Pienoismallit.net

Renkaiden valaminen.

Tervehdys kaikille! Nyt tarvisisi neuvoja renkaiden valamiseen. Renkaat tulisivat tamiyan 1/14 rc kuorma-autoon. Muotti on valmistetu tavallisesta lasikuitu hartsista joka onnistui melko hyvin. Ongelma on oikean valuaineen löytäminen. Aine pitäisi tietysti olla mustaa tai värjättävissä mustaksi ja aika pehmeää, noin 20 shorea. Nykyiset renkaat on muovimaista kovaa kumia joten pito ei ole kovin kaksinen.

Olen kokeillut valamista hobbypointin Artidee PGE polyuretaanivalumuovilla, ja todella huonolla menestyksellä. Aine ei kuivu jostain syystä ollenkaan. Ensin luulin sen johtuvan väriaineesta jolla aine värjätään mustaksi, mutta toisella kokeilulla mönjä ei kuivunut ilman väripigmenttiäkään. En ymmärrä. Sekoitussuhde on ollut oikea ja huolellisesti tehty muttä mönjä ei kovetu kun vähän pinnasta. Aine on ilmeisesti viallista.. :( Toisaalta kovuus on tuossa noin 40shorea, joka on vielä hieman liikaa koska renkaat tulevat umpinaiseksi, joten ei paras aine senkään puoleen.

Eli mistä saisin 20 shoren kovuista mustaa silikonikumia?
Olisiko kuitenkin aiheellista tutkia muovimalleista löytyviä renkaita, vai onko jo pengottu läpi…? Kun jos raskaampaa kalustoa on 1/14 koossa, niin voisiko vaikkapa 1/12, tai jopa 1/8 automallin kumit sopia tarkoitukseen… Ne olisivat ainakin vinyyliä/ kumia, joten mahdollista pitoakin voisi niistä löytyä… Eri juttu, jos käyty läpi ja todettu huonoiksi.
Toisella foorumilla joku valoi renkaita mustasta Sikaflexistä puumuottiin. Omatekoisilla muoteilla ovat harrastajat valaneet kyllä renkaita ainakin staattisiin malleihin, mutta ovat aika pehmoisia. Tuo reilu 3 kiloa Tamiyaa vaatii renkailtakin jo kestoa. Ihan mielenkiinnosta kysyn, minkälaisia renkaita tarkalleen olet valamassa. Verkerkiltähän saa esim. "aidot" Michelinin supersinglet tai vetopyörien kumit jotka ovat pitävämpää laatua kuin Tamiyan alkuperäiset. Itse hommasin nämä per heti. Eikä ole sitä pösilöä Tamiya-tekstiäkään…
Renkaat ei ole tamiyan alkupeäiset vaan carsonin tekemät tollaiset www.veroma-modellbau.eu…uct/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/0/207011_1.jpg Nuo on aika muovimaista tavaraa. Tamiyan omat on parempaa kumia mutta kuvio on liian sileä maansiirtoautoon. Mutta koska näistä omatekoisista on tarkoitus valaa umpikumiset voisi kumi olla huomattavasti pehmeämpää. Esim. rc crawlereiden renkaat on 20 shoren luokkaa, toki vielä ilmatäytteiset mutta pito on myös aivan toinen jo pelkän kumiseoksen takia.

Auto johon kumit olisivat tulossa on tälläinen www.youtube.com/watch?v=I9VHsE4No18
Onkohan näistä Timo Happosen ohjeista mitään hyötyä?
www.timohapponen.net/kumi/
Käyppäs katsomassa tuolta: www.smooth-on.com/Urethane-Rubber-an/c6_1117_1142/index.html

Wytaflex 20 vois olla oikea aine tähän. Sen voi värjätä mustaksi samalta toimittajalta löytyvällä So-Strong Black Color Tint:illä. Näitä aineita saa virolaiselta Smooth-On edustajalta: www.acc.ee

Ja jos itse tekeminen ei onnistu, aina voi ostaa muualta tai teettää tuolla: www.modellreifen.de

