Pienoismallit.net

Omat siirtokuvat, osa 2

Kun jokin aika sitten tilasin siirtokuvien tulostusta Saksalaiselta palveluntarjoajalta, muuttui aluksi hyvältä näyttänyt prosessi melko kehnoksi lopputulokseksi. Ongelmina olivat mm. liian paksu siirtokuvakalvo ja vaihteleva tulostusjälki. Oli siis aika etsiä parempaa laatua, koska sellaistakin on saatavilla…
Otin yhteyttä Joseph Osborne-nimiseen mallariin, joka on mies Fireball Modelworksin takana. Olin aiemmin hankkinut häneltä erilaisia helikopteriaiheisia siirtokuvia ja resiinisarjoja ja hän tuli maininneeksi tuolloin tulostavansa siirtokuvia myös asiakkaiden tekemistä kuvista.

Uusi yhteydenotto Josephiin kannatti, sillä hän sanoi mielellänsä tulostavansa siirtokuvia, mikäli kuvat ovat valmiiksi Corelilla piirretyt (tarkempi kuvaus aiheesta tuossa Saksa-artikkelissa). Itse suunnittelutyöhön hänellä ei ole tällä hetkellä aikaa. Tämä ei tuottanut ongelmaa, sillä suunnittelen joka tapauksessa siirtokuvat Corelilla. Joseph käyttää tulostamiseen Alps-tulostinta, joka pystyy tulostamaan normaalien värien lisäksi valkoista, kultaa ja hopeaa. Tulostettavan arkin koko on US Legal jonka koko on 215,9 x 355,6 mm (mukaanlukien marginaalit).

Lähetin kuvat sähköpostilla Josephille. Kuvia oli kaksi arkillista ja ne sisälsivät kaikkia värejä, myös kultaa hopeaa ja valkoista. Kuvissa oli neljä layeria joille oli kulta, hopea, valkoinen ja perusvärit oli eritelty. Erikoisvärit saavat olla kuvassa aivan normaaleja, eli esim. valkoinen voi olla valkoinen kunhan layerit on nimetty vastaavasti. Fontit täytyy olla muutettu vektoreiksi. Bittikarttakuvien tulostamisen onnistumisesta ei anneta takeita, riippuu kuulemma kuvasta onnistuuko vai ei. Bittikarttakuvia ei näillä arkeilla tosin ollut.

Sain vastauksen, että kuvat ovat OK. Sain samalla myös hinnan työstä ja postituksesta. Hinta oli kahdelta yli A4 kokoa olevalta arkilta postituksineen huimaavat 28 USD… Eli n.18 EUR. Tämä on huomattavasti halvempaa kuin edellisellä kerralla Saksasta, ja tuolla hinnalla sai siis myös kaikki erikoisvärit mukaan. Lisäksi Joseph kysyi, haluanko että isot siirtokuvat tulostetaan hieman paksummalle kalvolle. Tämä siksi että malliin asettelu helpottuu. Normaalisti hän tulostaa siirtokuvat hyvin ohuelle kalvolle joka ei isoille kuville ole paras vaihtoehto. Paksumpi kalvokin kuulemma häviää pehmentimillä tai lakkauksella näkymättömiin. Tämä sopi minulle ja maksoin PayPalilla halutun summan.

Noin viikossa kuvat tulivat pahviin ja Minigrip-pussiin pakattuna postiluukkuun. Ainoastaan yhden arkin kulma oli hieman taittunut, ilmeisesti postinkäsittelyvaiheessa. Painojälki oli erinomaista, väri tasaista eikä virheitä näkynyt missään. Käytetty siirtokuvapaperi oli myös "aitoa" siirtokuvapaperia ja koeliimauksessa ainakin ohut kalvo myös oli ohutta.

Lopputulos: Hinta-laatu suhde kohdallaan, ystävällinen ja nopea palvelu. Mikäli mitään yllättävää ei tapahdu kun pääsen kunnolla liimaamaan kuvia, voin huoletta siirtyä käyttämään Fireball Modelworksia siirtokuvien tulostamisessa.

Kommentit

Noniin, löytyihän tämä ; )

Olen aikeissa rakentaa pienoismallia Manchester Unitedin lentokoneesta, ja ongelmana olisi sitten ne siirtokuvat.
Tässä olisi linkki kuvaan www.asiatraveltips.com/newspics/062/ManchesterUnitedAirbus2.jpg

Alustavasti suunnitelin jättäväni tuon AirAsia.com-tekstin ja pelaajien kuvat pois. Sillä tuo versio on joku ko. joukkueen Aasian tourin kone.

