Pienoismallit.net

Ryhmärakentelu: Suezin kriisi

Tajusin just, että britit toimittivat Halifax pommikoneet Egyptille ilman aseistusta - siis demilitarisoituina versioina (ei kuitenkaan pommikuilun luukkuja oltu hitsattu umpeen ;-)). Vielä kun jostakin löytäisi tietoja siitä, että millaisilla aseilla egyptiläiset sitten varustivat nämä Halifxinsa - jos varustivat?
Tuossa kuvassa ei näytä aseita olevan, tosin tuollainen jälkeenpäin piirretty kuva ei paljoa kerro…
www.flickr.com/photos/askamel/1575048877/
Tuollaistakin löytyi: Egypt bought nine Halifax A.IX transports in 1948 and converted them to bombers.
Armament consisted of two .50-caliber machine guns in a tail turret.
Moi Raimo,

Totta toimitus "ilman aseita" ainakin nimellisesti, mutta egyptiläisillä oli pilvin pimein britti-kk:ta (entinen brittisiirtomaa) - Halifaxit aseistettiin samoin kuin Lancasterit eli ihan niiden omilla aseilla; .303 kaliiperin (7,7mm) Browning kk:lla. Lancasteritkin toimitettiin alunperin "ilman aseistusta" eli siis "demilitarisoituina" (aseet poistettuina ampumoista näön vuoksi kuljetuksen ajaksi).

Huomionarvoista on myös se, että britit myi vuosina 1953-54 noin 105 kpl:tta M4A2/M4A4 Sherman vaunuja aseineen plus ammuksineen ja tarvikkeineen Egyptille ja mukana oli enemmän kuin tarpeeksi noita Browning kk:ta, joten Egyptilla ei todellakaan ollut pulaa Halifaxiin sopivista kk:sta.

Itse asiassa en usko pätkääkään siihen, että Halifaxit olisi oikeasti toimitettu Egyptiin demilitarisoituina - todennäköisesti aseet vain poistettiin ampumoista näön vuoksi kuljetuksen ajaksi ja sitten ne asennettiin takaisin aivan kuten Lanceissa. Lähdemateriaalitkin viittaavat vain lähinnä siihen, että ne myytiin "demilitarisoituina", ei siihen, että ne olisivat oikeasti olleet demilitarisoituja. Kaiken lisäksi lähdemateriaaleissa sana demilitarisoitu on aina lainausmerkeissä.

Joten voit surutta käyttää rakennussarjan mukana tulevia kk:ta. Parhain terveisin, AJ

PS Ja kuten Pekko tuossa edellä jo toteaa, mahdollisesti myös .50 kaliiperin Browningeja käytettiin.
Timo Rasimus kirjoitti:
http://www.peacekeeping.fi/saunakansio.htm/s-unef.htm Tuolla referenssiä sekä saunoihin, että myös suomalaisten pukeutumiseen.
Moi Timo,

Loistavia referenssikuvia, kiitos! Parhain terveisin, AJ
Pikku-ukko ilmoittaa käytettävyytensä säikeen mukaiseen ryhmärakenteluun, kuitenkin seuraavin ehdoin:

Tarkoituksena on valmistaa suomalainen YK-sotilas (so. rauhanturvaaja) mittakaavassa 1:32. Figuuri tullaan tämän hetkisen suunnitelman mukaisesti valmistamaan ns. masterina, ja sen ympärille valettavan muotin puitteissa pienenä (silikonimuotin kestävyyden puitteissa tuotettuna) sarjana.

Masteri nojaa osin referensseihin mutta myös maalaisjärkeen perustuviin olettamuksiin asioiden oikeellisuudesta;
lopullista tuotosta ei voitane käsitellä puhtaana, tosiasioihin ja faktoihin perustuvana (pienois)mallinteena.

Masteri pyritään muotouttamaan anatomiset lainalaisuudet huomioiden; sen pohjalta valmistetusta muotista valetut yksittäiset figuurit taasen tulevat noudattamaan enemmänkin Toy soldier - kategoriaa kuin varsinaista absoluuttiseen realismiin tähtäävää figuraa sen kaikessa ankaruudessaan.

Näine ehdoin tuotettu sarja tullee toimimaan myyntiartikkelina, josta saatava taloudellinen hyöty tullaan kohdentamaan täysimääräisenä kyseisellä toimialueella tapahtuvaan humanitääriseen toimintaan.
Tässä alkua Suez-ryhmärakenteluun. Jeepin rungon kokoaminen on tällähetkellä kuvan osoittamassa vaiheessa. Lähtökohtana siis Hasegawan Willys MB. Ajattelin käyttää dioraamassa alustan hiekkana kesällä lattian hionnasta kertynyttä (2 muoviämpärillistä talletin) puupölyä. Koska dioraamarakentaminen on minulle vielä uusi kokemus, kysyisin asiasta enemmän perilläolevilta mallarikolleegoilta muutamaa asiaa:

1. Miten tuon sahanpurun kiinnittäminen olisi paras tehdä alustaan; lakka, liima?

2. Onko ko. materiaali mielestänne hyvää kuvaamaan Seutulassa sijainnutta Ruduksen hiekkakuoppaa, jossa ko. filmi kuvattiin (siis suomalaista santaa)?

