Pienoismallit.net

nieuport 23 suomen sisällissodassa.

Timo Rasimus kirjoitti:
Mistä muuten nappasit tuohon lainaukseesi tuon Ilmailuhistoriallisen lehden? Minä kommentoin Pienoismalli-lehteä. Siinäkin aviisissa on vuosien aikana ollut monesti juttuja, joissa jostain koneesta on tiedetty se lopullinen fakta, ja myöhemmissä numeroissa se fakta on silti muuttunut.
Jos olisit tutustunut tuoreimppin lähteisiin, tietäisit, että tuossa Pienoismalli-lehden artikkelissa viitataan nimenomaan Ilmailuhistoriallisen lehden artikkeliin. Kuten Petri aiemmin kertoo, on suomalaisten koneiden luovutusasiakirjat löytyneet Venäjältä: sekä Ni 17 c/n 1899 ja 1900 (ilmeisesti koneiden 1899 ja 1900 tyypeistä on ollut näkemyseroja, mutta Venäjän laivaston arkistosta löytyneiden luovutusasiakirjojen perusteella Duksin tehdas on ainakin luovuttanut kyseiset koneet tilaajalle 17-tyypin koneina).


Minä pitäisin tätä huomattava uutena tietona.
Timo Rasimus kirjoitti:
Meinaatko, että koneista on saatu huomattavasti lisää tietoa salaperäisesti sen jälkeen, kun niiden katoamisesta maan päältä on kulunut aikaa entistä enemmän?
Tämä on täysin mahdollista. Uusia lähteitä voi ilmaantua odottamattomista paikoista, vanhempi tutkimus on tehnyt vääriä tulkintoja, aihetta on aikanaan tutkittu vain pintapuolisesti jne. Nieuportin ollessa kyseessä voisi kuvitella, että esimerkiksi läheskään kaikki aiheeseen liittyvä venäläinen arkistomateriaali ei ole meidän tiedossamme.
Timo Rasimus kirjoitti:
Thulinista Hornettiin on esim. Keski-Suomen ilmailumuseon julkaisu, joten luulisi sen takana olleen sen ajan parasta tietämystä.
Se, että joku julkaisu on jonkun museon julkaisema ei vielä takaa julkaisun tai tutkimuksen laatua (ottamatta kantaa Thulinista Hornettiin -kirjaan).
Timo Rasimus kirjoitti:
..mutta onhan se hienoa, jos Pienoismallissa on päästy lopulliseen totuuteen. Ainakin, kunnes seuraava kirjoitus ilmestyy.
Juuri näinhän tutkimuksen pitäisi edetä: kyseenalaistaen olemassa olevaa tutkimusta aina, kun siihen on mahdollisuus. Eihän yleinen tietoisuus muuten lisäänny.
Timo Rasimus kirjoitti:
Mistä muuten nappasit tuohon lainaukseesi tuon Ilmailuhistoriallisen lehden? Minä kommentoin Pienoismalli-lehteä.
Alkuperäisen otsikon mukaisessa keskustelussa olennaista ei ole se, mitä lähdettä siteraataan, vaan olennaista on tuoda esille Nieuporttia koskevaa tietoa ja/tai tietolähteitä.
Timo Rasimus kirjoitti:
Meinaatko, että koneista on saatu huomattavasti lisää tietoa salaperäisesti sen jälkeen, kun niiden katoamisesta maan päältä on kulunut aikaa entistä enemmän?
Arkistomateriaalia on paljon enemmän kuin kukaan ehtii käydä läpi ja kadoksissa on vielä enemmän. Joten kyllä, koneista saadaan koko ajan uutta tietoa. Tässäkin tapauksessa uutta tietoa on siis olemassa ja se on syytä huomioida kun viittaa vanhoihin lähteisiin. Mitään lopullista totuutta ei tietenkään ole ja paperit ovat vain papareita eivätkä välttämättä vastaa todellisuutta.
Oliko Nieuport 23 jatkokehitelmä Nieuport 17:sta, jossa suurimmat erot liittyvät moottoritehoihin ja vahvistettuun yläsiiven tuentaan? Nämä suomalaiset versiot olivat sitten jotain lisenssivalmisteita? Osassa oli tehokkaampi moottori, kuten Nieuport 23:ssa (120HP). Pilotit pitivät niitä Nieuport 23:na? Eikö Nieuport 17 ollut jo vakiomoottorilla rakenteellisesti heikko? Jos oli, niin silloinhan varmaan nämä suuremmalla moottorilla varustetut, Duksan valmistamat koneet oli myös ilmeisesti vahvistettu? Jos niitä oli vahvistettu ja niissä oli suuremmat moottorit niin eivätkö ne silloin ole "de facto" Nieuport 23:sia? Kun vielä ottaa huomioon ajankohdan ja lisenssivalmistuksen mukanaan mahdollisesti tuomat erot niin voiko tässä keskustelussa olla mitään rakentavaa lopputulosta? No, minähän en aiheesta mitään tiedä, tulipa vain mieleen:)

