Pienoismallit.net

Tölkkien valmistus

Toni Redsven kirjoitti:
Pointti tuollaisessa "all in one" laitteessa olikin että siitä saa sen sorvin, jyrsimen, sahan ja mitä nyt tarjolla olikaan
Näppäriä ja hyviä laitteitahan nuo on ja ihan passeleita pikkunäverryksiin ja jopa yllättävän tarkkoja kunhan ottaa laitteen ominaisuudet huomioon ja opettelee teroittamaan työkalut partaveitsen teräviksi.
Se miksi puuhapajalla on kuhunkin työhön tarkoitetut omat erilliset sorvit, jyrsimet vannesahat yms johtuu käytön helppoudesta. Kun kaikki on erikseen valmiina sähköissä niin käytön kynnys madaltuu ja helpottuu eikä koottavia osia tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa. Tietty harvalla onnellisella on niinpaljon harrastetilaa käyttössä että kaikki laitteet saisi oman paikkansa.
Myös kunnon penkkipora ajaa monta tehtävää, sitä voi käyttää myös pystysorvina kun käyttää käsiteriä ja ottaa oppia kelloseppien sorvausmenetelmistä, tai kiinnittää sorvin terän pieneen ruuvipenkkiin toimii kuin oikeakin sorvi, taikka jyrsimenä pienen ristisyöttöpöydän avulla.
Kyllä monella eri koneella voi tehdä monia eri asioita. Nyt kuten itsekkin sanoit, ajattelin sitä tilan säästämistä ja perus panssari/auto mallaria. Tuollainen yhdistelmäkone menee muutaman maitopurkin kokoiseen tilaan kaikkineen, ja jo pieni pora vie siis enemmän tilaa. Ja toisaalta melkein maksaakin enemmän =D

Eli siksi itse miettisin pienen pajan koneistamista omaan käyttöön tuollaisella. Itsellä on pylväsporaa, metalli sorvia ja jyrsintä, isompi puusorvi ostoslistalla, on höylää, kuviosahaa, hitsikonetta, rälläkkää, kaasuleikkaus/hitsausvälineet yms yms yms. Ja kun joskus saan remontoitua navetan niin myös tilaa missä käyttää.

Mutta silti kun vielä vantaalla asuin niin eniten käytössä oli juuri tuo koottava laite, lähinnä siksi että se kulki kassissa mukana molemmilla pajoilla jossa jotain nysväsin ja koko riitti niihin hommiin mitä tuli tehtyä ja mille oli tarvetta. Nytkin samainen kone odottaa että sen etsisin ja veisin kellariin odottelemaan tekemistä. Isot koneet kun ei sinne mahdu. Ainut huonopuoli pienissä koneissa on että niillä ei voi tehdä isoa, mutta tuollaisella yhden miehen kannettavissa olevalla sorvilla(alta 100kg painoiset) voi tehdä oikeastaan aika käsittämättömän pientä, siksi moiset tuli hommattua, ehkä joskus vielä istun tässä koneella ja entterin painalluksen jälkeen käyn juomassa kupin teetä ja haen navetasta valmiin osan jonka käyn liimaamassa malliin kiinni, mutta se on vielä kaukana ja siihen asti tuo pieni punamusta laite tekee ihmeitä.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Ei näy hobbypointin sivuilla minkäänlaista all in one laitetta. Kiinnostus kyseisen tyyliseen laitteeseen heräsi, vaikka sillä ei pääse vastaavaan tarkkuuteen kuin erillisillä laitteilla. Jos kellään on tietoa kyseisien laitteiden myyjistä niin nettiosoitteita voisi lähettää laitteisiin.
Petri Kanerva kirjoitti:
Jos kellään on tietoa kyseisien laitteiden myyjistä niin nettiosoitteita voisi lähettää laitteisiin.
www.minimaailma.fi/shop2/cat/product_catalog.php?c=114
Yksi vaihtoehto voisi olla myös huonekaluihin tarkoitettut puutapit tölkin aihioina. Niistä löytyy valmiita kohden sopivia halkaisijaltaan ja pituuskin on aika passeli sarjatuotannon kannalta. Lisäksi niiden työstäminen onnistuu santapaperilla ja veitsellä. Päälle voi sitten laittaa foliota tai metallin väristä maalia.
Petri Kanerva kirjoitti:
Ei näy hobbypointin sivuilla minkäänlaista all in one laitetta. Kiinnostus kyseisen tyyliseen laitteeseen heräsi, vaikka sillä ei pääse vastaavaan tarkkuuteen kuin erillisillä laitteilla. Jos kellään on tietoa kyseisien laitteiden myyjistä niin nettiosoitteita voisi lähettää laitteisiin.
Punakuorinen monitoimilaite on todennäköisesti Emco Unimat 1. Melkoisen heppoinen laite, mikäli minulta kysytään. Unimat 3 on melko yleisesti pienoismalliharrastajien suosima pykälää parempi, joskaan ei sieltä parhaimmaista päästä.

