Pienoismallit.net

Kova ja kiiltävä lakka

Olisikohan otsikon mukaista todella kovaa lakkaa joka ei ole pehmeää kuten revellin kiiltävä, mutta toisi silti kunnon kiillon. Liian monet siirtokuvat pilalla kyseisen revellin roskan kanssa. Lakan tulisi olla ruiskulla levitettävissä. Ja mieluusti ei kellertävää kuin revell. Lähinnä siviilipuolen lentokoneita olisi tarkoitus lakata.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Jos kysymys olisi esitetty moottoripyörät.org:issa, niin vastaus olisi epäilemättä Delvac, täällä varmaan Johnsson ;-)
Zeron 1-komponetti?
Miten olis Humbrolin lakka?
Humbrolhan on nimenomaan kellertävää.

Zeron 2-k lakka on toiminut hienosti, yksi komponenttisesta ei kokemusta. 2-komponentti on siitä hyvää, ettei kutistu kuivuessaan. Ja kirkasta on sekä kiiltoa piisaa taatusti! Eikä reagoi ruiskulla levittäen ainakaan Tamiyan maalien kanssa, muista maaleista ei kokemusta.

Zeroa myy Hiroboy Briteissä.

Kyllä Johnsonin vaha toimii kans, kiiltoa tulee, ja saa lähimarketista…
Jaakko Luoma kirjoitti:
Olisikohan otsikon mukaista todella kovaa lakkaa
--
Lähinnä siviilipuolen lentokoneita olisi tarkoitus lakata.
Kestävimmät, kovimmat ja kirkkaimmat lakat lienee polyuretaani- ja 2k-lakkoja, mutta nyt vaan herää kysymys että miksi lakkapinnan pitäisi olla todella kovaa siviili-lekomallien kanssa? Polyuretaanilakat, epoksit ja 2k-lakat kestää mekaanisesti melkein mitä tahansa, mutta vain siinä tapauksessa että alla olevat muovit ja maalit ovat vastaavasti yhtä kovia. Vai haetaanko tässä nyt sitä, että valmis lakkapinta kiillotetaan vielä lasimaiseksi pinnaksi?

Omissa siviilimalleissa Johnsonin/Kiillon lattiavaha on ollut riittävän kestävää ja toiminut lähes kaikkien siirtokuvien kanssa mitä olen käsiini saanut ja keksinyt kokeilla. Auto- ym. maalien ja lakkojen tyyppistä hiontaa ja kiillotusta se ei kuitenkaan kestä.
Petteri Nyholm kirjoitti:
Humbrolhan on nimenomaan kellertävää.
Jaa! Kas kun en ole huomannutkaan.
Tässä nyt käynyt hieman omaa tyhmyyttä huonosti. Tein Finnairin 757 ja siihen viimeisen lakkauksen välissä oli päässyt pieni noin 1mm pitkä pölyhaituva katolle. Kuivamisen jälkeen sen nähtyäni ajattelin "rapsaista" pois ja syntyi 5x5mm lakaton kohta. Tätä jostain ääliömäisestä syystä meinasin sitten silottaa ohentimella ja kas kummaa yhtäkkiä oli 5cm pitkä lakaton kohta. Ei tässä muuten mitään, mutta kun lakattoman ja lakatun välinen raja loistaa kilometrienpäähän ja uudelleen lakkaus ei tätä rajaa häivytä. Siitä sitten hiomaan koko p***** puhtaaksi (siirtokuvien menoa). Muutenkin tuo revellin lakka tuntuu olevan pehmeätä päivienkin kuivumisen jälkeen tuppaa jäämään sormenjäljet jos hetken pitelee kiinni rungosta. Esim mastonin kirkas spray lakka varmaankin 100x kovempaa tavaraa valitettavasti myös 10x kellertävämpää.

Tänään kävin ostoksilla ja onhan nyt oikeata tavaraa?

Johnson muovi&kivi pledge kiiltovaha ohenteeksi jos tarvitaan otin jotain ammoniakkia sisältävää halpis ikkunanpesuainetta.

Mikähän on nyt paras tapa levitää tuota Johnssonia 1:144 matkustajakoneen runkoon ja montako kerrosta sitä olisi hyvä olla/kerroksen kuivumisaika? Tuleeko kiiltävämpi siveltimellä kuin ruiskulla?

Voinko käsitellä jo valmiita revellin kirkaslakalla lakattuja malleja johnssonilla lisäkiillon toivossa?
Viimeksi muokattu 14.11.2012 23:46
Jaakko Luoma kirjoitti:
--
Tänään kävin ostoksilla ja onhan nyt oikeata tavaraa?

Johnson muovi&kivi pledge kiiltovaha ohenteeksi jos tarvitaan otin jotain ammoniakkia sisältävää halpis ikkunanpesuainetta.