/marko
Valkoisilla ei ollut nieuport 11/16 tyyppiä. Tämä on vanhaa tietoa jonka voi unohtaa ja kuopata. Näissä tyypeissä oli täysin erillainen runko(suorat seinämät) moottorin ja ohjaamon välisellä alueella verrattuna 17/21/23 tyypeihin(ulospäin kuperat seinämät moottoripellityksestä ohjaamoon asti). Näitä tyyppejä saattaa olla ollut punaisilla. Kaikkia punaisten käyttämiä konetyyppejä kun emme tiedä.

Niuport 21 on sekoitettu monesti nie 11sta johtuen samanmallisesta hevosenkenkä moottorisuojuksesta. Runko näissä on vain tyystin erillainen.

Jos tehtaan papereista löytyy kerta tieto että koneet lähtivät sieltä tyyppinä 17 niin ne ovat silloin 17sia, riippumatta moottorista. Periaatteessa ainoa ulkoinen tapa erottaa tyypit 17 ja 23 toisistaan on rungon vickers konekiväärin paikka ja siitä johtuva rungosta tulevien siipitukien välisten vaijereiden läpimeno runkoon heti moottoripellityksen takaa.
Niin- onko kyseessä väärin määritelty Nieuport 23 vai väärin rakennettu Nieuport 17- lukija saa ihan itse päättää :) Oliko ainakin osassa briteille tarjotuista Nieuport 23:ssa kk siiven päällä? Jos oli, niin olivatko ne sitten väärin rakennettuja Nieuport 23:sia vai väärin määriteltyjä Nieuport 17:sia? :)
Aiemmin mainitun K-SIM:n Thulinista Hornettiin kirjan uudistettu painos ( joka on nimeltään Albatrosista Pilatukseen, uuden tutkimustiedon perusteella?) vuodelta 2010 kertoo seuraavaa:

Suomen valkoinen armeija sai keväällä 1918 haltuunsa kaksi Nieuport 17 ja yhden Nieuport 21 -koneen, jotka olivat venäläisen A/O DUKS:n valmistamia. Niitä pidettiin aiemmin suomalaisissa harrastajapiireissä Nieuport 16 ja 23 -koneina, mutta myöhempi tutkimus on kumonnut nämä olettamukset. Valmistaja luovutti koneet alun perin Venäjän laivastolle Nieuport 17 -tyyppisinä, vaikka ne oli varustettu Nieuport 23:ssa käytetyillä 120hv:n moottoreilla…
Marko Teerioja kirjoitti:
Niin- onko kyseessä väärin määritelty Nieuport 23 vai väärin rakennettu Nieuport 17- lukija saa ihan itse päättää :) Oliko ainakin osassa briteille tarjotuista Nieuport 23:ssa kk siiven päällä? Jos oli, niin olivatko ne sitten väärin rakennettuja Nieuport 23:sia vai väärin määriteltyjä Nieuport 17:sia? :)
Tämä lewis kk siiven päälle asennettuna oli jokin peribrittiläinen perversio mitä he harrastivat ihan nieuport 27 saakka.;) Nieuport 11/16 tämä oli ihan vakio asennus ranskalaisillakin, mutta 17 lähtien siirryttiin rungon päälle asennettuun vickers konekivääriin, paitsi britit joiden 17 jne toimitettiin edelleen siipi lewiksellä. Syytä en tiedä(johtuisiko aldis tähtäinkaukoputken käytöstä?) ja poikkeuksiakin toki oli, mutta aika yleistä tämä oli. Kaimani osaisi auttaa paremmin kaikissa ketjuun liittyvissä kysymyksissä, mutta jostain syystä hän loistaa poissaolollaan.:)
jep, mutta nyt se olennaisin: väri? minkä värisiä nämä valkoisten koneet oli' esim laittamassani kuvassa?
Väritysohjeet löytyvät Pienoismalli-lehdistä 1-2/2006. Pienoismalli-lehden vanhoja irtonumeroita voi tilata tuolta: www.pienoismalli.com

Mikko Saarelan "Lentävät kangaspuut" -sivuilla on malleista värikuvia www.kolumbus.fi/saarela.mikko/suomeksi.html