Pienoismallit.net

Tyhjiömuovauksen materiaalit

En onnistunut löytämään keskusteluista näkemyksiä tyhjiömuovaukseen l. vacuformaukseen sopivimmista muoveista. Itse teen läpinäkyvää osaa. Sidottujen A4-nippujen kirkas kansimuovi on ollut yllättävän hyvää. Epäonnistuneita muovauksia on voinut huoletta kuumentaa uudestaan. Sensijaan läpinäkyvä polystyreenimuovi suli puhki ennenkuin sain siitä sopivan pehmeää. Muistaakseni Hobbypointista ostamani polyesterlevy oli ok, mutta on niin kovaa että meinaa helposti muovaamisen jälkeen lohjeta. Onko teillä millaisia kokemuksia?
CAB, eli cellulose acetate butyrate on paljon käytetty. Oma (itsetehty) tyhjiöpöytä meni taivaaseen jokunen vuosi sitten joten ihan uusinta tietoa ei alalta ole. Kokemukset on kuitenkin samansorttisia, eli kun olen aikanaan kokeillut läpinäkyvää styreeniä, se ei ollut kovin kaksista (toki voin olla myös rähmäkäpälä) ja silloin tuo Kanadasta raahaamani CAB oli kyllä loistavaa. En kyllä tiedä, miten sitä on Suomessa saatavana, mutta kokeilemisen arvoista se on.
Hei.
Linkin takana olevan automallin katon tein muinoin tyhjiömuovaamalla kirkkaasta
Polyeteenitereftelaatti (PET), tarkemmin PET-A- materiaalista.

www.nouve.net/scalemodeling/fin1959_chevrolet.html

Petissä ei ilmene värimuutoksia tyhjiömuovauksen aikana. Haittapuolena materiaalissa on sen " rasvaisuus " joka vaikeuttaa osan paikoilleen liimaamista.
Linkin takana olevan Impalan katto onkin pääosin puristettu korin ja sisustan väliin tiukalla sovitteella…

Tuossa tietoa:

Polyeteenitereftelaatti (PET)

Termoplastisista polyestereistä eniten käytetty muovi on polyeteenitereftelaatti (PET). Siitä on olemassa sekä amorfinen että osittain kiteinen laatu.

PET-A on amorfinen, lasinkirkas valtamuovi. Se on hyvin iskunkestävä ja kaasutiivis materiaali. Sillä saadaan aikaan hyvä pinnan laatu ja se on kemiallisesti kestävä.

PET-C on kiteinen, tekninen muovi. Materiaalin perusväri on valkoinen. Sen lämmönkesto erinomainen; jopa + 224 °C.

Hyviä ominaisuuksia

Jäykkyys, lujuus, kovuus
Alhainen kaasujen läpäisevyys
Pieni kitkakerroin
Läpinäkyvyys
Eristeominaisuudet
Kemiallinen kestävyys
Pieni veden absorptio
Orientoituvuus

Huonoja ominaisuuksia

Suuri työstökutistuma ruiskuvalettuna
Huono iskulujuus
Heikko hydrolyysin kesto
Käyttö:

PET-A:

- puhallusmuovatut pullot
- ekstruusio: suojakaasupakkauskalvot
- levy: lasitukset


PET-C

- ruiskupuristus
- tanko ja levy: lastuamalla liukulaakerit ja kierreosat
Mitenkäs akryylilevy eli pleksi, sen saa muovautumaan n.100`C lämmössä. Toisaalta sitä ei kai saa alle 1,5mm paksuisena, joten se hieman karsii käyttökohteita.