Pienoismallit.net

Valkometalli alkeet

Saisiko infoa ihan alkeisiin eli riittääkö vmetalliin tiskiainepesu vai hiekkapuhallus
tai jotain siltä väliltä…
entäpä vallejon maalit; mistä Suomesta niitä saisi?
Riippuu siitä mitä aiot valkometallille tehdä; hiekkapuhallus voi olla vähän turhan brutaali menetelmä.
Vallejon maaleja myyvät hyvin varustetut harrasteliikeet ja niitä tuo maahan Ny:Pa Ky. Eikun kyselemään.
Huolellinen pesu ja metallille tarkoitettu pohjamaali toimii.

Sinänsä valkometalli on helpompi puhdistaa kuin muovi, kestää hivenen paremmin liuottimia. Valkometalli osat voi esim. upottaa hetkeksi Lasoliin tai toisinaan olen käyttänyn myös Fairy Power Sprayta ja hammasharjaa (vanhaa, normaali käytöstä poistettua )
Mitä hyviä liima merkkejä valkometallille on ?
Pikaliima tai epoksi. Ja onpa noita valkometalliosia joku juottanutkin yhteen, toimii kunhan lämpötila on oikea (=matala) ja juotostina sopivaa (kannattaa kysella vaikka Mestarimalleilta)
Tmi Mestarimalleilta löytyy valkometallin juottamiseen sopiva juote ja juoksute (Carr´s 70-juote ja Carr´s Red Flux-juoksute). Kts. oheinen linkki:http://mestarimallit.com/tarvikkeet/
Viimeksi muokattu 11.12.2012 09:54
Vaikka ei ollut varsinainen avauksen aihe: Suosittelen kokemukseni perusteella lämpimästi (hyvä adjektiivi tässä yhteydessä!)tuota juottamista, aivan erityisesti, jos saumaan kohdistuu mitään rasitusta.

Kolviksi (ainakin alkutaipaleelle) sopii halpa 12 V:n autokäyttöön tarkoitettu versio. Jännitelähteeksi pitäisi saada säädettävä, jolla haetaan sopiva lämpötila. Tämä voi olla se haaste… virtaakin pitäisi saada n. 5 A joten ei löydy joka kodista.
Tavallisen kolvin lämmöthän ovat aivan liian kovat, ja sulaa myös itse osa. Onko joku kokeillut noita himmentimiä (valojen), niitä varmaan voisi soveltaa tässä?

En osaa sanoa, meneekö noissa säädettävissä elektroniikkakolveissa lämmöt tarpeeksi alas, esmees: www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Hitsaaminen-ja-juottaminen/Juotostyokalut/Juotosasema-19727/
Lämpötila lähtee 160 asteesta, onko kuitenkin hieman korkeahko?

Varmaan Sallisen Petri kohta täsmentää asiaa, kiitokset jo etukäteen.

T:Ville H
Mikä tahansa kolvi (=juotosasema), jonka lämpötilaa voi säätää sopii valkometallin juottamiseen. Itse olen käyttänyt yli 10 vuotta Bilteman juotosasemaa. Aluksi lämpötila on haettava kokeilemalla: säädetään kolvin lämpötila asentoon, jolloin se ei sulata itse osaa. Koska Carrs´sin juote sulaa jo 70 asteessa, riittää yleensä (lähes) mikä tahansa lämpötila sulattamaan itse juotteen.

Jos valkometallia juottaa valkometalliin, sopii Carr´sin "punaisen" juotteen kaveriksi hyvin saman valmistajan "punainen" juoksute. Jos taas valkometallia juottaa messinkiin tai uushopeaan, on Carr´sin Yellow Label -juoksute mielestäni parempi valinta.

Juottaminen on siinä mielessä hyvä tapa, että tuolloin kohteesta muodostuu tiivis paketti toisin kuin liimattaessa. Juotteella voi peräti täyttää saumoja ja rakoja samaan tapaan kuin jos käyttäisi kittiä. Valkometallihan on ihanteellista hiottavaa — tosin tässä on muistettava, että hienot viilat menevät nopeasti tukkoon.

Jos kiinnittämiseen käytetään pikaliimaa, on kuivumisaika huomattavasti hitaampi kuin muilla materiaaleilla — varsinkin silloin, jos valkometalliosa liimataan messinkiin tai uushopeaan. Kiihdyttimen käyttö voisi olla paikallaan.
Kiitoksia neuvoista ja syvä kumarrus kaupan päälle. Tämä projekti menee osittain juottamalla, että liimalla. Jos enempi tulee näitä hommia niin pitää hommata Mestarimalleilta tuota juotetta ja juoksutetta. Itsellä on varmaan yli 20 vuotta vanha juotoasema, mutta näihin hommiin varsinkin pieniin kohtii vaivan liian iso kolvi, mutta nuo suurimmat kohdat menee.

Kiitos viellä kerran!
Vanha ketju mutta aihe ei mene miksikään. Kokeilin eilen valkometalliosien juottamista toisiinsa kun meni usko pikaliiman pitokykyyn ko kohteessa. Kyseessä Friulmodelin valkometallitelat Sd.Kfz. 251 -puolitelavaunuun. Valmistajan nykyisessä telaversiossa telat ja kumiset kulutuspalat ovat erillisinä osina, aina näin ei ole ollut. Telat tarkoitus käsitellä kemiallisesti kunhan ne valmistuvat.

Ostin Carrsin tinaa (versio "Red", sulaa hyvin matalassa lämmössä) ja sopivaa juoksutetta Mestarimallien tiskiltä Model Exposta vuosia sitten. Juottaminen osoittautui pienen tunaamisen ja sohlaamisen (ja yhden telakengän sulattamisen) jälkeen suht helpoksi. Telakenkä ja kumipala sopivaan telineeseen, juoksutetta saumaan ja pieni tinakökkönen perään kolvin kärjellä. Lopputulemana telakenkä ja kumipala ovat toisissaan kiinni ja lujaa ovatkin. Tinasin myös telatapit paikoilleen, 0.4mm messinkitangosta pätkä telatapiksi ja samalla systeemillä tinapisara perään. Kolvina käytin Parkside-merkkistä edullista kolvia jossa on säädettävä lämpötila. Oikea lämpötila löytyi yrityksen ja erehdyksen kautta sieltä asteikon alkupäästä.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, seuraavaksi saattaisin jopa uskaltaa yrittää valkometallimallin kokoamista juottamalla.

Ja lopuksi tuotesijoittelua:

Juotosmateriaalit eli tina ja juoksute: Mestarimallit
Friul-telat ja messinkitanko (Lion Roar): Combat Models
Kolvi: Lidl