Pienoismallit.net

Paja Puuhastelua

Ensi torstaina 15.11 puuhapaja siirtyy inarintieltä alppikadulle uusiin ehoihin tiloihin ja perjantaina käymme hakemassa sen valurauta murikan inarintien autotalliin johon perustetaan järeämpi puuhapajayksikkö. Uusi paja aukeaa sitten kun saamme sinne kaikki kamat paikoilleen ja en uskalla aikataulusta luvata mitään, mutta ilmoittelen kun on avajaiset.
Täytyykin sitten tulla juhlimaan avajaisia. Ja hyvä tietää jatkossa, missä nuo massiivisemmat jyrsintähommat voi käydä tekemässä.
Jeps
Ensi perjantaina käymme pikku valurautamurikan hakemassa, vuokrasin kuorma auton noin 300€ kun KTK esim olisi ottanut moisen kuljettamisesta ilman alvia arviolta 700€. Tosin koneeseen ei ole vielä yhtään teränpidintä din50 eikä autotallissa 3-vaihevirtaa joten tovi vierähtää ennenkuin on pelikunnossa. Täytyy tuo uusi paja ensin saada pelittämään ja vasta sitten alan retroilemaan näiden isojen masiinoiden kanssa ja kiilloittelemaan niitä entiseen loistoonsa. Tampereelta olen metsästämässä isoa sorviakin, alkuviikosta selviää sen kohtalo.
Tälläinen pikkuvalurautamurikka on ensiviikolla pajalla, kone on täysin toimiva kunhan virtaa riittää, vaatii vain "vähän" restaurointia ja puhdistusta.

mukana tulevia romppeita sekalainen kasa

Jakopää hammasrattaiden jyrsintään
Viimeksi muokattu 23.11.2012 12:21
Pari tiukkaa kysymystä:

Teillä kun on näitä laitteita niin kerkeääkö joku opettamaan vaikkapa juuri tuon jakopään käytön ja näin hammasrattaan jyrsinnän?

Jos niin koska? Ja mitä siitä ilosta jää kahvien(ja pullan) jälkeen velkaa?

Tämä siis sillä oletuksella että sairaslomat jatkuu ja näin ollen aikaa riittää. Itsellä vastaava jakopää on jyrsimeen tarjolla, mutta hammasrattaan valmiiksi saaminen vaikuttaa jos ei haastavalta niin ainakin reilusti miettimistä vaativalta toimenpiteeltä. Ei kannata vielä varata kalenteriin kovin vahvalla kynällä merkintää että tulisin viikoksi oppipojaksi, mutta jos mahdollista on niin voisin jonkun tunnin tulla joskus käymään ja vaikka näkemään miten se hammasratas syntyy. Tuon vaikka oman metallin palan tullessa…
Jaa´a, kun ois viulu ja osais soittaa :) Harmittaa kun pajalla on koneet ja laitteet vaikka mihin mutta kun en osaa käyttää :( Tosin pelkällä viilalla ei saa sutta aikaiseksi…ainakaan niin nopeasti :) Muistan kun aloin opetella 80-luvun loppupuolella TIG-hitsausta niin kolme kuukautta meni aivan alkeiden hallintaan ja sen jälkeen parisen vuotta täysipäiväistä hitsaustyötä kunnes saatoin sanoa osaavani ko. hitsaustavan kaikkinensa. Eli oppia ikä kaikki :)
Hitsauksen suhteen itsellä sama, edes perusteista ei ollut tietoa kun aloitti ja jälki oli sen mukaista. Jälki on vieläkin kamalaa mutta palat sentään pysyy kiinni toisissaan. Tigiä ja puikkoa kokeillut ja kaasun kanssa leikkinyt. Miggi olis hakua vailla ja tiivisteen osto niin olisi ilmainen ja toimiva laite pihalla harjoittelu vastuksena. Jakopäästä kiinnostaisi lähinnä idea miten sillä lähdetään tekemään. Ja että millaista kaikkea sillä saa aikaan. Hammasratas nimellä kun on paljon kaikkea, mutta tekeekö sillä vaikka vastaavat kaikki rattaat mitä on perinteisessä vedettävässä herätyskellossa? Entäpä sitten hammashihnalle pyörän? Ja jos niin miten… Niin paljon olisi opittavaa, mutta kun ei ole oikein mitään mistä oppia. Ja kaiken lisäksi tässä pitäisi kuntouttavana toimenpiteenä aloittaa kokonaan uuden ammatin opiskelu, luultavasti atk puolta sinne fysiikka riittänee lopun iän ammattia ajatellen. Joten kovin pitkille teoreettisille ilta luennoille ei ehkä pää tai aikakaan riitä, siksi olisi hyvä päästä näkemään livenä se ajatus mistä se sitten lähtee.
Pajalta löytyy toinenkin jakolaite ja kaikilla kolmella pienemmälläkin jyrsimellä niitä pystyy väsäämään, tosin sillä ei saa ihan kaikkia hammaslukuja tehtyä. Tuosta en osaa sanoa kun en ole vielä livenä nähynyt. Periaate on ihan sama kellonrattaissakin kuin muissakin ja hammastangoissa, ei se mitään rakettitiedettä ole. Hampaan profiilithan on erilaisia, mutta sellaisen profiiliteränkin voi itse tehdä, rattaan valmistus vain hidastuu kun joutuu ottamaan niin pientä lastua. Pajalta löytyy profiileille 0,5 ja 1 Kaikki teräsatsit. Tervetuloa puuhapajalle opiskelemaan kyllä neuvotaan ja opastetaan. Aikataulusta en ihan lonkalta uskalla sanoa mitään, sillä muutamme kamat sinne torstaina ja kuinkakauan menee että saadaan taas kaikki pelittämään. Uskoisin että menee tammikuulle kun välissä on nämä joulun ja uudenvuoden hässäkätkin. Kustannuksista, omat materiaalit ja kehittelemme jonkinlaisen muutaman euron konekäyttömaksun jolla katamme teräkustannukset.
Tervetuloa Toni pajalle arkisin puuhastelemaan jos vain kunto kestää niin saadaan nopeammin koneet taas pelittämään.

Edit
Kannattaa lukaista sellainen kirja kuin
Keijo Maaranen
Koneistustekniikat.
Siinä on paljon asiaa koneistuksista ja siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Pajalta löytyy tuo mutta vain digitaalisessa muodossa
Viimeksi muokattu 11.11.2012 00:46
Kunhan kaikkien aikataulut kirkastuu niin saattaisin vaikka tullakkin piipahtamaan. Ja aivan perusteet riittää kun livenä näkee että mistä pitää lähteä. Itse opiskelusta pidän, mutta kun seisoo kuola valuen laitteita tuijottamassa kolmatta päivää niin kannattaa jo kysyäkkin joltain =D

Taidan materiaaliksi tuoda muutaman muovin palan, puu olisi hyvä ja terille hellä, mutta en jaksa uskoa että kotimainen kuusi kestää ainakaan kovin pientä ratasta tehdä. Mutta se sitten vuoden vaihteen jälkeen, tuskin ennen sitä itsekkään tästä mihinkään pääsee ja saa aikaiseksi itsestään…
Tietty tuli mutkia matkaan niinkuin aina tälläisissä jutuissa. Lopputarkastus siirtyi viikolla eteenpäin ja samalla puuhapajan muuttokin. Sähkötyöt on niinpahasti kesken ettei vielä päästäkkään kamoja sinne roudaamaan. Noh, katsotaan viikonpäästä uudelleen.