Pienoismallit.net

Filtterin käyttö. Miten?

Hyvät co-mallarit

Kertokaapa mitä tarkoitetaan filtterillä mallissa? Vääntäkää rautalangasta esimerkein ja mielummin vielä kuvin. Haluan kehittyä mallarina ja oppia tämän asian.
Se tehdään näin: 5% Humbrollin Dark Earth maalia ja 95 % Humbrollin ohennetta sekoitetaan huolellisesti keskenään.
Sekoittelun jälkeen otetaan esille iso ja pehmeä harjainen pensseli jonka avulla käydään koko malli lävitse tällä sotkulla, muttei kuitenkaan kastella liikaa mallia. Filtteröinti-työvaihe tehdään siis mallin lakkauksen jälkeen.
Kiitos vastauksesta

Lisäkysymys: onko erilaisia filttereitä sekä leko että panssarimalleihin? Käytetäänkö muunkin värisiä filttereitä kuin Dark Earthia lekomalleis? Jos näin tehdään niin mikä määrää sen että minkä värinen se filtteri on?Matta vai kiiltävä lakan jälkeen? Ennen siirtokuvia vai niiden jälkeen?

Ja mikä on tuon tarkoitus?

Kiitos
Myös lekoissa voi käyttää samaa Dark Earth sävyä, samoilla annosmäärillä. Olennaisinta on se että ei ole liikaa väriä, eli tota Dark Earthia tuossa sotkussa. Ensin siis kirkasta lakkaa ja sitten siirtokuvat kiinnitetään. Tämän jälkeen mattalakkaus siirtokuvien päälle. Sitten vaan tuota filtteriä päälle. Tämän homman tarkoitus on saada monotoniseen maalipintaan eloa.
Kirjoittelin aikoinaan aiheesta IPMS:n foorumilla mutta en jaksa nyt etsiä sitä juttua.
Filtterin idea on muuttaa värisävyjä, elävöittää niitä ja myös sitoa yhteen eri sävyjen kirjoa.
Filtteri määräytyy käytettyjen sävyjen perusteella. Jotta filttereistä olisi hyötyä, pitää väreissä olla havaittavia eroja. Esimerkiksi yksivärinen vihreä ei hirveästi hyödy filttereistä jos pintaa ei ensin maalata tummemman ja vaaleamman vihreän sävyillä. Ennen filtteriä/filttereitä malli näyttää hyvinkin lelumaiselta mutta filtterien jälkeen värit "nivoutuvat" yhteen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Tietty sillä edellytyksellä että filtterien lisäys onnistuu ja valitut värit sopivat mallin värimaailmaan.
Nyrkkisääntönä seuraavaa: maalipinnan pitää olla satiininhohtoinen, ei missään nimessä matta. Lisäksi jos filtteröit enameleilla tai öljyväreillä, pitää pohjavärien tai välissä olevan lakkanpinnan olla akryylia jotta ei maalipinta tuhoudu filtteröitäessä.
Periaatteessa voit kokeilla mitä tahansa sävyjä filttereinä. Itse tykkään kovasti punertavista ja oransseista sävyistä esim. Dunkel Geblin yhteydessä. Vihreän kanssa keltaisia, ruskeita sävyjä. Panssarinharmaata filtteröin eri harmailla, sinisillä… Kokeilu kannattaa rankoillakin sävyeroilla sillä lopputulos voi olla todella upea. Muista että jätät vuorokauden tauon filtterien välinn jotta eivät sotkeudu yhteen.
Ja sopii mihin tahansa malleihin, ei pelkästään lekoihin tai tankkeihin. Siirtokuvien jälkeen yleensä mutta pakko laitta silloin lakkakerros väliin ettei dekaalit irtoa tai dekaalien reunoihin kerry selkeästi havaittavaa "reunaa".
Tästä olisi hyvä aloittaa keskustelu laajemmaltikin.

Niko
Tuntuu tuolla maailman foorumeilla olevan miltei itsestäänselvää millä sävyllä filtteri vedetään minkin sävyn päälle. Onko siinä jotain nyrkkisääntöä vai oman mieltymyksen mukaan? Onnistuuko ruiskulla?

Sattui muuten Antti tuo sinun kysymys aika täydellisesti. Itse funtsin tänään töissä että täytyypä kysyä tätä viisaammilta. Olisin aloittanut nyt topicin, mutta olikin jo valmiina.
Viimeksi muokattu 1.4.2007 21:46
Täältä löytyy aiheeseen oma artikkelikin www.missing-lynx.com/rareworld.htm
Mig on kirjoittanut sen jo useita vuosia sitten mutta perusperiaate selviää.

Niko
Luin joskus tuon missing lynxin jutun aiheesta ja siitä nousi mieleeni seuraava idea: Jos omistaa kuvankäsittelyohjelman, on tällä näppärä puisen värisilmän omistavankin löytää oikea sävy fitteröintiin. Ota kuva mallista (tai jos laiskottaa piirrä ohjelmassa töherrys jossa käytät mallissa olevia värejä) tämän jälkeen testaamaan eri sävyjen vaikutusta kuvankäsittelyohjelmassa. Esim. tekemällä "layeri" jonka "opacity" arvoksi määrittelee 10% ja värjää vaikka punaiseksi. Tai sitten määrittelee vaikka pensselin peittävyydeksi 10% ja alkaa tuhertamaan.
Näin menettellen olen itse joskus korjannut reisille menneitä maalivalintoja ja korjannut näitä kynäruiskulla tehdyillä filttereillä.
Palataan taas aiheeseen, tosin sivuutetaan sitä. Miten lekon Olive Drab pintaa voisi vanhentaa näyttävästi muutakuin filttereillä ja paneelien vaalentamisella?

Ps. Kokeilin tietokoneella Photoshopilla noita erivärisiä filttereitä layereillä, mutta kuseeko mulla värisilmä kun en saanut digikuvia malleista paremman näköiseksi? Siis simuloin filttereitä.