Pienoismallit.net

Kitarankieli teräslangaksi?

Taas tuli eteen dilemma, johon kaipaisin musiikkia tuntevien kollegoiden apua. Paino-ongelmista kärsivä Heinkel on nyt siis edennyt siihen vaiheeseen, että pitäisi alkaa ihmetellä laskutelineitä kannuspyörän osalta. Tein heti alkuun sen ratkaisun, että joka ainoa edes etäisesti laskutelineisiin liittyvä liimaus tehdään epoksilla, mutta lisäksi päätin korvata ainakin kannuspyörän osalta varsin heiveröisen näköisen muovitapin teräslangalla.

Tulin pohdinnoissani siihen tulokseen, että sähkökitaran teräksiset kielet voisivat tulla kysymykseen teräslankana, mutta mikä kieli? Langan pitäisi olla paksuudeltaan hieman alle 0,5 mm., mutta jos menen musiikkikauppaan ja pyydän vaikkapa 0,4 mm:n kitarankieltä, niin siellä kyllä pyöritellään silmiä päässä ja pidetään hulluna.

Siis, mikä sävelkorkeus kitarankielissä voisi tulla kysymykseen?
Moi,

Jos kuitenkin askartelukauppa kävisi mitenkään ostospaikaksi, lähes kaikissa on nk. pianolankaa. Juurikin 0,4 ehkä ei löydy, muttapa 0,5 löytynee, ja sitten 0.3 mm. Lennokkitarvikkeissahan pianolanka on klassinen ja yleinen materiaali. Jos tarve on ihan senttimetriluokkaa, voisi tsekata vaimon/tyttöystävän/äidin/mummon/tädin/sedän ompelutarvikelaatikon. Tavalliset lasipäiset nuppineulat ovat koviksi karkaistuja ja yllättävän lujia, mutta ainakin omissani paksuus on 0,6 mm. joten josko löytyisi ohuempia. Katkaisu vaatii kunnon leikkurin, linjapihdit tms. Askartelukäyttöön tarkoitettu pieni sivuleikkuri ei pure lankaan, ei edes tuohon kitarankieleen, vaan päinvastoin.

Toivottavasti tästä oli apua…

T:Ville H
Terve,

Kiitos avusta. Pianolanka voisi tarkemmin ajatellen tulla myös hyvin kysymykseen, koska tässä tapauksessa materiaalin kestävyys on ratkaiseva kriteeri. Pitää poiketa Harrasteessa uudemman kerran (kävin eilen, mutta en tullut kysyneeksi).

Kiitän ja kumarran.
Ja jos ei nuppineula niin tavallisia ompeluneuloja kyllä on lähes joka kokoon tarjolla…
Ismo Sillanpää kirjoitti:
Langan pitäisi olla paksuudeltaan hieman alle 0,5 mm., mutta jos menen musiikkikauppaan ja pyydän vaikkapa 0,4 mm:n kitarankieltä, niin siellä kyllä pyöritellään silmiä päässä ja pidetään hulluna.

Siis, mikä sävelkorkeus kitarankielissä voisi tulla kysymykseen?
Kitarankielien paksuudet on perinteisesti tuumakokoina, 0,4mm olisi 0,016" eli useimmiten sähkökitaran ns. ysisetin G-kieli:

www.daddario.com…769&productid=4&productname=EXL120_Nickel_Wound__Super_Light__9_42

Noita kieliä myydään yksittäin irtokielinä, eli musakauppaan vaan ja sanot "nollakuustoista, punomaton G-kieli". Maksaa jonkun euron, koko settinä tulee tosin suhteessa reilusti halvemmaksi jos ylimääräisille kielille keksii vielä muuta käyttöä (punottuja kieliä voi käyttää neulaviilan korvikkeena ym.)
Ja kirjakaupoista ainakin ennen vanhaan löytyi teräksisiä hyönteisneuloja, jotka olivat terästä ja hyvinkin ohuita, ohuempia kuin nuo lasipäiset nuppineulat. En tiedä löytyykö enää, kun perhostenkeräily taitaa olla jo menneiden kesien harraste, mutta kannattaa silti etsiä. Hyönteisneulat ovat muissakin miniatyyriharrasteissa varsin käyttökelpoista kamaa.
Kiitos kaikille avusta. On se hyvä kun täältä löytyy erilaisia ihmisiä, joilla on erilaisia harrastuksia. Esimerkiksi nuo hyönteisneulat ei edes käväisseet mielessä. Eiköhän näistä jokin käyttökelpoinen ratkaisu löytyne.
Hyönteisneuloista löytynee kaikkein paras paksuus/ohuus valikoima: Alkaen 0,10 ja tästä 0,05 välein aina 0,60 mm saakka.