PS. Mulla olis melkein täydet purkit Wytaflex 40:stä ja tuota mustaa pigmenttiä. Näistä voisin luopua asevelihintaan jos haluat kokeilla.
Viimeksi muokattu 29.11.2010 07:10
Työn alla on moottoripyörän renkaiden kopiointikokeilu (staattiseen malliin kylläkin) silikoni"taikinasta". Saattaa olla tarkoitukseesi turhan pehmeää, mutta testaaminen ei paljoa maksa. Resepti löytyy täältä: Linkki
Matti Piilola kirjoitti:
Käyppäs katsomassa tuolta: www.smooth-on.com/Urethane-Rubber-an/c6_1117_1142/index.html

Wytaflex 20 vois olla oikea aine tähän. Sen voi värjätä mustaksi samalta toimittajalta löytyvällä So-Strong Black Color Tint:illä. Näitä aineita saa virolaiselta Smooth-On edustajalta: www.acc.ee

Ja jos itse tekeminen ei onnistu, aina voi ostaa muualta tai teettää tuolla: www.modellreifen.de

PS. Mulla olis melkein täydet purkit Wytaflex 40:stä ja tuota mustaa pigmenttiä. Näistä voisin luopua asevelihintaan jos haluat kokeilla.
Toltahan löytyisi aika sopivaa ainetta. Tuo sinun jämäerä toki kiinnostaa, kovuus saisi vaan olla pienempi. Mitä hintaluokkaa olet ajatellut ja millaisesta erästä olisi kysymys?

Oletteko muuten kirjoitellut tuonne eestin edusjalle englanniksi vai pitääkö viroa osata?
Lainaus:
Generic Random
tänään 15:01
Lainaa Työn alla on moottoripyörän renkaiden kopiointikokeilu (staattiseen malliin kylläkin) silikoni"taikinasta". Saattaa olla tarkoitukseesi turhan pehmeää, mutta testaaminen ei paljoa maksa. Resepti löytyy täältä: Linkki
Tuo vaikuttaa todella mielenkiintoiselta myös!! Miten tuo vaan tarkalleen toimii? Siis jotain tavallista silikonia (esim. sikaflex:kö?) sekoitetaan maissitärkkelykseen? Mikähän on suhde ja tuo ohentaminen olisi kyllä välttämätöntä koska massa on kaadettava muottiin. Tinnerillä jos ohetaa silikonin juoksevaksi niin kutistuu todella paljon. Kun löytyisi tarkat ohjeet kokeilisin jo heti tänään! :)
Tuo "resepti" oli tosiaan mielenkiintoinen. Siinä oli tärkeää tuon silikonin kohdalla, että on sitä perinteistä etikanhajuista silkkaria. Sikaflex esim. on uretaanimassaa eikä silikonia eli siitä ei taida olla hyötyä reseptissä. Samoin artikkelissa mainittiin, että vaikka on silikonia niin jos ei haise etikalle, ei hommakaan toimi.

Kommenteissa mainittiin, että vielä paremmin toimi resepti: 2 osaa vauvantalkkia ja 1 osa silikonia. Vauvantalkki on kuulemma nykyään maissitärkkelyksestä valmistettua, mutta vielä hienompaa tms. Ei kai se sen kummempaa ole kuin sekoittaa ainekset tuon ohjeen mukaan, muotoilee ja antaa kuivaa? En ainakaan sen kummempaa tietoa pikavilkaisulla löytänyt.
1:1 (tilavuus) silikoni/tärkkelys-seos alkaa jähmettyä noin viidessä minuutissa ja on vartin päästä kiinteää. Vähemmän tärkkelystä ja käsittelyaika pitenee. Itse en ole ohentamista kokeillut vaan laittanut massaa kerroksittain kipsimuottiin, tuore massa tarttuu jähmettyneeseenkin aika saumattomasti. Värjäämiseen käyvät ainakin pellavaöljypohjaiset öljyvärit.