Pienoismallit.net

Ryhmärakentelu: Suezin kriisi

Jeps… värikuvissa, joiden laadusta on paha sanoa, vaikuttaisi olevan hyvin vaaleissa lyhytlahkeisissa asuissa olevia sotilaita, joilla joko on tai ei ole paita päällä, ja päässä on armeijan verikauha Suomen lipulla varustettuna.
Pöh. Aikeena oli väkertää Fonderien 1/48 Mystere IVA, mutta hovitoimittaja ilmoitti ettei varmuudella pystykään sitä enää hankkimaan. Pitääpi siis keksiä jotain muuta (ellei sitten joku palstalainen halua luopua omastaan, järkihintaan).
Hyvää Huomenta ja Päivää Kaikille!

Nyt syksyn ensimmäisenä päivänä, 1.9.2011, Suez-Siinai sodan 1956 ryhmärakentelu alkaa virallisesti. Ryhmärakentelu päättyy 7.11.2012, vuoden 1956 sodan päättymisen 56. vuosipäivänä.

Ryhmärakenteluun on voinut ilmoittautua jo tämän ryhmärakentelun keskustelun aloituspäivästä 8.7.2011 alkaen ja ilmoittautua voi aina ryhmärakentelun päättymispäivään 7.11.2012 asti. Mitään rajaustahan ei ollut sille, etteikö malleja olisi voinut aloittaa ennen tätä ryhmärakentelun aloituspäivää 1.9.2011. Ryhmärakentelun mallien/dioraamien pitää olla valmiita ryhmärakentelun päättymispäivänä 7.11.2012.

Ryhmärakenteluun voi osallistua niin monella mallilla ja/tai dioraamalla kun haluaa. Myöskään saman mittakaavan saman mallien määriä ei ole mitenkään rajattu, joten täysin identtisen valmistajan saman skaalan malleja voi olla useampia ja se on itse asiassa suotavaakin, sillä silloinhan tulee erilaisia variaatioita ko. mallista, mikä on itsessäänkin jo rikkaus.

Ryhmärakenteluun on tästä aloituspäivästä 1.9.2011 päättymispäivään 7.11.2012 aikaa reilu vuosi plus 2kk, joten hitaimmatkin mallarit pääsenevät mukaan eikä toivon mukaan hoppua rakentamiseen tule.

Mikäli joku kauppias tai yksityishenkilö haluaa toimia ryhmärakentelun sponsorina ja lahjoittaa esimerkiksi malleja tai muita palkintoja ryhmärakenteluun osallistuville mallareille, kannattaa ottaa yhteyttä saitin ylläpitäjään Tomi Mynttiseen ja sopia asiasta tarkemmin.

Tämän ryhmärakentelun ensimmäisellä sivulla on kalustolistoja. Kalustolistojen päätarkoitus on antaa muutamia esimerkkejä vuoden 1956 sodan ryhmärakenteluun soveltuvista malleista ja antaa inspiraatioita mallareille aihepiirin tiimoilta. (suluissa noin maksimimäärät kalustosta mitä oli tuolloin itse kullakin konfliktin osapuolella käytössään).

Tämän hetken, 8.9.2011, tilanne ryhmärakenteluun ilmoittautuneista eli ryhmärakentelulista:

EGYPTI

Maavoimat:

Pekko Räsänen: 1/72 75mm Sherman III tai V (M4A2 tai M4A4 hybridi) Dio - linkitetystä kuvasta päätellen ei ihan mikään helppo nakki, tosi bueno aihe

Mika H: 1/35 Tamiyan kit #35211 JS-3M Egyptin 4th Armoured Division - Tyylikäs Heavy Metal vaunu

Ilmavoimat:

Tommi M: 1/72 Revellin kit #04300 Avro Lancaster B.I, 9th Squadron EAF Inchas/Cairo West - yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista pommareista

Raimo Leino: 1/72 Airfixin kit #06013 Handley Page Halifax B.Mk.III modattuna Egyptin Handley Page Halifax A.Mk.9:ksi, 8th Squadron EAF Inchas/Cairo West - varmasti yksi harvinaisimmista lekopienoismalleista, tosi bueno ja vaativa aihe

Laivasto:

ISRAEL

Maavoimat:

