Pienoismallit.net

SB 2 maalaus

ICM:n valmistama SB 2M-100A -mallinen neukkupommari on "manuaalin" mukaan ollut talvisodassa joulukuussa -39. Ohjeesta ei käy kunnolla selville maalausväri, vaan se antaa joko alumiinin tai vaaleanharmaan. Ohjeessa tämä näkyy siis niin että kummankin värin koodi on ilmoitettu, välissä vain kysymysmerkki ilmoittamassa vaihtoehtoisuutta.

Osaako kukaan jeesata mitä tuo tarkoittaa? Ohje ei anna mitään osviittaa. Historiikki kirjoittaa että "world´s first twin-engined bomber with smooth metal plating". Voisiko tuo versio olla ollut ihan ilman mitään maalia vain alumiinipinnalla?
Ainakin tämä yksilö näyttäisi olleen alumiinimaalilla maalattu:
www.flickr.com/photos/saminkuvat/3758679751/sizes/o/in/set-72157621844086242/
Ainakin itse maalaisin alumiinin väriseksi.
Näin miekii ajattelin sen tehdä, ja muista poiketen pistän tähän malliin Revellin "Aluminiumin". Se on ainoa Revellin emali joka "käyttäytyy hyvin" aina. Galleriassani oleva Thunderboltti on myös sillä maalattu ja jälki onnistunutta.
Etäisesti aiheeseen liittyen olisi samanlainen kysymys. Teen omaa talvisotaprojektiani varten paria konetta, joista yksi on Maquetten Iljushin DB-3. Siinäkin on melko epämääräiset ohjeet maalaukseen. Ensinnäkin ohjeet on niin rupiset valokopiot, ettei niistä saa oikein selvää mutta sikäli kun osaan sanoa, niin siihen tarjotaan kauttaaltaan 'Aluminume' -nimistä sävyä, mikä se sitten lieneekään? Kyseinen koneyksilö olisi 42. pitkänmatkan pommikonerykmentin kapine 'Korelskiyn' rintamalta (lieneekö Karjala venäjäksi?) helmikuussa -40?

Eli onko jostain saatavana hyvälaatuinen versio ohjeista, joista tuo olisi luettavissa (tai jos joku on jo selvittänyt muuten), ja mikä siis olisi oikea vaihtoehto, kiiltävä alumiini, maalattu vaalea harmaa vai mikä? Mulla ei mitään aiempia kokemuksia ole alupintaisista koneista (ei kyllä paljon muistakaan). Maaleistakaan ei taida löytyä, joten ehkä Alcadin tavaraa pitäis hommata, jos mennään oikein metallipintaan (paikallisessa Harrasteessa niitä olikin).

EDIT: siis DB ei SB…
Viimeksi muokattu 21.12.2011 10:33
poistettu
Viimeksi muokattu 12.1.2013 15:35
Veikkaanpa, että "smooth metal plating" eli sileä metallipinnoite viittaa koneen rakenteeseen, ei pintakäsittelyyn. Tämä konehan oli yksi ensimmäisiä itsekantavalla rakenteella suunniteltuja, eikä siinä ollut aaltopeltipintaa, kuten esim. toisessa saman ajan pommikoneessa Junkers Ju 52.
Kyllä SB-2-koneiden väri oli paljolti Talvisodan aikaan ja jatkosodan alkuvuosina alumiinipintainen. Tämä käy ilmi museoissa käydessä kuten Antti tuossa ylempänä mainitsee.
Esim. Hyrylän ilmatorjuntamuseossa on Talvisodassa alasammutun SB:n siivenkärki ja muitakin osia on ollut jossain, ja niistä voi nähdä maalaamattoman pinnan.

Tässä on värikuva alasammutusta DB-3:sta. Siinä on alumiinipinta, johon on laitettu vihreitä täpliä.
Värivalokuva DB-3-koneesta
Tuossa Antin linkkaamassa kuvassa on niinkuin harmaahko metallipinta, jonka päällä on vaalea suojamaali tms? Eli voisiko maalata esim. Alclad II Dull Aluminumilla (+pohjaväri) ja sitten valkoisella kerros, kenties suolatekniikkaa käyttäen? Olikohan noissa kulumia?

Mulla on myös puteli Vallejon Flat Aluminumia, joka on sellainen likaisehko liki-valkoinen (ei ole metalliväri muistaakseni). Vaikka Vallejolla suihkiminen onkin tuskaa, niin oisko tuo hyvä valinta?
poistettu
Viimeksi muokattu 12.1.2013 15:36