Pienoismallit.net

Litkutus ja Dicco-tinneri

Samppa.M kirjoitti:
Revellin emaaliohennetta käyttäen putsaamaan mallia
Siis Revellin Color Mixiä, vai jotain muuta? Toi ei taida olla ihan pelkkää tärpättiä, vaan seassa jotain tujumpaa.
Lisäksi toi pinta johon litkut vetää, pitäis olla aika kiiltävä, jos liian matta/puolikiiltävä tarttuu litku turhan kovaa kiinni. Mahtaako noilla Vallejon lakoilla saada tarpeeksi kiiltävää.
Ja toi Vallejon lakan kuivumisaika taitaa olla lähempänä 24 kuin 12 tuntia.
Itse käytän paljon esim. Model Airia ja usein Mig/AK:n tinnerilitkuja, vaikkakin nykyään usein myös vesipohjaisia säestyslitkuja.

Lakkana olen käyttänyt välissä esim. Tamiyan kirkasta lakkaa (X-22), joskus jopa Humbrolin Clear Gloss Varnish tuotetta ja nykyään useimmiten Alclad Aqua Gloss Clear ALC-600 lakkaa. Nämä ovat kaikki enemmän tai vähemmän akryylitavaraa (tai eivät ainakaan tinneritavaraa).

Mielestäni nuo ovat kestäneet hyvin esim. Migin Enamel odourless thinneriä litkutusten pyyhintään. Itse käytän hyvin vähän muita enamel tuotteita (esim. maaleja), joten minulla on hyvin vähän kokemusta erilaisista "tinnereistä".

Toisaalta tuotteesta riippuen litkutuksen teen erilailla, esim. noilla vesipohjaisilla litkutan koko pinnan ja sitten emalituotteilla koetan saada suurimman osa litkuista esim. paneeliuriin ja vähemmän muualle, ellei sitten ole tarkoitus elävöittää myös tasaista pintaa. Tällöin pois pyyhittävän aineen määrä vaihtelee tapaus kohtaisesti hyvinkin paljon.

Vallejon/AK/Migin peruslakkoja, joita yleensä siis löytyy matta, satiini ja kirkas, en ole käyttänyt tuossa välissä. Ainakaan Migin Lucky lakat eivät kestä edes vettä. AK:n 3rd gen lakkoja en ole kokeillut välikerroksissa, vain lopullisessa pinnassa. Tämä 3rd gen eroaa noista muista ja sen takia sitä kenties voisikin kokeilla joskus.
Uoti Helin kirjoitti:
joskus jopa Humbrolin Clear Gloss Varnish tuotetta ja nykyään useimmiten Alclad Aqua Gloss Clear ALC-600 lakkaa. Nämä ovat kaikki enemmän tai vähemmän akryylitavaraa (tai eivät ainakaan tinneritavaraa).
Jeps, näitä minullakin on noissa Mersuissa niiden vähäisten litkujen alla, ja ovat kestäneet. Jos tarkoitat tuolla Humbrolilla sitä niiden vesiliukoista, joka on melkein kuin Johnssonia ;-)
Kiitos nopeista vastauksistanne!
Kyllä, juurikin tuota Revellin Color Mixiä käytin. Täytynee siis laittaa sekä lakka että tinu vaihtoon. Itsekin maalaan pelkästään akryylivärejä, eikä tosiaan noista emaaleista ollut kummempaa tietoutta takataskussa.
Voi olla,että sinulla tuo kiiltävä lakka on kuivunut liian vähän aikaa,kuten Tervo ylempänä jo epäilikin. Itse käytän kiiltävänä lakkana AK:n Gauzy Shine Enhanceria,jonka annan kuivua vähintään vuorokauden ennen öljyväreistä ja AK:n Odorless Thinneristä tehtyä litkutusta. Litkutuksen kuivuttua jonkin aikaa pyyhin ylimääräräiset pois AK:n Odorless Thinneriin kostutetulla pumpulipuikolla. Ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia näillä aineilla.
Kiitos vastauksestasi Veli-Matti!
Meinasin tänään kipaista kivijalkaliikkeestä kokeiluun tuon Tamyan kirkaslakan ja AK:n tinun. Kokeillaan niillä seuraavan mallin viimeistelyä. Kauanko olisi sopiva aika antaa emaalilitkun kuivua ennen putsailuja? Monesti törmää tässä yhteydessä siihen, että anna litkutusten kuivua nimenomaan jonkin aikaa, mutta onko siis tarkoitus että litkut kuivuu käytännössä ihan kunnolla? Ja tosiaan jos nyt ajatellaan että sellainen perus +20 sisälämpötila eikä sen kummempia kikkailuja esim. hiustenkuivaajan kanssa.
Mitä pidempään annat kuivua, sitä hankalampaa on pois peseminen. Ja mitä vähemmän aikaa annat kuivua, sitä isompi riski on pestä liikaa. Toki, käsittelyä on helppo uusia.
Sopiva ohjenuora voisi olla se, että kun pinta ei näytä enää märältä, voi litkua alkaa varovasti pyyhkiä pois. Jos tuntuu, että väriä irtoaa liikaa, odottelee vielä hetken. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa aloittaa putsaaminen tietenkin jostain sellaisesta kohdasta, joka jää enemmän piiloon.

Paljon riippuu siitä, että millaisesta litkun koostumuksesta on kyse ja millainen pinta on tavoitteena, joten mitään täysin yleispätevää ohjetta on vaikea antaa.

Olisikin hyvä, jos työpöydältä löytyisi aina yksi tai useampi testipenkkimalli tai vaikka yksittäisiä osiakin, jossa eri juttuja voi huoletta kokeilla.