Pienoismallit.net

Pienoismallista kauko-ohjattava?

no mitä mieltä olette,voiko pienoismallista tehdä kauko-ohjattavan?
Tarkennatko vähän?
Voi, mutta; tämän pienoismallin sisään pitää mahtua ainakin akku, lähetin/vastaanotin, jonkinlainen nopeudensäädin ja servo, ellei usempia ja tietysti moottori ja siihen liittyvä voimansiirto. Eli ihan mihinkään pieneen pienoismalliin ei pysty näitä laitteita tuuttaamaan. Varmaan helpoimmasta päästä on laivat ja autot, sitten tankit, lentokoneet, ja kaikki aika suuressa mittakaavassa. Laivoissa pienin järkevä mittakaava on 1/72-1/100, autoissa lähdetään varmaan 1/24:stä ja tankeissa ja lentokoneissa tätä isommista.

Tuollainen projekti vaatii aika paljon kompromisseja, saat joko hyvän radio-ohjattavan tai hyvän pienoismallin, mutta et välttämättä molempia, pienet yksityiskohdat ym. kun saattavat ajossa varista tienposkeen. Toisaalta mallin ajettavuus ei välttämättä ole sen marketti-Nikon veroinen.

Itselläni on ollut tykkivene Karjala -projekti työn alla vuodesta 2006. Tarkoitus oli tehdä siitä radio-ohjattava, mutta sekä radio-ohjauksen asentaminen ja pienoismallin rakentaminen ja näiden yhdistäminen on aika haastava projekti. Kuvapankissani on kuva Karjalasta, josta siis tulee pelkkä pöytämalli.

Mutta jos tarkennat mitä projektia olet ajatellut, niin voin toki konsultoida niillä vähillä tiedoilla mitä minulla on.

JS
Jan Stenbäck kirjoitti:
… lentokoneet, ja kaikki aika suuressa mittakaavassa. Laivoissa pienin järkevä mittakaava on 1/72-1/100, autoissa lähdetään varmaan 1/24:stä ja tankeissa ja lentokoneissa tätä isommista…
Tekniikka on mennyt pieneksi, tuollaisiakin on nykyisin saatavilla, joista ei vielä joitain vuosia sitten voinut osannut ;) kärkiväliä/siipipintaa vähän kasvatetaan lento-ominaisuuksien parantamiseksi ja siten skaalamaisuuden kärsiessä.

- mikko -
Olet oikeassa, mietin samaa ja myös noiden minihekojen osalta; lähdin kuitenkin pohtimaan asiaa tuosta mallaajan hypoteesista, voiko pienoismallista tehdä kauko-ohjattavan. Toki jos tuollainen Mustang on se, mitä mallaaja ajaa takaa, niin ainoastaan hinta voisi olla kynnyskysymys tässä tapauksessa.
Saksassa on aika yleistä jo näiden pienten mallien varustaminen radio-ohjauksella. Esim. tuolta: www.mikromodell.de löytyy paljon tietoa ja osia 1/87 mittakaavaisten mallien rakentelusta. Isommat mittakaavat ovat tietty aina helpompia, ja 1/35 panssarivaunuja on jo pitkään varustettu RC laitteilla. Tuolta lisätietoa näistä: 35rctank.com
Viimeksi muokattu 14.4.2012 23:01
kiitoksia kaikille, ajattelin tehdä laivasta kauko-ohjattavaa,mutta kun näin JAN STENBÄCK:KIN viestin niin se sai minut ajattelemaan asioita… taidan vaihtaa suunnitelmaa,teenkin sittenkin kauko-ohjattavan lentokoneen.(1:24)
mallaaja kirjoitti:
taidan vaihtaa suunnitelmaa,teenkin sittenkin kauko-ohjattavan lentokoneen.(1:24)
Haasteensa on siinäkin. Tuossa mittakaavassa koneen kärkiväli on 30 cm:n luokkaa mikä tarkoittaa että koneen paino saa olla jotain 20 g. Siis tähän painoon pitää saada kone, akut, moottori ja radiot. Lennätys on sitten vielä oma lukunsa.
Oletan, että tässä puhutaan siis valmiista muovimalleista. Radio-ohjattavia pienoismallejahan on pilvin pimein, eri kokoisia eri laitteita jne.

Kyllä tuollaiseen 1:700 taistelulaivan malliinkin saa radio-ohjauksen, hieman joutuu hakemaan pienempää kalustoa mutta mitään huippukallista ekstrakamaa ei kyllä tarvita. Toinen juttu on uittaminen, melkein jokin tyyni allas toimii mutta järvllä tulee jo vaikeuksia. Potkureita ja peräsimiä kannattaa kasvattaa hieman. 1:350 mallissa voi olla, että esikuvan potkurit jne toimivat kohtuullisesti.

Suurin hankaluus on tehdä huoltoa jne varten tarvittavat aukot, melkein pitäisi tehdä kannesta irroitettava ja siten tulee haasteeksi vesitiiviys. Lisäksi mallia pitää käsitellä varoen, jottei paikat hajoa.
Mikäli esikuvassa ei ole potkurit suoraan peräsimien linjalla, on kääntyvyys ongelmallista, kääntösäde on useita metrejä -kymmeniä metrejä…

Itse olen tehnyt Italerin 1:35 LCM:stä radio-ohjattavan, ja myös tuo 1:200 USS Arizona on uiva ja radio-ohjattava (molemmat olisi tarkoitus tuoda Model Expoon). Italerin isommat torpedoveneet voivat innostaa, mutta niiden ongelma on paino. Esikuvat ovat erittäin kevyesti rakennettuja, ja jo pelkkä muovirakennussarja painaa liikaa, saati sitten tarvittava koneisto ja akusto jne. S-vene todennäköisesti onnistuu helpoiten. Itselläni on 1:35 Schnellboot mutta täysin scrätchinä tehty, kauan ennen kuin Italerin mallista edes uneksittiin. Sen sähköistäminen ja ohjausysteemi oli aika helppo homma (kokeneelle).

1:24 (saati pienempi) lennokki on taas ihan kaikkein vaikeimpia vehkeitä mitä voi ajatella, ja sen toteutus vaatii runsaasti kokemusta, sekä ohjauksesta että ennen kaikkea rakentamisesta. Sellaista ei tietenkään voi tehdä muovirakennussarjasta.

T:Ville H
Älä mallari ole millänsäkään "pelottelustani", haluan korostaa vielä että en ole mikään spesialisti tuossa rc-asiassa. Käypä vilkaisemassa Suomen laivamallirakentajien sivuja Linkki ,siellä on hyvää perustietoa sekä muutamia projektiselostuksia kuvien kera, mm. ohjusvene Raahesta. Jos aihe kiinnostaa niin rohkeasti vain toimeen, ei kohteliaasti kysyvä tieltä eksy!

JS