AJ: 1/35 Dio-räpellys Tamiyan kit #35322 M1 Super Sherman & Tamiyan kit #35070 M3A2 puolitelavaunu figuineen

Ilmavoimat:

Michael von Bell: 1/48 Monogramin kit #3600 Boeing B-17G Flying Fortress koneyksilö 1623 (1603) ASH Radar Podilla, 69th Squadron IAF Hatzor

Jaws: 1/72 Gloster Meteor F.8, 117th Squadron IAF Tel Nov

Laivasto:

RANSKA

Maavoimat:

Ilmavoimat (Armée de l'Air aka ALA):

Simo Halinen: 1/48 Italerin kit #2682 Republic F-84F Thunderstreak - kaunislinjainen ranskalaistettu amerikkalainen lady

Laivasto (Marine nationale aka La Royale sisältää myös Aéronavalen lentokoneet):

Tapio Huhtelin: Kaunis ja upea amerikkalainen ranskatar eli Corsair - skaalaa, valmistajaa ja alatyyppiä ei vielä ole ilmoitettu

Tommi Talja: 1/48 Revellin kit #04590 Vought F4U7 Corsair koneyksilö 133684, Flottille 12.F, Bois Belleau linkki malliin www.pienoismallit.net/galleria/malli_9594/#viesti_80253 - näitä Corsaireitahan ei koskaan ole liikaa

ISO-BRITANNIA

Maavoimat:

Heikki M. Jäntti: 1/35 AFV Clubin kit #35159 Centurion Mk.5 02ZR02 "Nassers Nightmare" 6th RTR- aivan ässä vaunuvalinta

Ilmavoimat (RAF):

Antti Kotiranta: 1/48 Classic Airframesin kit #4126 English Electric Canberra B2 koneyksilö WH667, 10th Squadron RAF Nicosia linkki malliin: www.pienoismallit.net/galleria/malli_8221/ - yksi kaikkien aikojen parhaista suihkumoottoripommikoneista; hyväksytty ryhmärakenteluun mukaan

Laivasto (RN, sisältää myös Fleet Air Arm:n lentokoneet):

Matias Wall: 1/72 HobbyBossin kit #87251 Hawker Seahawk FGA.6 koneyksilö XE375:239, 810 Squadron HMS Albion - menestyi hyvin Suezin kriisissä

YK

Maavoimat:
Suomifigut, kts. ohjeistusta ja opastusta TLE:n viestistä: www.pienoismallit.net/keskustelut/8089_suez-siinai-sota-1956-ryhmarakentelu/?offset=30

Mikko Heikkinen: 1/35 Scratchbuild Suomalainen YK-sotilas

Eemil Jäntti:1/24 Pekan ja Pätkän Jeeppidio Kolmen Taatelin Keitaalla, pohjautuen Pekka ja Pätkä Suezilla elokuvaan, humoristinen leffa-aihe, bueno

Timo Rasimus: 1/72 Suomen YK-joukkojen sauna figuilla dio, loistava idea.

Ilmakalusto (sisältää sotilas- ja siviilikoneet):

Laivat (sisältää sotilas- ja siviililaivat):

Aihetta ei vielä täysin määritelty skaalan tai maan tai yms… mukaan

Maavoimat:

Ilmavoimat:

Petri Manninen: Dassault MD.454 Mystére IVA - puhdaslinjainen, kiistatta yksi tyylikkäimmistä suihkareista; skaalaa, valmistajaa ja maata ei vielä ole ilmoitettu

Phantom II: 1/72 Mustangista ja/tai MiG-15:sta ja/tai F-84

Tervetuloa Suez-Siinai sodan 1956 ryhmärakenteluun!

Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 8.9.2011 13:58
Noh, ilmoittaudun nyt kuitenkin tähän ryhmikseen mukaan.

Mallina on Airfixin 1/72 Handley Page Halifax Mk.III - josta on sitten tarkoitus muokata Egyptin ilmavoimien Halifax A. Mk.9.

Minulla ei tosin tällä hetkellä ole mitään käsitystä, että mistä tuohon sitten aikanaan löytäisi siirtokuvat …
Moi Raimo,

Tervetuloa messiin Suez-Siinai 1956 sodan ryhmärakenteluun Egyptin Halifax pommarilla. Lisään sinut välittömästi ryhmärakentelulistaan.