3. Miten pintaan saa kuvattua/ painettua renkaiden- ja jalanjäljet?

Moi Pikku-ukko,
pikku-ukko kirjoitti:
Tarkoituksena on valmistaa suomalainen YK-sotilas (so. rauhanturvaaja) mittakaavassa 1:32. Figuuri tullaan tämän hetkisen suunnitelman mukaisesti valmistamaan ns. masterina, ja sen ympärille valettavan muotin puitteissa pienenä (silikonimuotin kestävyyden puitteissa tuotettuna) sarjana.
Ymmärsinkö oikein, että osallistut ryhmärakenteluun 1/32 skaalan suomalaisella YK-sotilaalla. Mikäli näin on, niin tervetuloa messiin! Vahvistanet osallistumisesi.

Parhain terveisin, AJ
Moi Eemil,
Eemil Jäntti kirjoitti:
Ajattelin käyttää dioraamassa alustan hiekkana kesällä lattian hionnasta kertynyttä (2 muoviämpärillistä talletin) puupölyä. Koska dioraamarakentaminen on minulle vielä uusi kokemus, kysyisin asiasta enemmän perilläolevilta mallarikolleegoilta muutamaa asiaa:

1. Miten tuon sahanpurun kiinnittäminen olisi paras tehdä alustaan; lakka, liima?

2. Onko ko. materiaali mielestänne hyvää kuvaamaan Seutulassa sijainnutta Ruduksen hiekkakuoppaa, jossa ko. filmi kuvattiin (siis suomalaista santaa)?

3. Miten pintaan saa kuvattua/ painettua renkaiden- ja jalanjäljet?
Hyvä idis tuo sahanpuru, mielestäni soveltuu hyvin kuvaamaan Seutulassa sijainnutta Ruduksen hiekkakuoppaa ja hiekkaa ylipäätään.

Olen samassa jamassa eli dioraamarakentaminen on myös minullekin vielä uusi kokemus. Aion hyödyntää aitoa hiekkaa (keräsin talteen merenrannalta kesän aikana) kuvaamaan Siinain "arid rocks" autiomaata ja aion liimata hiekan laimennetulla Erikeeperillä dioalustaan - en tiedä miten toimii, toivottavasti onnistuu. Uskoisin, että sahanpuruun Erikeeper toimii myös.

Samoin aion liimata Erikeeperillä jotain pientä "pensaikkoa" huovutusvillapaloista (eri värisiä paloja) hiekan sekaan, en tiedä miten tämäkään toimiii vielä.

Minunkin pitäisi kuvata/painaa tela- ja pyöräjälkiä hiekan pintaan, mutta en ole vielä ehtinyt funtsia tarkemmin, miten toteuttaa se. Dioni alustasta on vasta puukehikko ja pohjineen valmiina ja sekin pitäisi vielä ensin maalata, ennenkuin liimailen hiekkaa ja huovutusvillapaloja paikalleen, joten kyllä tekemistä ja futsimista vielä piisaa pelkän alustakin suhteen ihan riittävästi.

Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 1.10.2011 18:25
hiekka + erikeeper toimii, mutta se painuu kasaan kuivuessaan ja se kuivuminen vie, kerroksen paksuudesta riippuen päivästä viikkoon. Puolikuivaan hiekka-liimamassaan on helppoa painella erilaisia jälkiä ja uria. Yleisesti ottaen alustan täyttämiseen kannattaa käyttää jotain täyteainetta (Styroksi tms.) ja sen päälle sitten lopullinen pintakerros esim. hiekka-liimamassasta.
Suosittelen mieluummin käyttämään sopivaa eristelevymateriaalia sekä askartelu- tai muuta muotoilumassaa sen sijaan, että muotoilisi pinnanmuodot paksuun hiekka-liima-seokseen, jossa lopputuloskin on vaikeammin hallittavissa. Esimerkiksi DAS-massaan tai Magic Sculptiin on todella helppo painella renkaanjäljet ja muut halutut kuviot. Ennen massan kovettumista siihen voi sitten ripotella eri karkeuksia hiekkaa ja kiviä. Tässä kannattaa pitää mielessä, että less is more ja paksu tasaisen homogeeninen hiekkapeite näyttää helposti lähinnä hiomapaperilta. Maalaaminen on toki tässäkin se tärkein työvaihe. Sahanpurullekin löytyy käyttöä dioraamapuuhissa, mutta itse en lähtisi sitä hiekan kuvaamiseen käyttämään.

Tässä yksi esimerkki tällä tekniikalla toteuttamastani aavikosta: www.pienoismallit.net/galleria/malli_8779/
Ja yleisesti alustan ja maaston tekemisestä: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_302/