Pienoismallit.net

Il 2: "Pikku-Lenalta isälle"

Otsikko voi olla hieman vaikeasti aukeava, joten avataan sitä ensin.

Luin jonkin Taskukorkkarin tk-palstalta hellyttävän tarinan, josta lähti idea uusimman projektin suunnitteluun. Erään maataistelurykmentin komentajan kaaduttua taistelussa (saattoi olla 237 kaartin lentorykmentti, mutta en ole satavarma, myöskään ajankohtaa en tarkkaan muista, mutta muistelisin että 1942 tai -43) hänen 7-vuotias tyttärensä Lena oli lähettänyt noin 100 ruplan taskurahansa Isä Aurinkoiselle ja pyytänyt kirjeessään, että niillä hankittaisiin rykmenttiin uusi lentokone, jolla isän toverit voisivat kostaa hänen puolestaan. Stalin vastasi kirjeeseen henkilökohtaisesti ja pian isän entiseen laivueeseen toimitettiinkin uusi Shturmovik, jonka kylkeen oli maalattu iskulause "Pikku-Lenalta isälle".

Suunnitteilla on siis rakentaa malli tuosta Il 2 -koneesta, mutta pulmia tuottaa se, että tuossa onkin jokseenkin kaikki mitä kyseisestä koneyksilöstä tiedän. Osaisiko joku kertoa, mistä löytyisi aiheesta enemmän taustamateriaalia. Korkkarin artikkelin mukaan koneesta pitäisi olla olemassa myös rintamakuvia, joten se ei ollut pelkkä propaganda-ase.

Kysymykseni toinen osa onkin sitten (toivottavasti) helpompi: mikä olisi paras lähtökohta mallille mittakaavassa 1/48, hätätilassa voin tosin kelpuuttaa myös 1/72:n tai 1/32:n.
Eduardin 1/72-paketissa näyttäisi olevan siirtokuvat kyseiselle koneelle:

www.internetmodeler.com/1999/january/first-looks/fl_eduard_il-2m3.htm
Kappas, tämähän lähti hyvin käyntiin! Kiitos paljon Vihtori!
Koskettava tarina. Mun oli pakko mennä heti tarkistamaan omasta 1/48 Accurate Miniaturesin Sturmovikin dekaaleista, että olisiko siinä ollut ko. yksilö, mutta ei ollut:( Olisin kyllä tehnyt heti sen.
Osaatko Antti sanoa, onko tuo mainitsemasi sarja miten laadukas (eli voisiko sitä käyttää lähtökohtana 1/48 projektissa jos onnistuisi hankkimaan siirtokuvat jostakin)? Kuten jo aiemmin sanoin, tekisin mallini mieluummin isommassa skaalassa kuin 1/72:ssa.
Ismo

Accuraten sarjat on laadukkaita ulkodetailjiltaan ja mitoilta. Accuraten B-25:ssa petyin vähän 70-luvun Monogram tyylisiin paksuihin klönttimäisiin sisädetailjeihin, mutta tässä Il-2:ssa ei oo mitään siihen viittaavaa. Todella hyvä sarja on. Laittaisin Accuraten top 5 joukkoon lekovalmistajissa. Sen verran ne on laadukkaita. Lisäksi mulla on tuossa Eduardin etsit millä saa detailjia lisää ja malliin saa paljon muutakin aftermarket kamaa.

PS. Minäkin olisin halukas saamaan nuo Lena-siirtokuvat 1/48 mikäli ne on saatavana tähän mittakaavaan.

Arvostelua ja blogia: agapemodels.com/?p=707
Siirtokuvat löytyy Accurate Miniatures:ilta www.accurate-miniatures.com/catalog/48001.shtml parempi kuva hlj:n sivuilla www.hlj.com/product/PLZAC48-001
Sami Virtanen kirjoitti:
Siirtokuvat löytyy Accurate Miniatures:ilta www.accurate-miniatures.com/catalog/48001.shtml parempi kuva hlj:n sivuilla www.hlj.com/product/PLZAC48-001
Kiitos lähti tilaukseen.
Accuraten Illua löytyy myös Eduardin ja Italerin pakkaamana. Eduard on sikäli hyvä, että siinä tulee värilliset etsit ja maalausmaskit mukana.

Mallissa on pieniä fiboja, mm. rungon alapuolisen jäähdyttimen seinät ovat n. millln paksuiset, kun ne oikeassa koneessa olivat 8mm panssaria, milli 48 skaalassahan on 48mm, eli lähes viisi (5)cm! Samoin jäähdyttimen edessä olevat suljettavat panssarilevyt ovat aika tökerö esitys. Kaiken kukkuraksi tuo jäähdytin on valettu kiinteäksi keskisiipeen ja korjaaminen on todella hankalaa.
Jotain muutakin saattoi olla, mitä en nyt muista - oma malli on pölyttynyt keskeneräisenä odottamassa ohjaamon perusvärin uudelleen maalaamista, ikäviä nuo värilliset etsit, kun koittaa löytää saman sävyistä maalia.
Kiitos kaikille vastauksista. Erityisesti Samille siirtokuvista ja Antille lähtökohtasarjan esiin tuomisesta (minulle Accurate Miniatures on/oli täysin uusi valmistaja). Minäkin laitan nuo lähiaikoina tilaukseen ja teen tuon koneen sitten vaikkapa hiukan ennen juhannusta kuolleen ukkini muistoksi (vaikken aiokkaan muuttaa Lenaa Ismoksi). Referenssit ovat edelleen tervetulleita, jos joltakin niitä löytyy.