Noista siirtokuvista: En tiedä onko kukaan valmistaja koskaan tehnyt siirtokuvia Egyptin Halifaxeihin, todennäköisesti ei. Enkä edes tiedä onko kukaan mallari edes rakentanut Egyptin Halifax pienoismallia koskaan, todennäköisesti ei.

Itse hyödyntäsin noita XtraDecalsin 1/72 XD72062 Post War Foreign Avro Lancasters Part 2 www.greatmodels.com/~smartcart/cgi/display.cgi?item_num=XD72062 siirtokuvia ja joko maalaisin käsin nuo muutamat numerot ja/tai valkoiset arabiankieliset kirjaimet ja numerot hyödyntäen tätä opasta www.metzudah.com/pdf/Klassisen_arabian_aakkoset.pdf ja noita Wings Paleten referenssikuvapiirustuksia Egyptin Halifaxeista: wp.scn.ru/en/ww2/b/560/198/0/2 ja wp.scn.ru/en/ww2/b/560/198/0/1 tai sitten jättäisin ne kokonaan pois ja hyödyntäisin vain kansallisuustunnuksia eli Egyptin roundelit ja kansallisuusliput.

Pojoja ei varmasti rokoteta mallista pois, jos mallissa on vain Egyptin roundelit ja kansallisuusliput, koska edes valmiita siirtokuvia ei löytyne.

Tervetuloa takaisin ryhmärakenteluun Raimo!

Parhain terveisin, AJ
Saatan katua tätä, koska en ole tunnettu mallien nopeasta valmistumisesta. Ilmoittaudun kuitenkin mukaan ryhmärakenteluun. Suomen YK-joukkojen sauna, joko valmiina tai rakenteilla ja siihen pari figua. Sauna pitänee rakentaa netistä löytyvien kuvien avulla. Figuureiksi sopinevat valitesemani kaksi miestä. Toinen on Afrika Korpsin sotilas lippalakissa, shorteissa ja lyhythihaisessa puserossa, ja toinen Luftwaffen hyvin epävirallisesti pelkkiin sortseihin pukeutunut kaveri. (Kummallakaan sotilaalla ei ole vihanpitovälineitä, mutta kuka niitä saunan edessä kaipaakaan).

Mittakaava meinasi unohtua: 1/72
Viimeksi muokattu 8.9.2011 00:36 +
Moi Timo,

Tervetuloa mukaan vuoden 1956 sodan ryhmärakenteluun Suomi-saunalla ja figuilla - hyvä idis muuten. Mielenkiinnolla odotan dioasi. Lisään sinut listaan heti.

Tervetuloa messiin Timo!

Parhain terveisin, AJ

PS Minäkään en ole mikään nopea rakentaja, siksi aloitinkin jo elokuussa kyhäämään omaa dio-räpellystäni; jossa vaunut ei tuottane ongelmia, mutta figujen ja alustan kyhääminen vienee bulkin ajasta.
Timo Rasimus kirjoitti:
Suomen YK-joukkojen sauna, joko valmiina tai rakenteilla ja siihen pari figua. Sauna pitänee rakentaa netistä löytyvien kuvien avulla.
Näin löylypäivänä pieni vinkki saunanrakentajalle mittakaavassa 1:72:

Martti Tikka: Viisi rauhatonta vuosikymmentä (2006), kuvateos suomalaisesta rauhanturvatyöstä. Sivu 14; "Erämaan löyly".
Kuvassa on esitetty aaltopellistä valmistettu sauna. Hikitupa on kuvattu ulkoapäin, joten jää mielikuvituksen varaan ovatko esimerkiksi lauteet kasattu samasta materiaalista.

Teos, joka toimii autenttisena referenssistönä aiheen piirissä laajemminkin, löytynee kirjastoista.
Peltiset lauteet eivät ole kovin hyvä idea :)
Tuttu tapaus tuo Erämaan löyly. Tosin tuota kirjaa voisi muutenkin vilkaista. Aika paljon saa jättää mielikuvituksen ja silmämääräisen mittailun varaan muutenkin, mutta tehdään niin autenttista kuin kuvien perusteella pystyy.

www.peacekeeping.fi/saunakansio.htm/s-unef.htm

Tuolla referenssiä sekä saunoihin, että myös suomalaisten pukeutumiseen.