Joten siis tässä tarvitsisi vain lähettää kuvat mahdollisista siirtokuvista tuolle firmalle, ja sitten he tulostavat.
Eli tarvitseeko mitään värierotteluja tehdä? Vai voiko siis suoraan lähettää vain kuvat heille ja tulostavat siten? Toivottavasti saat selvää : )
J Pokki 21.9.2008 12:50 Vastaa lainauksella
Teet kuvat vektoreiksi, corelilla, illustratorilla tms. Valkoisena, kultaisena, hopeana tulostettavat alueet pitää olla 100% mustalla ja jokainen eriteltynä omalle sivulleen samaan tiedostoon täsmälleen oikeaan paikkaan.
Kiitos Pokki : ) Jaha, tuo kuva ei näköjään tykkää toimia. www.takkle.com/thumbs/scale/max/468x351/photofiles/2007/03/1515/30430.jpg Tuossa toimiva
Kyllähän näitä itsekin voi tulostaa… Tein joku aika sitten sillä tavalla, että noita sponssidekaaleja kun aina tarvii, niin tulostelin niitä aika reilusti. Eli ottaa vaikka googleen "Mooneyes logo" ja siitä eka kuva wordiin, pienennys ja sitten kun koko sivu on noita täynnä, niin tulostaa siirtokuvakalvolle, jota saa ainakin HobbyPointista… Siihen päälle Liquid Decal Film… Noin itse sen tein, eikä tarvi tilailla yhtään mitään, kunhan vaan googlesta löytää kuvan.
Niko Lindström kirjoitti:
Kyllähän näitä itsekin voi tulostaa… Tein joku aika sitten sillä tavalla, että noita sponssidekaaleja kun aina tarvii, niin tulostelin niitä aika reilusti. Eli ottaa vaikka googleen "Mooneyes logo" ja siitä eka kuva wordiin, pienennys ja sitten kun koko sivu on noita täynnä, niin tulostaa siirtokuvakalvolle, jota saa ainakin HobbyPointista… Siihen päälle Liquid Decal Film… Noin itse sen tein, eikä tarvi tilailla yhtään mitään, kunhan vaan googlesta löytää kuvan.
Oletko ratkaissut myös sen, miten tulostetaan valkoista — esimerkiksi valkoista tekstiä?
En ole vielä valkoista tulostanut, mutta seuraavalle arkille mulla on valkoistakin tekstiä… Pitää katsoa, miten tuo onnistuu, mutta onko siinä joku, joka pitää ottaa huomioon tulostaessa valkoista vai meneekö samalla tavalla kin muutkin…? Pitää kokeilla, mutta arkki pitää saada ensin täyteen, kun ei vajaata viitsisi tulostaa…
J Pokki 15.10.2010 14:31 Vastaa lainauksella
Niko Lindström kirjoitti:
En ole vielä valkoista tulostanut, mutta seuraavalle arkille mulla on valkoistakin tekstiä… Pitää katsoa, miten tuo onnistuu, mutta onko siinä joku, joka pitää ottaa huomioon tulostaessa valkoista vai meneekö samalla tavalla kin muutkin…? Pitää kokeilla, mutta arkki pitää saada ensin täyteen, kun ei vajaata viitsisi tulostaa…
No ei siinä muuta tarvita kuin valkoista tulostava tulostin…sellaisia tosin ei saa kaupasta. Sinulla siis on tulostin, jossa on mustekasetteina ainakin punainen, sininen, keltainen, musta ja valkoinen? Vai millä meinasit sen valkoisen tulostaa?
Niko Lindström kirjoitti:
Kyllähän näitä itsekin voi tulostaa…
Toki voi, mutta se ei tämän juttusarjan idea ollutkaan. Kuten tuossa 1.osassa kerrotaan, tämä käsittelee tapauksia, joissa kotitulostus ei ole käypä vaihtoehto.
Niko Lindström kirjoitti:
eikä tarvi tilailla yhtään mitään
Paitsi silloin kun tarvitsee valkoista, kultaa ja hopeaa joka tässä kirjoituksessa oli pointti. Kokeilepa myös tulostaa vaikka punaista kotitulostimella ja sitten liimata siirtokuva mustalle/tummalle pohjalle. Tulostimen muste kuultaa läpi ja siirtokuva hädin tuskin erottuu pohjaväristä.
Kantri 15.10.2010 15:24 Vastaa lainauksella
Noita dekaali arkkeja myydään myös valkoisina. En ole kokeillut, mutta luulis että jos siihen tulostaa tuon punaisen niin voisi onnistua tummallekkin pinnalle ?
J Pokki 15.10.2010 16:19 Vastaa lainauksella
Ongelmaksi muodostuu tuolloin leikkaaminen. Kovin tarkasti esim. punaisen palkin viertä ei voi leikata, sillä väri leviää jos vettä pääsee ikäänkuin sivusta sisään decal filmin ja siirtokuvakalvon välissä olevalle värille.. Jos taas leikatun siirtokuvan käsittelee jälkeenpäin decal filmillä, ei se välttämättä irtoa paperistaan - decal film pääsee siirtokuvan "sivuille" ja liimaa paperin ja siirtokuvan yhteen. Hieman vaikea selittää, piirtämällä olisi helpompi havainnollistaa :-)

