Pienoismallit.net

Nuorten arvostelu

Olen viimeaikoina törmännyt aiheeltaan ihan mukaviin malleihin jotka meikäläistä jollain tavoin kiinnostaa. Ongelmana minulle on mallien arvostelu, koska monet on 11-15v tekemiä ja minusta lopputulos on ajoittain melko, hmm, sanoisinko syvältä, mutta tietysti pitäis mieluummin innostaa kuin masentaa.
Onko muilla samoja murheita, vai olenko yksin arvosteluongelmineni.
Missä kulkee ihan raa-an arvostelun ja innostavan arvostelun ikäraja?
Onko 18v sellainen jonka tulisi kestää kovaakin kritiikkiä, vai vasta 25v?
Entäs vanhat pierut jotka ehkä aloittelevat lapsuudessa muutaman kerran kokemaansa juttua uudelleen, heitä kai saa sitten pieksää kuin vierasta sikaa - vai?
No, tuo viimeinen juttu oli vitsi, eikä kuulu otsikon alle.
Ainakin minulle vaikea juttu tuo nuorten arvioiminen ja arvostelu.
t.Markku
Tästä aiheesta on keskusteltu aiemminkin täällä, jos oikein muistan. Itse jätän suosiolla arvostelun ja tähdet antamatta ko. ikähaarukan mallareille, varsinkin jos kyseessä on ensikertalainen. En tunne olevani kykenevä antamaan tarpeeksi kannustavaa/rakentavaa kritiikkiä sortumatta liikaan, ruusunpunaisten lasien läpi annettuun ylistävään kehuun tai sitten naljailua lähentelevään, "opettele ensin edes mallailun perusteet" tyyppiseen murskakrittiikkiin. Toki, jos selviä peruspuutteita/-virheitä (osia puuttuu tai huonosti paikoillaan), lasiosat maalattu, sisältävälle mallille antaa pelkkää hymistelyä ja kehuja, niin ei se kehitä ko. mallin rakentajaa yrittämään huolellisemmin ja huomaamaan omat mokansa.
Toisaalta liian kovalla kouralla päin näköä annettu haukkuminen, jossa vain morkataan malli eikä kerrota mitä voisi ja ehkä myös pitäisi tulevaisuudessa parantaa sekä, että tässäkään harrastuksessa ei synnytä seppänä vaan sinnikäs pitkän linjan rakentaminen sekä perustaitojen harjoittelu auttaa parantamaan lopputulosta. Tämä pitäisi pysyä kaikkien pitkän linjan vanhempien mallarien mielissä, ennenkuin annetaan kommentteja junnuille.

