Pienoismallit.net

Kesän Lehtipuita, nyt Jo !

Haluaisin ihmisiltä puuvalikoimaa malliksi muille (ei siis pelkkiä lehtipuita).
Itse kokeilin ihan "talventörröttäjistä" , seuraava kuva kertoneekin enemmän kuin 1000 sanaa. Joskos ensin pysyttäisiin keskusteluissa puissa.Kuvan vaiheet/puut:
1 esikarsinta ja mitoitus
2A liimapohja ja ruskean kuitusirotteen levitys yläoksistoon
2B alarunkoo levitettu kuitujauhe kuorta mallintaan
3,4,5 liimaspraypohja vaahtomuovisirotteelle yläoksistoon

materiaalit:
runko: kuivanut Mesiangervon latvaosa (Filipendula ulmaria)
sirote 1, latva, pohja: Heki 3352 / Grasfaser braun,
sirote 2, latva, päällinen: Heki 3387 / Belaubungsflocken dunkelgrün,mittel
sirote 3, alarunko: karhea kuori (purun tyylinen tumma jauhe, oma valmiste)
liima 1; runko - sirote1: silikoni dispersio (käynee väritön liima)
liima 2; sirote 1 - sirote 2: liimaspray
maali, sirotteen 3 päälle, runkoon: tummahkon ruskeamaali (oma taitto)

Skaala ajateltuna 1:72, korkeus noin 7…12 cm, puu voisi olla "puisto vaahtera" tai "puisto lehmus", "aukealla kasvanut",… Kokeilin tehdä noin 30 cm jättipuun ja onhan se näyttävä, mutta ehkä sitä vaivaa liian universaalisuus eli ei ole tunnistettava tietyksi puuksi. Olisi pitänyt ottaa tiukemmin mallia oikeasta puusta ja toisaalta pohjaranka asetta tietyt reunaehdot. Ruskea pohjasirotteen idea oli että varsinaiset lehdet, pikku oksastot nousee irti itse rungosta, lisäksi tulee lisää liimapintaa vihreälle lehvästölle sirotetteelle 2. Kolmannekseen yritin saada hivenen "ilmavuutta" oksistoihin. Joistakin puista näkynee osittain läpi.
Valokuvaus: salama katon kautta alas, nyt kuvissa näkyy selkeasti sirote 2 vaahtomuovipalleromaisuus. Muut kuvat oli varsin latteita.
Muuta: Liimasprayssa tuli välillä hyvin vaalea jälkeä, en muista, vai muistinko sekoittaa purkkia ennen käyttöä (työvaiheiden välillä). Vaaleaväri oli yhdessä yksilön pinnassa pysyvää. Mikäli sirote 2 ei pysy latvassa niin sitä voi sormella hivenen puristella, lisäksi kevyt tuhautus spraytä parantaa tilanetta.
Kommentteja otetaan vastaan.
Viimeksi muokattu 23.6.2011 01:04
kiitos, tämähän kävisi artilkkelista, mutta kun muut toivottavasti antavat omia vinkkejään, niin saadan aikaan hyvä neuvo/niksikokoelma.
Samalla (kun puissa ollaan) kysyisin, että kuinka tehdä naamio-oksia 1/72 skaalaan? Eli tankkien yms. päälle tulevia oksia lehtineen/havuineen.
PARAS materiaali 1:72-1:35 havuihin ja kuusenoksiin on kerrossammal. Oksia voi kuivattaa sanomalehtien välissä prässäämällä, ja sitten leikellä latvat käyttöön jos pieniä oksia haluaa. Suurimmat kasvaimet riittävät juuri ja juuri 1:35 kuusenoksiksi.

cc.joensuu.fi/~ehuttune/l_luonnonvar_jakalia_sammalia/kerrossammal.htm
fi.wikipedia.org/wiki/Kerrossammal
Hyviä vinkkejä kerrakseen. Kiitoksia Kai S. ja Heikki Hyttinen!
Tässä olisi kokeilu/demo tukkipuiden tekemisestä. Lähinnä yritin tehdä Mäntyrunkoja ja varsinaisesti niitä alaosia jossa on se tummempi kaarnaosa. Runko on tehty maitohorsmasta, edellisvuotisia. Ensin horsman koko runko pätkä ~70 cm on pinnoitettu seulotulla jauheella, liimattu (vastaisi purua etc., keskustelun alussa sirote 3) ja maalattu (kaarnan) ruskeaksi. Sitten pätkitty terävälläveitsellä halutun pituisiksi pätkiksi (tavoite skaala 1:72). Pakkeloitu päät umpeen ja kuivumisen jälkeen maalattu. Kamera näköjään paljastaa pikkuvirheitä varsin tehokkaasti.