Periaatteessahan tuo valkoinen arkki on tuohon suunniteltu, mutta käytäntö on usein aika työn ja tuskan takana. Riippuu tosin aina kohteesta.
Kantri 15.10.2010 16:42 Vastaa lainauksella
Niinpäs olikin, oon tuota juttuu joskus itsekkin kelannu.
Entä mitä tapahtuu jos tekee nää kuvat lasertulostimella, toimiiko silloin ? Eikös silloin voi jättää tuon decal filminkin pois ?
J Pokki 15.10.2010 16:45 Vastaa lainauksella
Itsellä värilaserkin käytössä, mutta en ole kokeillut miten toimii ilman Decal Filmiä. Olen aina ajatellut, että vaikka se vettä kestääkin, saattaa väri ikäänkuin rapistua pois kun siirtokuva liotetaan irti ja se taipuilee. Täytyy seuraavalla kerralla kokeilla käyttäytymistä.
Vai että ei ole tulostimessa valkoista… Mutta kyllä noissa mun jossain dekaaleissa valkoista on, ja niin on siinä tulostetussakin dekaalissa! Laserilla siis noita… Pitää nyt vähän testailla noita, ja tehdä havaintoja.

Niinhän siinä sanottiin, että kun ei pysty kotikutoisesti tulostamaan, luin toki ja ihan hyvä artikkeli olikin… Pitää nyt testailla näitä ja miettiä sitten, että toimiiko millä tavalla, mutta luulisin, että kaikki menee jotakuinkin ok…

Onko tuossa muuten suurta eroa, kun laserilla tulostaa omat dekaalit ja sitten siinä, että ostaisi valmiit sarjan dekaalit, kun ne valmiithan eivät juurikaan kuulla läpi, niin mikä on sitten se ero noissa valmiissa, tehdastekoisissa dekaaliarkeissa ja sitten näissä omatoimisesti tulostetuissa…? Mutta kokeillaan tätäkin…
J Pokki 15.10.2010 17:15 Vastaa lainauksella
Kerro ihmeessä tulostimen merkki ja malli. Jos se kerran tulostaa valkoista, ostan heti samanlaisen.

-Tehdastekoiset siirtokuvat tehdään silkkipainossa, sillä ei ole tulostamisen kanssa tekemistä. Pienimmät sarjat ovat noin. 50 kpl ja aloituskustannukset ovat suurehkot -> 100 euroa/väri jne. Nämä eivät kuulla läpi.

-Yksittäiset erikoistulostimella tulostetut arkit (kuten jutussa) eivät juurikaan kuulla läpi. Tummalle pinnalle tarkoitetut siirtokuvat kyllä suositellaan tulostettavaksi valkoisella pohjavärillä tehdyn pohjatulostuksen päälle ja olen itsekin havainnut tämän hyväksi tavaksi joka takaa toivotun lopputuloksen. Joissain tapauksissa tämä nostaa kustannuksia hieman joten voi harkita tarpeellisuutta käyttötarkoituksen mukaan.

-Kotitulostimien musteet kuultavat käytännössä aina läpi. Ne on tarkoitettu valkoiselle paperille jolloin peittävyyttä ei tarvita.
Mulla ei ole mitään käsitystä tulostimesta, se on faijan työpaikalla… Mutta kyllä esim Crane Cams tekstit ovat siinä valkoisella, siis logohan on punainen, jossa valkoisella lukee "CRANE CAMS". Tällaiset.