Liian rankka jyrääminen takaa sen, että se ensimmäinen tänne lisätty malli voi olla myös koko mallarijunnun elämän viimeinen. Tämä valitettava suuntaus on aina välillä myös täällä nähtävissä. Tuskin teistäkään kukaan rakensi saman ikäisenä Puuttuvan Ilveksen sivuille kelpaavaa mallia. Tämä harrastus tarvitsee lisää nuoria ja innostuneitä rakentelijoita, jotta vältyttäisiin totaaliselta ukkoutumiselta. Jokainen uusi junnu on pelkkää plussaa tälle touhulle ja se heijastuu pitkällä ajalla niin paikallisissa näyttelyissä kuin myös valtakunnallisissa. Joskus nämä junnutkin tulevat aikuisiksi ja hankkivat lapsia sekä saattavat tutustuttaa oman jälkikasvunsa mallailun maailmaan ja turvata tämänkin harrastuksen jatkumisen…
Se kuinka paljon rankenpaa kritiikkiä voi antaa jo täysi-ikäiselle mallarille on ihan tapauskohtaista ja riippuu ihan henkilöstä. Toiset ei siedä minkäänlaista krittiikkiä edes keski-ikäisenä. Terve maalaisjärki pätee kritiikin antamiseen heidänkin ikäisilleen.
Se, missä kulkee raa'an murska-arvostelun ja innostavan/rakentavan kritiikin raja, on veteen pirretty viiva.
En ymmärrä mikä nuorten mallarien arvioinnissa on niin kamalan vaikeaa. Periaatteethan ovat aivan samat kuin kaikilla muillakin, eli annetaan vinkkejä miten tulevista malleista saa parempia, ts. kerrotaan mitkä ovat suurimmat puutteet ja miten ne voi korjata. Ja sitten päälle pari kannustavaa lausetta.
Juuri kenenkään junnun mallailutaidot eivät ole täällä saaneet murskakritiikkiä. Yleensä kyse on siitä, että joku toimii sääntöjen vastaisesti ja siihen on puututtu melko jyrkästikin. Mutta ei tule mieleen kuin pari poikkeustapausta jossa sinänsä täysin sääntöjen mukainen malli on lytätty. Normaalisti ongelma on täällä pikemminkin päinvastainen eli pelkästään kehutaan eikä anneta lainkaan parannusehdotuksia.
On aivan turha kohtuuttomasti pelätä ja varoa loukkaantuuko joku kritiikistä. Kuten täällä on huomattu niin varttuneetkin mallarit voivat vetäistä herneen nenään jos joku arvostelee heidän mallejaan. Jos pelkästään hymistellään niin nuoret eivät ainakaan ikinä opi ottamaan kritiikkiä vastaan.
Itselleni kaikenikäisten mallareiden töiden arvioiminen on vaikeaa. Mielestäni jokainen mallinsa tälle sivustolle lähettäessään altistaa sen arvostelulle, ja järkevä kritiikki täytyy kestää. Mielipide-eroja on tietysti aina mallarin ja muun maailman välillä: mallarin idea ei kuvan kautta välity tms., mutta rakentavaa kritiikkiä voi antaa ikärajatta ja rakentava kritiikki on yleensä innostavaa. Savolaisena sanoisin, että vastuu on kuulijalla. Vaikka vain liimapaakusta törröttävä siipi paljastaisi mallin lentokoneeksi, onko se keltään pois jos sitä ei kritisoida tyyliin "mee s-tana kotio kasvamaan"? Tosin tämänkin sivuston malleilla on tietty taso, ja se on taas jokaisen itsekritiikki joka määrittelee mallien näytille laittamisen (itselläni se rima on aika ylhäällä, omasta mielestäni, te muut voitte olla eri mieltä).
No joo, aihe nousee esiin aina aika ajoin. Ei kai tuohon oikein mitään rajoja pysty vetämään. Itse toimin hyvin tapauskohtaisesti. Kokeneille osaaville mallareille saatan antaa kritiikkiä, joka voi tuntua joidenkin mielestä melkoiselta niuhottamiselta. Sellaista palautetta annan vain niille, joiden mallailutaitoja arvostan korkealle. Heissäkin on tosin yllättäen ollut sellaisiakin, jotka ovat hyvin herkkänahkaisia kritiikille.
Mitä kokemattomammasta mallarista -iästä riippumatta- on kyse, sitä varovaisempi täytyy olla arvostelun suhteen minun mielestäni. Painotuksen kannattaisi ehdottomasti olla innostamisen puolella.
Pakko kuitenkin myös myöntää, että ainakin minun arvosteluhalukkuuteeni vaikuttaa mallarin asenne, joka usein näkyy mallin oheistekstistä. Jos asenne on tyyliin "tein tään päivässä maalasin punaseks ku ei ollu muuta maalia KOMMENTTIII!!", niin saa olla minun puolestani tutustumatta.
Minusta kaikille mallareille pitäisi antaa tasavertoisesti neuvoja, kritiikkiä ja kehuja. On mallarin ikä sitten 10- tai 70-vuotta. Ainakaan itselleni ei ole kehuja vaikeampaa ottaa vastaan kritiikkiä mallista, sitä paitsi kaikki neuvot ja huomautukset ovat vain hyvästä. On ihan turha ruveta harmittelemaan kun joku on sanonut pienoismallin maalipintaa liian paksuksi, sehän on vain hyvä huomautus ja seuraavaan malliin muistaa ohentaa maalia jottei virhe toistuisi.
Omasta juniorin (14-vuotta) näkökulmastani kaikki kommentti on hyvästä lukuunnottamatta kommentteja tyyliin, "Hieno!" tai "Ihan pask…!" .

