Pienoismallit.net

Kompuran käyttöikä?

Joskus 15-20 vuotta sitten tuli hankittua Badgerin kompura (kuva ohessa), joka on velipojan kanssa ollut kohtuullisen kovassa käytössä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että vedenerottelu ei enää toimi. Maahantuojan kanssa on keskusteltu jo aiheesta ja he ovat luvanneet selvittää tehtaan kanssa ongelmaa. Tuli vaan mieleen, että onko kompuroillakin joku käyttöikä, jonka jälkeen ne tavalla tai toisella laukeavat. Vai pitääkö laitteeseen uusia jotain suodattamia tai vastaavia? Laite on ollut todella hyvä, vaikka olikin aikanaan melko kallis.

Perus-Sparmax meni tilttiin 13 vuoden jälkeen. Nyt hommasin uuden, jos saman kestää niin tyytväinen olen. Syy vaihtoon oli vaihtelun halu. Olisi sen varmaan kuntoonkin saanut. Mekaanisesti noita varmaan voisi kunnostaa vaikka kuinka pitkään.
Olisikohan vedenerotin vaan tullut tiensä päähän; ei siinä liikkuvia osia kai kamalasti ole mutta vuosien varrella varmaan sen verran virrannut ilmaa läpi että tunnit ovat tulleet täyteen.

Mikään mekaaninen laite ei liene ikuinen, mutta pienellä korjaamisella/osien vaihdolla/nätisti pitämisellä ne voivat toimia pitkäänkin. Niinkuin nyt nämä mainitut kompurat - tai wanhat autot joilla mummo/pappa ajoi vain sunnuntaisin kun aurinko paistoi.
Kompurassa on kuluvia osia, joiden kilometrit tulevat täyteen käytön tai pelkästään ikääntymisen takia. Osat ovat varmasti vaihdettavissa, mutta mitä vanhempi laite, sitä vaikeampi saada varaosia. Jos oma asiantuntemus ei riitä, korjauttaminen voipi maksaa maltaita. Tilannehan on nykyään tuttu muun muassa kodin pienkoneiden ja viihde-elektroniikan saralta: vanhaa ei kannata korjata koska kokonaan uusi on halvempi.

Kuvan laitteessa vedenerotin (mötikkä, jossa on läpinäkyvä säiliö alapuolella) näyttäisi olevan niin helposti irrotettava, että se kannattaa ottaa taskuun ja kävellä lähimpään työkonealalla toimivaan liikkeeseen. Etra on osoittautunut yllättävän palvelevaksi paikaksi tavallisellekin tallaajalle (osoitteeksi www.etra.fi niin löytyy lähin toimipiste). Jos samanlaista ei löydy, löytyy varmasti palikat, joilla uuden toimivan vedenerottimen saa vanhan jatkeeksi.

Niin sitähää sää kysyit? Vaiva kannattaa nähdä, jos ajattelee asiaa ympäristön kannalta. Muuten: romikselle vaan jos kerran uusi kompura on olemassa ja pelittää. Takuu ei taida olla voimassa, joten maahantuoja ei välttämättä ole oikea osoite kysyä apua. Muu kuin Badger-merkkinen vedenerotin taitaa kustantaa muutamia euroja, ehkä kympin.

edit: Kirjoitin niin hartaasti, että Eskon vastaus valmistui ja ehti ensimmäiseksi.
Hämääkö kuva, vai onko vedenerottimen lasikuppi lähes täynnä vettä? Jos on, niin tyhjennä se kupin pohjassa olevasta venttiilistä.
vihtori kirjoitti:
Hämääkö kuva, vai onko vedenerottimen lasikuppi lähes täynnä vettä? Jos on, niin tyhjennä se kupin pohjassa olevasta venttiilistä.
Vedenerottimessa ei ole vettä - tunnen toki sen toimintaperiaatteen.
Jostain biltemasta, tai motonetistä löytynee uusi vedenerotin edullisesti.

Mutta mitä tulee otsikon mukaiseen kysymykseen - Eihän mikään kestä ikuisesti, varsinkaan kompuran kaltainen laite, joka on koko ajan alttiina mekaaniselle kulutukselle. Itselläni on bilteman halpiskompura rokannut pitkin lattioita kohta vuosikymmenen. Kerran lakkasi tyystin toimimasta. Purin, putsasin ja kokosin uudestaan, jonka jälkeen on menty useita vuosia niin kuin ennenkin. Kuitenkin olen ollut viime aikoina havaitsevani, että tehot on alkanut vehkeessä laskemaan eikä enää pysty tuottamaan samanlaista painetta, kuin aikaisemmin. Onhan tuolla paljon osia, jotka kuluvat ja löystyvät jne joten tämä lienee jokseenkin vääjämätöntä. Ennemmin tai myöhemmin.