hakkuiden lomassa pieni tauko


kuva tukkien päädystä. Sahausjäljet puutunee, eli santapaperi voisi olla hyvä.
Oikeat rungot ovat hivenen suorempia, mutta en halunnit rungoista grillitikkujen näköisiä. Kuvia klikkaamalla saanee tarkemmat kuvat.

keskustelua voisi laajentaa myös
Havupuihin:
Kuusia
Paikallisen tehtaan pihalla on muutama ukko tullut katsoon kuusia.
Tekeleet ovat pohjimmiltaa kaupallisia, joihin on lakalla lisätty vihreää sirotetta.
Heki 2206 5-9 cm "Tannen"

Ensimmäisen kerran kun aukaisin tilatun paketin niin ihmettelin että olinko tilannut joulukoristekranssia, ja kuinka ne olivat pätkittyjä ja ja jotenkin kartiomallisia.
Mutta pienella tuunauksella niistä saikin jo melko mukavia. Sirote hävittää niistä hivenen pulloharjamaisuutta. Näyttää melko koristemaisilta. Joissakin kokeiluissa olen antanut muutamille saksi käsittelyä + lämpöä ennen sirotteen levittelyä, joten niistä on tullut hivenen riutuneempia "mettäpuita". Ruskealla sirotteella saakin kuivuneita oksia mallinnettua.

Mänty
Tampereella Sampolassa kävin näyttäytymässä muutamilla männyillä. Runko on rehellinen puinen grillitikku (ei palmua). Oksat n. 0,3 mm kuparilankaa, Maalaus, sirotteet ja jälkimaalaus. Olisi voinut vähän taiteilla vaihtelua rungon yläosaan… Sitten lankoihin (oksiin) liimaspray, päälle sirote 1: Heki 3352 / Grasfaser braun. Välikuivatus ~1 päivä. Toinen liimaspray kerros ja päälle sirote 2, päällinen: Heki 3387 / Belaubungsflocken dunkelgrün,mittel.
Mänty on yritetty saada kotimaiseksi mäntykankaalla kasvaneeksi. Kun vertailee keskieuroopan kaupallisia valmismäntyjä niin ne näyttävät kalliolla kasvaneilta, hivenen lyhyiltä, "puistotapauksilta". Vertaa esim. Heki 1413 / 14 Kiefern 10-16 cm .Rungosta tarkempi kuva


Valaistusta muutettu, kuva latvasta .
Viimeksi muokattu 18.7.2011 01:32 +
  • layout korjaus & lisäys Kai S.
Olikos kukaan käyttänyt pienoispuiden tekoon raparperin kukkia?
Itsellä on kokeilun alla, ja malli näyttää ihan hyvältä "puiton puulta". Ongelma on, että käytin ne tuoreeltaan. Ajattelin ,että kukinnot ei murene tuoreena käsitteltäessä, ennen kuin ne saa lakkakerroksen päälle. Ja onhan niiden kuivuttava ennemmin tai myöhemmin. Tällähetkellä viritykset on kuivumassa ylösalasin huoneenlämmössä ja kun kokelin runkoa niin olivat varsin makarooneja ensimmäisen päivän jälkeen. Aiheesta lisää kuvia & juttua kun selviää…Kannattaneko kukinnot kerätä talven varalle. Kukintojen leikkaaminen on kuulemma puutarhanhoidollisesti hyvä asia. Hivenen kannattanee seurata tulevia kukan/rungon malleja, sillä korkeuden ja muotomallin voi valita leikkaamisajankohdalla. Muutamassa päivässa tilanne muuttuu selkeästi.
Viimeksi muokattu 7.6.2011 00:59
Tukkeihin kuivunutta vadelmapensaan vartta.!?
Valdelmapensaat voikin olla hyvä vaihtoehto, leikattavuus on ollut ongelma maitohorsmassa. Rispaantuminen on ressannut. Tosin hienohampainen saha on ollut hyvä vaihtoehto. Olikos vadelmapensaan vartta käsitelty katkaisun jälkeen, eli pinnoitus? Mikä olikaan tukkiesikuvana?
Kokeilut on tehty Raparperin kukalla. Näyttää onnistuvan , mutta seuraavilla edellytyksillä. Lakkaaminen suoritettava mahdollisimman nopeasti (30 min on liikaa ilman vettä, vesikastelulla voi viivyttää "avointa aikaa"), sillä kukista tulee velttoja ja ne alkavat vetätyyn kasaan. Työskentely käy hankalaksi. Siis upotus lakkaus ja sirotteen ripotus. itse käytän metalliverkkoa tasaisen levityksen aikaan saamiseksi. Sitten alkaa pitkä kuivattaminen ylösalas, kaikki vesi haihtuu varren kautta pois. Käytin pyykkipoikaripustusta, aikaa menin reilu viikko. Hidas kuivattaminen jättää rakenteen alkuperäiseen muotoon. Kasaan vetäytymistä jonkin verran. Ideana on saada sirotetta myös sisempiin osiin latvaa, jolloin tulee puuhun kuohkeutta. Muissa Raparperinkukkakokeiluissa lopputuloksena on ollut kataja.Puussa on hivenen ohut runko, tässä se on maalattu ruskeaksi kuivumisen jälkeen. Kuivuminen on riittävä kun runko kannattaa latvan. Lakka saisi olla värjättyä ja mattamaista.

