Pienoismallit.net

Hyvä lakka

Poikien kanssa on rakenneltu nyt 1:72 koneita, maalina käytettiin vallejon model coloria. Mikä olisi sellainen lakka, jota kannattaisi käyttää näiden maalien kanssa, jotta saataisiin mahdollisimman hyvää pintaa siveltimellä?
Riippuu hyvinkin pitkälti mitä myöhemmin teet.
Sekä tärpättiliukoisissa lakoissa että lattiavahassa on omat puutteensa jälkikäsittelyä ajatellen.
Akryylilakoista ei ole kokemusta kuin puun lakkauksesta. ;)
Ruiskumaalaajat osannevat kertoa niistä.
Suosittelen emalilakkaa siveltimellä vedettynä akryylimaalien päälle. Humbrollin kirkas/satiini/mattalakka on erittäin hyvä.
Vallejon ns. akryylilakkoja en suosittele siveltimellä levitettäväksi; pinnasta tulee auttamatta liian paksu. Ruiskulla toimivat täydellisesti.

Täältä ääni myös Humbrolin tuotteille.
Tatu H kirjoitti:
Vallejon ns. akryylilakkoja en suosittele siveltimellä levitettäväksi; pinnasta tulee auttamatta liian paksu.
Kyllä Vallejon mattalakalla tulee siveltimelläkin ihan hyvää jälkeä, kunhan muistaa ohentaa huomattavasti, ja sivellä monen monta kerrosta. Kirkaslakaksi suosittelen lattiavahaa.
Vallejon mattalakkaa spraypurkissa olen kuullut kehuttavan - tosin maksaa tuplaten enemmän kuin Army Painterin vastaava johon olen ainakin itse ollut tyytyväinen. Fantasiapelit ainakin myyvät tuota, tosin ei näytä juuri tällä hetkellä olevan saatavilla.
Jos sopii, niin jatkan tähän omalla kysymyksellä, joka koskettelee samaa aihetta. Pojan kanssa ensimmäiset mallit kohta maalausvaiheessa. Maalit ovat Humbrolin emalimaaleja. Mallit 1:72 lentokoneita (revell, airfix).

Suositteletteko myös Humbrolin emalimaaleille Humbrolin omaa emalilakkaa?

Olenko ymmärtänyt oikein, että maalipinnan jälkeen tulisi kirkaslakka, sitten siirtokuvat ja päälle vielä toinen lakkaus? Onko viimeisin kerros matta?

Mistä Jyväskylässä saa lakkaa? Kävin ilmailumuseolla ja Askartelupuoti Pia:ssa, mutta kummassakaan ei ollut hyllyssä.
Viimeksi muokattu 29.12.2011 21:55
Jos Humbrolin lakkaa käyttää, mitä "kiiltoastetta" kannattaisi laittaa koneiden pintaan, jotta vastaisi todellisia esikuvia parhaiten?(Mersu 109, Focke Wulf 190, Spitfire)
Jokainen kone on yksilö niin rakenteellisesti, maalauksineen, vanhennuksineen jne. Kannattaa etsiä kuva ko. yksilöstä ja tehdä sen mukaan. Tietysti yleisesti ajatellen esim. aavikolla koneet olivat hyvin pölyisiä=mattapintaisia jne. Ja Taistelu Britannia kampanjassa mm. sakut kiillottivat koneitaan saadakseen lisää nopeutta koneisiin.
Sitten taas tulee omat makumieltymykset. Monta asiaa vaikuttaa tuohon kiiltoasteeseen. Ei ole oikeeta eikä väärää.
Jussi Korhonen kirjoitti:
Suositteletteko myös Humbrolin emalimaaleille Humbrolin omaa emalilakkaa?

Olenko ymmärtänyt oikein, että maalipinnan jälkeen tulisi kirkaslakka, sitten siirtokuvat ja päälle vielä toinen lakkaus? Onko viimeisin kerros matta?
Joo Humbrolin päälle on Humbrol ihan hyvä.
Joko kirkasmaalipinta tai sitten kirkaslakkaa siirtokuvien alle, ettei hopeoisi. Vikapinta on kiilloltaan se mikä halutaan, sotakalustossa yleensä matta.