Pienoismallit.net

Maaliruiskun puhdistus

Sorry!
Nostetaan vanha ketju ylös.
Tuli hommattua ruisku (Aztek A 470) ja käytännönvinkkejä kaipaisin. Ei viitsisi heti tuhota ruiskua tukkimalla tai väärillä aineilla. Tulihan ruiskun mukana opetus-DVD, mutta suhtaudun siihen varauksella.
Maalaamisen meinasin opetella kantapäänkautta, jos ikinä opinkaan…
Mutta käytössä toistaiseksi Revelin maalit, muutama akryyliväri (tarkoitus siirtyä niihin) ja lattiavaha. Olihan tuossa vinkkejä puhdistuksesta ylempänäkin, mutta…
Akryylien ja lattiavahan puhdistamiseen ei ilmeisesti pelkkä vesi tahdo riittää ? Revelin (tai emalien yleensä) puhdistukseen kävisi maalin "oma" ohennin, mutta vaikuttaa vähän arvokkaalta. Mitenkäs mineraalitärpätti tms.? Ruiskun ohjeissa, kun on lista suositelluista aineista ja en haluaisi tuhota ruiskua alkuunsa väärällä tai huonolla puhdistuksella.
Ja vähän ohi aiheen:
Tähän mennessä olen maalannut vain siveltimellä ja ohentaminen on ollut simppeliä. Pieniä, yleisluontoisia, vinkkejä kaipaisin ohennussuhteista. Esim pitääkö maalin olla, niin ohutta, että siveltimellä maalaaminen olisi vaikeata. Tai mitä ohennussuhteita käytätte ?
Tässä nyt muutama tyhmä kysymys alkuunsa.
Aztekista ei ole kokemusta mutta vastaan jotain kuitenkin yleisellä tasolla.
Akryylejä ja lattiavahaa voi toki yrittää puhdistaa pelkällä vedelläkin, mutta vähän huonosti se toimii. Paremmin saa myrkkyjen avulla puhtaaksi. Ainakin pidemmällä tähtäimellä on todennäköisesti luvassa ongelmia, jos pelkkää vettä käyttää.
Akryylien kanssa suosittelen Vallejon Airbrush Cleaneriä. Kannattaa kysellä samoista kaupoista mistä saa Vallejon maalejakin. ;)
Lähimmästä marketista kannattaa etsiä ikkunanpesuainetta jonka sisällysluettelossa kerrotaan tökötin sisältävän ammoniakkia. Lattiavahakäsittelyn jälkeen ruiskun saa tällä puhtaaksi. Toimii huomattavasti pelkkää vettä paremmin myös akryylien putsauksessa.
Mineraalitärpätti sopii Revellin/Humbrolien puhdistukseen aivan hyvin.
Onko tämä kyseinen Atsteekki sellainen muoviruisku? Jos näin, niin silloin kannattaa varmaan uskoa hyvinkin tarkkaan ohjeissa annettuja varoituksia eri myrkkyjen haitallisuudesta vehkeelle.

Kyllä, maalin tulee olla niin ohutta, että maalaaminen pensselillä olisi vaikeata. Ohennussuhteet vaihtelevat kovasti jopa saman valmistajan eri sävyjen välillä, joten itse ohentelen "silmämääräisesti". Maali kannattaa ohentaa "maitomaiseksi" ts. sellaiseksi, että kun kallistat maaliastiaa, maali valuu reunoja pitkin kuin maito.
(joo, kulunut, vähän typerä ja epämääräinen vertaus, mutta parempaakaan ohjetta en keksi :P )
Kiitos !

Tämä vahvisti omat käsitykseni oikeansuuntaiseksi. Itseasiassa ohjekirjan alussa on sanottu kyseisen ruiskun sietävän erilaisia "myrkkyjä", osui vaan silmiini tuo valmistajan suosittelema lista puhdistusaineista. Nyt on tullut selattua tuo kirjanen läpi ja kerään rohkeutta ruiskun kokeiluun.
Esko Koskinen kirjoitti:
Onko kenelläkään kokemusta ultraäänipesurin käytöstä maaliruiskun puhdistuksessa? Pesurin osto kiinnostaisi kovasti mutta olisi kiva kuulla onko kukaan sellaiseen tutustunut?
Oheisessa linkissä näkyy MicroMarkin Ultrasonic, jota käytetään pienoisrautatievetureiden pudistamiseen: veturi kokonaisena litkuun, niin rasvat, pölyt ja hiilikarsta lähtevät. Eipä ole tullut mieleen ruiskun puhdistaminen, vaikka tuossa tekstissäkin puhutaan ruiskujen puhdistamisesta.

www.ares-server.com…sp?MerchantID=RET01229&Action=Catalog&Type=Product&ID=82413
Itse puhdistan ruiskuni kuten yllä moni on maininnut ja sitten emalimaaleja käyttäen käytän Dikkotinneriä niiden ohentimena ja ruiskun puhdistamiseen.
Olen halpahallista ostamallani ultraääni puhdistimella puhdistanut myös ruiskuani siten että se on purettu ja osat laittanut puhdistimeen noin 2*5 minuutiksi.Kyllähän silläkin puhdasta tulee,mutta luotan kylläkin enempi että ensin ruisku puhdistetaan ohentimella millä maalitkin ohensin ja vasta sen jälkeen ruisku osina ultraäänipesuriin.
Puhdistimessä olen käyttänyt ihan vaan tuulilasin pesunestettä pesuaineena,tymäkämpiä aineita en ole uskaltanutkaan käyttää.
Niin se Halpahallin pesuri on merkiltään tämmöinen kuinQTECK ULTRASONIC CLEANER PROFESSIONAL 600 se oli joulun alla keminmaan halpiksessa tarjouksessa muistaakseni noin 70-80 euron hintaan,eli kallis mutta kertaostos :0)

Hyvää mallailukesää sinulle ja kaikille muillekkin,TIKRU
Viimeksi muokattu 28.6.2007 15:14
Täytyy varmaan ostaa tuollainen pesuri ja katsoa mitä tapahtuu kun ruiskun sinne laittaa. Tuskin ruisku siitä kärsii jos kerran pienoisrautatien veturinkin voi pesurilla putsata? Tunnetko Petri ketään junaharrastajaa jolla tuollainen vempain olisi ja osaisi kertoa kokemuksiaan?

Tässä kaikille kiinnostuneille linkki kotimaiseen pesurikauppaan:

www.villenkello.fi/shop/kauppa1/index.php?nayta=tuote&kategoria=276
Vinkinpoikanen tämän otsikon alta:

Bilteman sisäsekotteisen ruiskun suutinkappale (siis se pienireikäinen hankalasti putsattava osa, jota vasten neula painautuu), sopii kevyesti sormin vääntämällä tiiviisti apteekin lääkeruiskun suuhun kiinni. Sen jälkeen lääkeruiskulla voi pumpata liuotinta paineella suuttimesta läpi.

Suutin puhdistuu tällä lailla vähällä vaivalla. Parempaakaan tapaa en ole sen putsaamiseen keksinyt. Mikään harja tai rassi ei mitenkään mahdu siitä läpi.

Kikka voi toimia muillakin vastaavalla tavalla rakennetuilla ruiskuilla. Varo kuitenkaan ruiskuttamasta liuotinta paineella päällesi tai vaikkapa silmiin. Ensimmäiset kokeilut tosi varovasti!! Jos koko suuttimen pitää liuotinkupin pinnan alla ei roiskumisvaaraa pitäisi olla.

Mikko