Pienoismallit.net

Hamina-luokan aluksen värisävyjen pohdintaa

Tässäkin vaikuttaa aika paljon valaistus ja varmaan se, että maali oli tuossa kuvaa ottaessa vielä märkää (maalattu 5 min aikaisemmin) ja kuva otettu ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa.

Tässä eri valaistuksessa (sisällä) otettu kuva kuivuneesta kapulasta.


Ja tässä sama taas erilaisessa valaistuksessa ulkona ja samassa kuvassa näkyy perää maalattuna pohjalle tuolla "vesilinjaharmaalla". Tosin nyt taas hetki sitten maalattuna , eli maali vielä märkää (itse alus siis, ei kapula).


Päädyin siis nyt ainakin alustavasti siihen, että maalaan pohjamaalin päälle tuon "vesilinjaharmaana" mainitun ja katsotaan millainen on lopputulos. Jos vaikuttaa hyvältä, niin siihen päälle sirpalekaavio noilla lopuilla. Jos on korjattavaa, niin onpahan valmiiksi harmaata pohjilla, niin ei tarvitse tummentamiseen niin montaa maalikerrosta.

-Sami
Viimeksi muokattu 24.7.2016 21:51
Hieman aihetta liipaten, onko kellään tietoa voisiko Hamina-luokasta olla lasikuitu tai syväveto styreenirunkoa jossain liikkeessä kaupallisessa myynnissä? Kaikenlaista hinaajaa ja troolaria, ww2 kalustoa ym. on vaikka hurumykke mutta eipä mitään tällaista löydy…
Kysyin Teknokselta laivojen värisävyistä. Antoivat seuraavanlaisen vastauksen:

Teknoksen koneelta ei löydy suoraan armeijan sävyjä, ei maa- eikä merivoimien, koska sävyt on sidottu naamioteknisiin ominaisuuksiin. Kun sävyjä kysytään muuhun tarkoitukseen, johon ei vaadita näitä ominaisuuksia, ainoastaan samaa sävyä, annamme lähimmät RAL sävyt. Alla merivoimien sävyjen lähimmät RAL sävyt.

MN 048 RAL 7006
MN 049 RAL 7022
MN 062 RAL 7039 (vaaleampi)
MN 072 RAL 7022


Kaksi väriä on niin lähellä toisiaan, että RAL-koodi on sama.

Ilmeisesti MN-alkuiset numerot ovat Merivoimien omia koodia (MN= Merivoimien Naamio?). Vastaavasti Maavoimen naamiomaalit ovat AN - alkuisia (Armeijan Naamio?). Tämä omaa tulkintaa.

AN-värejä on neljä, AN11-44, ja poispestäviä kuusi PES11-66.

Mistäköhän löytäisi vielä rannikkolinnakkeiden väribetonissa käytettyjen värien tarkempaa luonnehdintaa? Väreinä oli:
- tummanharmaa
- graniitinpunainen
- sammaleenvihreä
- vihreänruskea