Pienoismallit.net

Pensselit narikkaan

Nyt olis tarkoitus siirtyä kilpureiden maalaamisessa ruiskumaalaamiseen, ainakin isoimmissa pinnoissa… teen nykyään vain 1:24 formuloita ja tuskin tulevaisuudessa mitään sen suurempaa. Jokin perus kynäsetti pitäisi saada suht halvalla joten mitä ehdottaisitte. Jonkinlaista badgerin settiä kävin tänään katsomassa, maksoi mukavat 130 euroa ja jos siihen pitäisi kompurakin hankkia niin ihan sopivan hintaista tulee. Joten mitä aloittelevalle suosittelisitte, tuskin kompurankaan tarvii hirveän tehokas/kallis olla? Maalaan pieniä pintoja avoimen ikkunan vieressä joten tuskin tarvitsen mitään suurempaa järjestelyä, esim maalauskoppia. Menisi tässä kämpässä ja tässä parisuhteessa hieman liian hankalaksi :(
Tomi Jutila kirjoitti:
Jonkinlaista badgerin settiä kävin tänään katsomassa, maksoi mukavat 130 euroa ja jos siihen pitäisi kompurakin hankkia niin ihan sopivan hintaista tulee.
Semmoinen siis. Itselläni on Sparmax kompurana ja pruuttana Badger 360. Kyllähän kunnollisilla laitteilla on mukava harrastaa ja sellaiset kannattaa heti hankkia, jos se on taloudellisesti järkevää. Viimeksi mainitun seikan päättää jokainen kohdallaan.
Viimeksi muokattu 29.9.2009 19:52
Biltemasta kompura ja ruisku. Lähtee alle satasella. Kokeilua. Päätös paremmasta ruiskusta. Kompura riittää kuitenkin pidempään.
Ruiskun ostoa itsekki miettiny jo jonkin aikaa.Saahan sillä näyttävämmät varjostukset ja muut jutskat.Ei ainakaan itellä pensseli perkale taivu kaikkiin jippoihin.
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Biltemasta kompura ja ruisku. Lähtee alle satasella. Kokeilua. Päätös paremmasta ruiskusta. Kompura riittää kuitenkin pidempään.
Toinen ääni tälle, turha sijoittaa hirveitä summia, ennen kuin näkee onko noilla vehkeillä loppujen lopuksi käyttöä. Itse maalasin, sen mitä maalasin, hyvin Bilteman kompuraa muistuttavalla laitteella parikymmentä vuotta. Ruiskuna oli turhan kallis Iwata. Nyt kun palasin joku vuosi sitten harrastuksen pariin, uusin ensin kompuran (Revell Master class), ja sijoitin muutamaan halpisruiskuun (Biltemaa ja Lucky Modelsista hankittua Sparmaxia).
Kun ostatte ruiskua auton maalaamista varten, ostakaa ruisku jossa on vähintään 0,5mm suutin. Pienemmällä suuttimella varustetut ruiskut tekevät liian kapeaa jälkeä. Itse suosittelen yläsäiliöllistä ruiskua, koska se on helpompi pitää puhtaana ja maalin vaihto käy nopeammin. Niitä ominaisuuksia joita nuo pienemmät suuttimet tarjoavat, ei juuri automallailussa tarvita. Tuolla isommalla suuttimella pystyy tekemään riittävän kapeita raitoja, jos niille tarve joskus tulee. Merkillä ei niin hirveästi alkuun väliä ole, itselläni on käytössä vanha Tamiya HG ja halvempi Iwata. Tamiyassa on pieni suutin ja korin maalaaminen sillä on tuskaa, vaikka ruisku on muuten kiva. Iwata on alasäiliöllä varustettu ja sillä nuo auton korit maalaa oikein mukavasti, mutta sen puhdistaminen on pelkkää tuskaa, Iwatassa on 0,5mm suutin. Ilmanlähteenä kompura on ainoa vaihtoehto, muita ei kannata edes harkita.
Petriltä hyvä huomio, enpä tuota taas ajatellut. 0.5:lla minäkin korit maalaan. Kohtuu halvalla saa Hirolta tuon Iwata Revolution mallin www.hiroboy.com/catalog/product_info.php?cPath=49&products_id=200, toi oma iso Sparmax on hyvin vastaava. Toimii Zeron, ja muidenkin oikeiden automaalien kanssa.
Itselläni on Badgerin 200- yksivaiheruisku, kompura vanhasta kylmiöstä itse modifioidulla vedenerottimella (kompura oli ilmainen, erottaja maksoi muistaakseni 30 markkaa). Toimii riittävän hyvin silloin kun päätän ruiskulla jotain maalata.
Hmm… Minulla on Iwata 80-luvulta 0,2 mm suuttimella. Aika hidastahan se isomman pinnan maalaaminen sillä on ja maali tarvitsee reippaasti enemmän ohentamista niin että koko pinta pysyy hitaammallakin maalaamisella märkänä riittävän pitkään, mutta en minä noin jyrkästi sitä kelvottomaksi tuomitse pienoismallihommiin. Tuo reippaampi ohentaminen ja ja sen pakottamat ohuemmat kerrokset (ettei valu) voivat olla jopa hyödyksi lopputuloksen kannalta.

Vasta sitten kun maalasin 1:1 mopon sivulaukun kantta sillä (koko jotain 30cm x 50 cm ) niin se alkoi sitten oikeasti olla haasteellista. Siinä vaiheessa tilasin Hiroboyltä sen jo mainitun Iwata Revolutionin (paitsi että maalasin sen kannen kuitenkin sillä wanhalla ruiskulla odotellessani postin tulemista englannista)

.
En suosittele ainakaan tuota Badgerin 360 universalia koska A) siinä on liian pieni ylä kuppi. Sillä ei tee mitään muutakuin pieniä detailjimaalauksia. B) Iso muovinen kuppi(joskus lasinen) on liian iso aina siihen sekoittaakseen maalia=raskas käsitellä ja hankala. Lisäksi muovikupin pinnoite sulaa ainakin Dicco-tinneristä.

Kompurasta suosittelen Sparmax 100:sta. Ja jossakin tällä sivulla oli kiinalainen halppiskopio ko. kompurasta joka maksoi vaan murto-osan. Edit: Selaa keskusteluja.