Mikähän on nyt paras tapa levitää tuota Johnssonia 1:144 matkustajakoneen runkoon ja montako kerrosta sitä olisi hyvä olla/kerroksen kuivumisaika? Tuleeko kiiltävämpi siveltimellä kuin ruiskulla?

Voinko käsitellä jo valmiita revellin kirkaslakalla lakattuja malleja johnssonilla lisäkiillon toivossa?
Enpäs tähän hätään muista mitä siinä vahaputelissa lukee, mutta etiketin vihreä-musta lattiaruudukko on se kiiltävämpi versio ja kelta-musta vastaavasti satiini. Tai oli ainakin joskus jos ei ole jo ehtinyt taas muuttua. Siltä kuitenkin vaikuttaa että oikeaa on mutta kannattaa testata johonkin muualle (lattiaan?) ensin.

Mun mielestä kiiltoasteessa ei ole eroa levittääkö siveltimellä vai ruiskulla, mutta ruiskulla lähtee itselläni aika helposti tekemään valumia (=joskus hankalaa nähdä milloin vahaa on tarpeeksi) eli sivellintä suosittelen. Lattiavahaa ei tarvitse ainakaan sivellinkäytössä ohentaa, sopivaa suoraan pullosta ja tasoittuu hyvin eli siveltimenjälkiä ei jää.

Kerroksia riittää yksi tai kaksi, useampien kerrosten haittapuoli on että vaha/lakka alkaa taittaa valoa ja esim. alla olevat siirtokuvat näyttävät vähän kummallisilta. Tätäkin kannattaa testata itse että missä kohtaa omaan silmään liika on liikaa.

Kuivumisaika löytyy pullon kyljestä ja on jotain vartin - puolen tunnin luokkaa, liian nopeat kerrokset huomaa siitä että vahaan tulee maitomaista samentumaa (joka yleensä onneksi kirkastuu kun vaha kuivuu). Vaikka vaha on ns. pölykuivaa/käsittelykuivaa tuon minimiajan jälkeen niin lopullinen kovuus tulee vasta useampien tuntien jälkeen.

Olen itse käyttänyt Johnsonia myös Revellin lakan päällä, se onko tulos sitten juuri se toivottu on enemmän tapauskohtaista. Kannattaa kokeilla, mutta ei siihen parhaimpaan malliin ensimmäisenä!
Jaakko Luoma kirjoitti:
--
lakattoman ja lakatun välinen raja loistaa kilometrienpäähän ja uudelleen lakkaus ei tätä rajaa häivytä. Siitä sitten hiomaan koko p***** puhtaaksi (siirtokuvien menoa). Muutenkin tuo revellin lakka tuntuu olevan pehmeätä päivienkin kuivumisen jälkeen tuppaa jäämään sormenjäljet jos hetken pitelee kiinni rungosta. Esim mastonin kirkas spray lakka varmaankin 100x kovempaa tavaraa valitettavasti myös 10x kellertävämpää.
Tuollaista korjausta voi olla vaikea tehdä siististi, mutta periaatteessa homma menee niin että vesihiomapaperilla pinnat tasan, ruiskulla uusi lakka reunat häivyttäen ja uudestaan hionta ja/tai kiillotus. Revellin lakalla en lähtisi tuota operaatiota edes yrittämään.

Revellin kiiltävä lakka ei suinkaan ole mitään maailman parasta, mutta kyllä sen pitäisi edes jonkun verran kovettua. Onko lakka tuoreesta purkista, hyvin sekoitettu ja ohennettu sopivalla ohentimella? Mulla on vastaavanlaisia kokemuksia joistakin vanhoista purkinpohjista jotka olisi pitänyt heittää jo pois.
Niin, lakasta riippumatta nuo emali / polyuretaani /alkydi eli "tärpättiohenteiset lakat kuivuvat päiviä, joskus jopa viikkoja, ennen kuin lopullinen kovuus on saavutettu. Ja kuten tässäkin nyt todettiin, jotkut eivät kovetu täysin koskaan. Esimerkkinä tästä Humbrolin Clear Cote, eli tuo lasipullossa myytävä kellastumattomana myyty lakka. Siihen tuntuu jäävän sormenjälkiä vielä kuukausienkin kuivumisen jälkeen, muuten olisin voinut suositella sitä alkuperäiseen tiedusteluun. Itse asiassa Clearcote muistuttaa Revellin lakkoja, mutta en osaa sanoa onko sama tuote.

Joskus vanhentunut lakka tai maali ei kovetu laisinkaan, vaan pinta jää tahmeaksi, tämä on oma tarinansa, ja liittyy kokemuksien mukaan kiiltäviin sävyihin. Samoin käy jos ei ole sekoitettu kunnolla, kuten siitäkin oli puhetta. Yleisempi ongelma, erityisesti nykyisin Humbrol-maalien kohdalla on, että maali jäpittyy purkinpohjalle luvattoman nopeasti…

T:Ville H