T:Ville
Kuten monastikkin on sanottu, että kritiikki ilman perusteluita on turhaa pitää mielestäni paikkansa. Jos olet valmis lyttäämään jonkin mallin niin kai osaat antaa korjaus ehdotuksetkin. Ja tuossa kritiikin antamisessakin voi myös käyttää järkeä. Negatiivista palautetta kun voi antaa myös kohteliaasti eikä vain haukkuen.
Joskus sitä näkee aika rankkoja arvosteluja kyllä. En tiedä tai ymmärrä mitä arvostelija ajaa takaa kirjoittaessaan "kyllä tosiaan näkee, että että et ole paljon rakennellut" tai "kylläpä liima- tai maalityöskentely sinulla on sottaista ja täysin ahterista". Mikä on pointti tällaisessa arvostelussa? Ehkäpä oma ( oletettu ) erinomaisuus? Jokainen tekee malleja niinkuin pystyy tai niin tarkasti kuin haluaa, tosin kuten yllä mainittiin, jos mallinsa yleiseen tarkasteluun antaa, on oltava valmis kestämään täysin kelvoton kritiikkikin.

Jokainen meistä voisi aina välillä mennä itseensä ja muistella ensimmäisten vuosien mallejaan. Itse ainakin kokosin nopeasti pari Mersua ja pari Hurricanea päivässä parissa ja sitten alkoivat ilmataistelut veljen kanssa - se oli hienoa aikaa. Tunnareista valittiin kaikkein tyylikkäimmät, kuuluivat ne ko. malliin tai eivät. Vasta joidenkin vuosien jälkeen alkoi todella "oikea" mallailu kiinnostaa. Tietysti mallailualallakin on luonnonlahjakkuksia plus vielä melkoinen määrä neuroottisia pilkunviilaajia. Mutta tälläkin sivustolla on kuitenkin mallareita, jotka lähes poikkeuksetta pystyvät antamaan positiivista palautetta. Sellaista on aina kiva lukea. Jälleen: pienoismallithan ovat pääosin vain muovipalikoita, eivät oikeita Mersuja tai Shermaneja…

Vastaisuudessakin saa omia mallejani arvostella, mieluummin sanoin kuin pistein, koska pisteet eivät juuri kerro mitään kovin olennaista. Enemmän kertoo minulle sanallinen arvostelu, jolloin käy ilmi se, onko arvostelijalla mitään käsitystä siitä, mitä malli esittää. Hyvin tehdyn mallin jokainen erottaa, mutta eri asia on siis se mitä malli yrittää esittää. Tällöin, kun arvostelijalla on käsitys siitä mitä malli yrittää esittää, ei ehkä olekaan niin tärkeää se, pilkistääkö jostain sauma vaan se onko mallari tavoittanut sitä itseään, eli muistuttaako malli esikuvaansa.

Nuorimmat kaverit tällä(kin) sivustolla jotka ovat vasta mallailu-uransa alussa ja myös me vanhemmat, kaikki näemme omat ja muiden mallit omien kriteereidemme kautta. Aloittelijoilla ei ole välttämättä edes käsitystä oikeista värisävyistä jne. Näissä asioissa kuin muissakin mallailutouhissa voidaan NEUVOA aloittelijoita ja muita mallareita ja jättää kilpailuasenne "onneksi tuo kaveri tekee toistaiseksi huonompia malleja kuin minä" vallan pois?
Ihan nuorempienkin mallareiden räävikkääseen kommentoitiin voi olla osasyynä se, että aletaan vaatimalla vaatimaan kommenttia mallista. Ja vaikka rakentavaa kommenttia olisi ei siihen olla tyytyväisiä vaan halutaan 10+ ylistyksiä mallille.
PhantomII kirjoitti:
Joskus sitä näkee aika rankkoja arvosteluja kyllä. En tiedä tai ymmärrä mitä arvostelija ajaa takaa kirjoittaessaan "kyllä tosiaan näkee, että että et ole paljon rakennellut" tai "kylläpä liima- tai maalityöskentely sinulla on sottaista ja täysin ahterista".
Yleensä tällaista palautetta antaa juniori toiselle juniorille. En muista että ilkeät vanhat AMS-sedät olisi ihan tällaiseen sortuneet…