Seuraava kokeilu on ollut Hevonhierakka.
Kokeilu onnistui odotettua paremmin. Itse kasvi on heti jäykempi, ja tämäkin kasvi käytetään tuoreena. Itse käytin vain latvaosan. Alemmista sivuhaaroista tulee jotenkin koristepuun näköisiä. Kuivuminen oli noin 3 päivää lyhyempi kuin edellisellä kokeilulla (oli helle ajat). Tyvivartta kannattaa jättää reilusti työskentelyvaraksi. noin 1/4 ohennettua lakkaa menee tuuheeseen pöheikkön ~0,5 dl, mutta sitä palautuukin valuutamisvaiheessa. Lisäksi vihtomisella saa ylimääräisiä lakkoja poistettua (vihreäkasvi).Kasvista tulee loppukesää kohden melkomoinen eli sopii myös 1:48 etc. alueelle. Kasvupaikka vaikuttaa lopputulokseen selkeästi. Pientä oksien karsintaa/lyhentämistä kannattaa suorittaa jotta tuleva puu on esikuvaa muistuttava. Pyykkipojilla oksien taivuttely + kuivatus on yksi konsti. Loppukesästä ~heinäkuun aikana hevonhierrakasta tulee punaruskea-ruskea mikä usein sopii puun väreihin, siemenet alkavat varista hivenen helpommin pois. Samoihin aikoihin ötökät valtaavat piilopaikkoja hevonhierrakasta. Vetäytyminen/kutistuminen Hevonhierakalla ei ehkä ole niin voimakasta kuin raparperin kukalla. Pinnoitteena Heki 1561 Laub Mittelgrün. Sopii myös käyttää jotain karkeampaa pohjalla, sitten tuo 1561 ja lopuksi esim. Heki 3385 / Belaubungsflocken dunkelgrün,fein. Pohjalle tuleva Heki 3387 ei pysy kovin hyvin tärpättipohjaisessa lakassa, eli peito on noin 25% ja siksi tarvitaan hienompia sirotteita. Kunnon vesipohjainen liima voisi olla kokeilemisenarvoinen juttu, kunhan valkoinen väri ei paista läpi. Hevonhierrakassa ei ole oksia niin paljoa kuin puissa yleensä, mutta (siemen)oksien tuuheus hoitaa ositta asiaa. Toisin sanoen mikäli oksien leikkelyllä ja pienellä taivuttamisella ei saada referenssi puuta vastaavaa mallia niin kannattaa käyttää muuta runkoa.
Viimeksi muokattu 18.7.2011 01:27 +
  • lisää havaittuja asioita Kai S.
Hevonhierakka-kokeilut jatkuu: Runkona siis sama kasvi, mutta muotoiltu hivenen erilailla.


Kuvassa vasen on muotoiltu vain ulommaisia oksien kärkiä.
Kuvassa keskellä on karsittu oksista siemeniä hevonhierrakasta.
Kuvassa oikealla on oksia taivutettu pyykkipojat painoina noin 1 vuorokausi, sitten pinnoittaminen kuten aikaisemmissa kohdissa. Alempia oksia taivutettuna vaakaan , hivenen ylikin. Keskialueen oksia taivutettuna noin 45 asteeseen. Kuvan oikeassa tuli pienoisia yllätyksiä. Lakkapurkki sattui oleen liian pieni laajenneen halkaisija johdosta, joten päädyin ruiskulla kasteleen/lakkaan alimmat oksat. Yllättävän hyvin puolinaisesti kuivaneet oksat kestivät lakkapurkkiin sullomiskokeilua. Sirotetta on näköjään hivenen niukasti yläoksistossa. Rungot on maalattu valkoisiksi, koivukokeilu??? Joskos joku sanoisi puiden "merkit"?