www.scientificsonline.com/unimat-1-motorized-mini-tool-system.html

Jossain määrin "all in one" -laitteet tuovat vain näennäishyötyjä. Kun olet kerran virittänyt monitoimilaitteen vaikkapa sirkkelipöydäksi, on kynnys korkea muuttaa sitä vaikka pystyjyrsimeksi. Omalta osaltani tämä on johtanut siihen, että monitoimilaitteen rinnalle on hankittu mm. erillinen sorvi.
Tuo työkalun muuttelu suuntaan ja toiseen on aivan totta, mutta järkevällä työn suunnittelulla sitä ei tarvitse vaihdella kokoajan. Jos on sorvattavaa niin koittaa miettiä mitä työn alla olevaan malliin tai työhön tarvitsee sorvata ja sorvailee mahdollisimman paljon valmiiksi. Samoin jyrsintöjen yms kanssa. Jos tilaa riittää niin toki ne erillis laitteet ovat parempia ja tarkempia yms. Mutta tuo mahtuu helposti työpöydän laatikkoon tieltä pois kun ei ole käyttöä. Ja muuttaminen työkalusta toiseen ei ole mahdoton tehtävä, onnistuu joissain minuuteissa.

En siis missään tapauksessa yritä sanoa että tuollainen korvaisi erillistyökaluja tai että tuo olisi ehdottoman tarkka tai edes loistava työkalu millään osaalueellaan. Mutta kun laitteen tietää ja oppii niin kyllä silläkin saa aikaan, ei sarjatuotantoa, mutta yksittäiselle mallarille voi säästöä tulla vaikka niiden panssareiden piippujen sorvailuissa, tai vaikka tölkkien tekemisessä, tai lipputangon nuppien sorvailussa… Tai jonkun yksinkertaisen kalliihkon osan itse jyrsimisessä yms yms yms.

Ja puoltaa tossa tuo hintakin, erikseen ostettu sorvi, jyrsin ja tuollainen sahan kopio maksavat järestään vähintään satasia jos haluaa hyviä. Jo pelkkä pieni pylväs pora on aika tyyris. Satunnaiseen käyttöön tuolla siis säästää rahaa ja pääsee alkuun. Vähän sama kuin aloittaa mallailu noilla markettien all in one paketeilla jossa on maalit ja pensselit mukana. Myöhemmin on sitten ne oravan karva pensselit ja satasen maksavat veitset yms käytössä ja mietitään kuinka niillä marketti tavaroilla on koskaan voinut mitään tehdä. Joillekkin taas ne marketti tarpeet riittävän koko iäksi. Jokainen siis pähkäilkööt omia tarpeitaan, itselle tuo laite oli ihan järkevä sijoitus vaikka erillislaitteita nykyään onkin.
Toni Redsven kirjoitti:
Jokainen siis pähkäilkööt omia tarpeitaan, itselle tuo laite oli ihan järkevä sijoitus vaikka erillislaitteita nykyään onkin.
Tuossa asiassa olen ihan samaa mieltä Tonin kanssa, enkä halua millään tavalla väheksyä monitoimilaitteen hyviä puolia, niitä on paljon kuten toit sen esille.
Se onko unimat 1 paljon huonompi kuin unimat 3 riippuu niiiiin paljon käyttäjästä ja työtavoista, tietty kolmonen on tukevampi ja siinä voi käyttää suurempia lastuamisvoimia, saman lopputuloksen molemmilla saa aikaiseksi kunhan ottaa koneen rajoitukset huomioon. Meillä puuhapajalta löytyy värkkejä kellosepän sorvista 160 kilosiin jyrsimiin ja kaikille löytyy omat käyttötarpeensa ja olen huomannut että mitä pienemmillä koneilla puuhastelee sitä suurempi merkitys on työkalujen teroituksella. Irtopala kovametalli sorvinterällä ei tehdä parinmillin sorvausta, mutta käsinteroitetulla ja timanttikivellä, plus tahnalla kiiltäväksi hoonatulla HSS terällä saa satasen lastulla upeata jälkeä aikaiseksi. Puhumattakaan mitä sillä kellosepän sorvilla ja käsitaltoilla voi värkkäillä.
Pajalla kävi kelloseppäkoulusta kaveri näyttämässä mallia mitä kellosepän sorvilla saadaan käsitaltoilla aikaiseksi ja miten teriä teräväksi teroitetaan, upeata jälkeä ja paljon opin. Tuollainen kellosepänsorvi kaikkine kilkkeineen olisi täydellinen monitoimilaite mallareille, pikku pikku haitta on vain se suolainen hinta. Alle 10 000€ ei taida lähteä yhtään masiinaa missä olisi kaikki, jyrsin, poraus yms lisäkilkkeet mukana.
Viimeksi muokattu 3.11.2012 12:30