Pienoismallit.net

b.239 maalaus

onko brewsteri lennellyt alumiinin/hopean värisenä pelkin dekaalein jatkosodassa?
Ei ole, varsinkaan siirtokuvien kanssa ;)

Koneet olivat alumiininvärisiä tullessaan Suomeen. Tällöin oli useissa, ellei kaikissa vain siniset hakaristit, ilman valkoista pohjaa. Rekkari Ruotsalaisella fontilla.
Jatkosotaan oli kaikki koneet maalattu sotamaaliin, mutta kansallisuustunnusten pohjat eivät olleet välttämättä valkoiset. Muistaisin hopeisiakin olleen. Rekkareissa ei heti tapahtunut muutoksia, vasta isomman korjauksen yhteydessä, kun kone maalattiin kokonaan vaihdettiin fontti Suomalaiseksi.
Sen verran laaja aihe nuo BW:n eri maalausvaihtoehdot pelkästään Suomessa, että tästä saisi hyvän paksuisen kirjan aikaiseksi.

Se Galleriasta löytyvä alumiininen BW revanssiraidoin on siis täyttä fiktiota.
kiitoksia tiedosta! helpotti kummasti, muistelin jostaki lukeneeni/katsoneeni, mutta en ollu varma siispä kasaus jatkuu:)
Niin, tarkennetaan vielä sen verran, että sotamaalaus ei tarkoita ns. täydellistä sotamaalausta kaikissa tapauksissa. Jatkosodan alussa oli yläpinnaltaan vihreä-mustia koneita, joissa oli alumiinipronssiset (alumiinimaali) alapinnat. Joissain koneissa oli oikaistu ja jätetty kansallisuustunnuksen valkoinen maalaamatta. Toisissa se oli maalattu, mutta sinistä hakaristiä kehysti kapea alumiininen kaistale. Viimeksi mainittua on näkynyt paljon myös rekkareissa - vrt. Pekurin BW-372 esimerkiksi, eli rekkarin ympärillä kapea alumiininen kaistale.

Suomen Ilmavoimien Historia -kirjasarjan BW -osissa on hyvät historiat koneyksilöille, joista näkee milloin mikäkin kone on ollut tehtaalla, jolloin on todennäköistä, että kone on myös saanut tuoreet maalit niskaansa -> ja myös Suomalaisen standardin mukaisella fontilla rekkarit ja "oikeat" kansallisuustunnukset.
Brewsterit, kuten kaikki Ilmavoimien koneet, ovat olleet yksilöitä ja muuttuneet ajan saatossa, joten referenssikuvat kannattaa vilkaista läpi.

Nämä näin ulkomuistista, toivottavasti ei ihan mahdottomasti mennyt metsään :)
"Suomen Ilmavoimien Historia -kirjasarjan BW -osissa on hyvät historiat koneyksilöille, joista näkee milloin mikäkin kone on ollut tehtaalla, jolloin on todennäköistä, että kone on myös saanut tuoreet maalit niskaansa -> ja myös Suomalaisen standardin mukaisella fontilla rekkarit ja "oikeat" kansallisuustunnukset.
Brewsterit, kuten kaikki Ilmavoimien koneet, ovat olleet yksilöitä ja muuttuneet ajan saatossa, joten referenssikuvat kannattaa vilkaista läpi."

Joo, samaa mieltä. Tilasin Hobby Masterin metallisen pienoismallin BW-364:stä. Yksilössäni keltainen on mitä on.

www.hobbymaster.com.hk/airpower_48_ha7009.shtml

Olen Kari Stenmanin (Kiitokset!) erinomaisella avulla tehnyt pienimuotoista tutkimusta nk. "omakonetunnuksesta" tai "itärintamatunnuksesta" eli keltaiset merkinnät koneissa.

Löysin muutaman linkkin, joista voi olla apua:

www.fsnordic.net/discussion/index.php/topic,70358.0.html

digi.lib.helsinki.fi…cure/showPage.html?conversationId=8&action=entryPage&id=346303

digi.lib.helsinki.fi…ure/showPage.html?conversationId=9&action=entryPage&id=346338n
Ei suoranaisesti liity itse koneen maalaukseen, mutta en löytänyt sopivaa säiettä, niin lisään kysymykseni tähän.

Eli BW-393 oranssi ysi. olen piirtämässä siirtokuvia 1/32 kokoon ja nyt pienenä esteenä työn jatkolle on tuon ysin väri, ja tässäkin kysymys nousi esiin värillisen SA-kuvan takia.
Joten kysynkin mikä on oikea "oranssi" kaikki eivät tietenkään ole edes oranssin sävyjä, vaan olen yhden sävyn ottanut Corelilla suoraan sa-kuvasta…


Väritunnusta tuolle ysille en tiedä, mutta jos näistä pitäisi valita niin oikea olisi ehkä kakkosen ja nelosen "risteytys", lähempänä kuitenkin tuota nelosta. Värit varmaan haalistuivat myös aikaa myöden, mutta eivät ehkä niin paljoa kuin nämä jälkivärjätyt valokuvat antavat ymmärtää.

media.riemurasia.net/albumit/mmedia/3i/8xy/9w8d/368655/1415312114.jpg
Lainaus:
jos näistä pitäisi valita niin oikea olisi ehkä kakkosen ja nelosen "risteytys", lähempänä kuitenkin tuota nelosta
Näin itsekkin sitä ajattelen.
Onko SA-kuvat jälkivärjättyjä?
JSdia263

Tässä Karhusen kuvassa ei aurinko haalista väriä niin paljoa kuin tuossa ylemmässä.
JSdia264
Jaa'a enpä tosiaan tiedä ovatko jälkivärjättyjä vai aitoja värikuvia. Joka tapauksessa, mikäli ovat aitoja värivalokuvia niin niiden sävyt ovat ainakin haaleampia kuin todellisuus. Suomen Ilmavoimien Hävittäjät, Historia, maalaukset ja merkinnät kirja antaa kuitenkin huomattavasti "oranssisemman" sävyn kuin näissä valokuvissa. Olen itsekin tehnyt mm. Juutilaisen BW-364:n jossa oranssille pyrstöneloselle oli valmiit siirtokuvat…sävy oli juuri tuon kirjan kaltainen ja lähellä tuota sinun esille tuomaasi nelosta.
Ovat aitoja värikuvia.