Mä en noita ole vielä kerennyt mihinkään malliin kokeilemaan (pitäis ensin vetää Liquid Decal Filmiä), mutta ilmoittelen kyllä, mikä oli lopputulos, kunhan joskus noita pääsen testaamaan…
J Pokki 22.10.2010 16:18 Vastaa lainauksella
OK, oliko minkävärisellä pohjalla tuo tulostettu siirtokuva. Valkoisella vai sellaisella perinteisen vihertävänsinisellä.
Nyt vaikuttaa kyllä siltä, että Nikon ns. valkoisella tulostetut ovat itse asiassa nomaalia lasertulostetta valkoisella siirtokuva-arkilla.
Ei, tuo mun arkki on justiinsa sitä perinteistä vihertävän sinistä… Ostettu HobbyPointista joskus pari vuotta sitten… Eli ei ole "normaalia Lasertulostetta valkoisella siirtokuva-arkilla"… Ilmeisesti…
J Pokki 22.10.2010 20:08 Vastaa lainauksella
No onhan se tietysti täysin mahdollista, että käytössä on ollut esim. ALPS-tulostin (joka ei siis ole laser) ainahan näitä jollakin on ja Suomessakin jopa yksi palvelua tarjoava mallari.

Muistetaan kuitenkin, että tämä on todella harvinaista ja millään myynnissä olevilla kotikäyttöisillä tulostimilla ei saada:

-Valkoista
-Kultaa, hopeaa
-Peittäviä värejä.

Siis tulostuspalveluita tarvitaan.
Kyllä nyt vähän itseäkin alkaa tää kiinnostamaan, kun vaan kokoajan paljastuu näitä juttuja lisää… Ainakin valkoista siis on mahdollista tuolla tulostaa ja itseasiassa on sillä näköjään tulostettu myös yksi hopeinen rekisterikilven kehys… Peittävyyttä pitää nyt kyllä heti kokeilla, eli ruisku käteen ja Decal Filmiä päälle. Alkaa tapahtua. Toivottavasti.
Juha K 23.10.2010 09:05 Vastaa lainauksella
Niko Lindström kirjoitti:
Mulla ei ole mitään käsitystä tulostimesta, se on faijan työpaikalla…
Mitäs jos kysyisit faijalta millä tulostimella siirtokuvat on tulostettu? Ei tarvitsisi väitellä, vaan kaikki päästäisiin kartalle siitä millaisesta vehkeestä on kysymys.
Juu, kysytään, kunhan tulee reissusta takaisin.
Hmmh, vaikka nyt vanha keskustelu onkin niin selvisikö mistä laitteesta on kyse ja millaista jälkeä tuli?

Aika paljon on loppujen lopuksi nuita tulostimia jotka pystyvät valkoista tulostamaan. Eivät vaan tuppaa olemaan tavallisen harrastajan lompakolle sopivia. Ja se valkoisen laatukin on aika tärkeää, esim. mustesuihkareille tarkoitettu valkoinen ei ole tarpeeksi peittävää, eikä sitä valkoista voi tulostaa pohjaksi muille väreille. Halvempien laserien valkoinen taasen tahtoo olla varsin haurasta, pahimmillaan väriä rapisee koneen teloihin tulosteen tullessa koneesta ulos. Tuhansien eurojen ammattivehkeillä kyllä saa sellaista jälkeä kuin haluaa. Lämpösiirtotulostimia (Alps ym.) ei enää saa, mustetta vanhoille laitteille saa edelleenkin.

www.signwarehouse.com/color-printers/Direct_Jet_1309_Equipment_Packages.html

Veikkaisin että Nikon faijan työpaikalla oleva laite on todennäköisesti joku Roland tarraleikkuri, kohtuu yleisiä ovat, vaikkakin turhan hintavia yksityiselle.
J Pokki 5.3.2011 12:50 Vastaa lainauksella
Juu tämä minuakin jäi kiinnostamaan, mutta eipä ole kuulunut kokemuksia.
Hitto, Fireball teki loistavaa jälkeä Talbot-Lagooni, mutta nyt ei tiedusteluihin vastata enää yhtään mitään. Reilu viikko on mennyt. Saattaa olla jotain ohimenevääkin, esim. loma.
Tän kuun 18 päivä päivitetty heidän nettisivujaan, joten luulis olevan ohimenevää? Koeta lähettää mailia uudestaan, jos on vaikka roskapostiin mennyt?
S Pen 3.12.2012 13:23 Vastaa lainauksella
Kyllä firma pystyssä on. Meinasin heillä teettää siirtokuvia, mutta pitäis kikkailla Corelin kans enemmän, mitä osaan, että sais tulostettua, joten taitaa jäädä haaveeksi.