Pienoismallit.net

Lakanpäälle maalaus

Tarkoitus on tehdä hiukan rapautunut tankki ruosteineen sekä naarmuineen. olisiko nyt viisasta tehdä tankki ihan ok kuntoiseksi, laittaa kuvat,lakata ja siihen päälle alkaa tehdä ruostetta,likaa sekä naarmuja ? mikä olisi tässä oikea työjärjestys.
Juuri näin. Tai ainakin itselläni tuo on työjärjestys.
Ruosteen ja naarmujen kanssa kannattaa olla todella varovainen ettei mene överiks.

Palveluskäytössä oleva vaunu on kuitenkin lähes päivittäin käytössä eikä näin ollen kerkiä paljoa ruostumaan…
käytänkö matta ja kiiltolakkaa ?
Itse käytän kaikissa välilakkauksissa kiiltävää, ja vain lopullisen viimeistelyn teen himmeällä lakalla.
voe perä ! meniköhän pieleen. Tein tuohon litkut ja kuivamaalauksen ja vedin siihen päälle kiiltolakan. nyt se kiiltää ku läski saunassa. onko näin tarkoitus vai olisiko pitänyt maalailla vasta lakan jälkeen noita muita ? nyt siis aion liimailla kuvat mutta pitääkö tehä kuivamaalausta vielä päälle ? kun laittaa matan tuohon, himmeneekö ?
pophead kirjoitti:
nyt se kiiltää ku läski saunassa. kun laittaa matan tuohon, himmeneekö ?
Ei mitään paniikkia. Kiiltävän lakan pitääkin kiiltää. Siirtokuvat vaan pintaan ja sitten mattalakka päälle niin ei kiiltele enää pinta eikä siirtokuvatkaan. Kunhan muistat pitää huolen siitä, että se kirkas lakkakerros on varmasti täysin kuiva ennen mattalakan käyttöä.
Periaatteessa kiiltävän lakkakerroksen pitäisi tulla litkutusten alle, litkutukset mm. juoksevat paremmin uria pitkin kun pohjalla on kiiltävä pinta. Mattapintaan litkutukset tarttuvat hanakammin kaikkialle, tätä voi hyödyntää mm. telaketjuja litkutellessa.

Yleensä itse lakkaan valmiiksi maalatun mallin kiiltävällä lakalla, kiinnitän siirtokuvat, sinetöin siirtokuvat paikoilleen kerroksella kiiltävää lakkaa, minkä jälkeen teen litkutukset, kuivaharjaukset ja filtteröinnit tässä järjestyksessä. Pastelliliitujauhekäsittelyt, ruostetahrojen maalaukset ja muut valumat jätän yleensä viimeiseksi. Riippuu tosin vähän mallista, joihinkin ruostemaalauksia tulee tehtyä jo peittomaalin päälle, ennen lakkakerroksia, yleensä mikäli mallissa on suurempia ruostepintoja.
kovin jykevää litkutusta en ole vielä ehtinyt tekemään. eli jos nyt teen sen tuohon päälle niin miten se on fiksuin tehdä. teenkö laimean, tummanvihreän seoksen ja pyyhin sillä koko tankin vai pelkästään valikoidut alueet ? mitä jos teen saman käsittelyn laimennetulla mustalla inkillä ?
Kannattaa kokeilla käyttämäsi ohenteen sopivuutta jollekin hukkapalalle ennenkuin rupeat pesemään varsinaista mallia. Koko mallin pyyhkiminen maalipesulla tummentaa mallin värejä kauttaaltaan ja pyyhittävää on paljon. Itse levitän litkutusta vain uriin, syvennyksiin ym ja pyyhin ylimääräiset pois korvapuikoilla pyörittämällä.

Värinä voi käyttää tummaa sävyä peittomaalista, tummille pinnoille mustaa tai vaikka vihreällä tai keltaisella murrettua mustaa ja vaaleille pinnoille sopii yleensä erisävyiset ruskeat.