Pienoismallit.net

RC-laiva

Kaverin kanssa juonittiin ruotsintunnilla, että tehtäs joku WW2 iso sotalaiva mallisarjasta tai scratchinä. Laitettas sähkömoottori ja radio-ohjaukset. Kokoa tulis melko varmasti olemaan metri tai enemmän. Suunniteltiin myös että koitettas laittaa siihen sellaiset tykkitornit jotka kääntyy radio-ohjaimella. Elikkä, voisko joku neuvoa mitä eri tarvikkeita ja osia siihen tarvihtis jos ajatellaan nyt radio-ohjausta ja moottoria. Kun itellä ei kovin paljon oo kokemusta noista radio-ohjattavista.
Voi olla että tältä sivustolta ei tietoa löydy mutta otapa vauhtia täältä: Suomen Laivamallien rakentajat.
Myös rc-harrastus.com-sivustolta kannattaa kysellä radio-ohjauksesta ja muista liikkuviin malleihin liittyvistä asioista.

Pienoismallit.netin aihepiiriin kun kuuluvat vain staattiset mallit.
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Pienoismallit.netin aihepiiriin kun kuuluvat vain staattiset mallit.
Pienoisrautatiemalli ei ole yleensä koskaan staattinen. Pienoisrautatieaiheisen pienoismallin erittäin suuri haaste on osata rakentaa mallista liikkuva ilman, että sähkömoottori tai hammasratasvaihteisto vieraina esineinä näkyvät ulos päin millään tavalla. Pienoismallin määritteleminen ylipäätään vain staattiseksi onkin omalaatuinen linjaus. Mitä merkitystä pienoismallin arvioimiselle on sillä, onko mallin sisällä mahdollisesti voimansiirtolaitteisto tai pelkkää ilmaa kunhan malli ulkoisesti täyttää pienoismallin määritelmän (=mahdollisimman tarkka kopio esikuvastaan mittakaavan mahdollistamissa rajoissa).
Petri Sallinen kirjoitti:
Pienoismallin määritteleminen ylipäätään vain staattiseksi onkin omalaatuinen linjaus.
Niinhän se olisi. Jos luulit minun sellaisen linjauksen tehneen, niin luit pahasti väärin.

Nythän kyse oli vain siitä, mikä on tämän sivuston aihepiiri. Siihen kun eivät oikeastaan kuulu rc-laitteistot, liikkuvien härveleiden moottorit, voimansiirto jne. eikä esim. pienoisrautateiden sähköistäminen ym., koska näille löytyy maastamme jo useita omistautuneita sivustoja, joista löytyy niiden alojen asiantuntijoita ja toisia harrastajia, jotka voivat auttaa tai hyötyä itse neuvoista.

Tämä sivustohan on tarkoitettu pääasiassa sellaisille malleille, joita on perinteisesti muovimalleiksikin kutsuttu, vaikka tuo nimitys alkaakin olla jo melko harhaanjohtava nykyisin, kun materiaalit ovat niin moninaisia.

Kuitenkaan Pienoismallit.net ei missään nimessä ole mikään yleinen pienoislaitesivusto. Mahdollisimman suurta kohderyhmää kosiskelevia kompromisseja kun ei joudu tällaisilla epäkaupallisella nettisivustolla tekemään, vaan jokainen sivusto ja ylläpitäjä tai ylläpitotiimi voi keskittyä siihen, jonka parhaiten osaa ja johon motivaatiota löytyy.

Toki muun muassa radio-ohjattava tai rautatiemalli voi olla myös esikuvalle uskollinen tarkka pienoismalli, ja niiltä osin kuuluu luonnollisesti sivuston aihepiiriin. Hyviä esimerkkejä tällaisista ovat esimerkiksi Jarkko Hyttisen VL Sääski ja J Pokin Konduktöörivaunu F. Toisaalta taas vaikkapa tällaisilla tai tällaisilla laitteilla ei ole mielestäni mitään tekemistä pienoismallien kanssa.

Pienoisrautatiet ovat sivustolla yhtenä aihepiirinä, koska muun muassa mallien pintakäsittelyn ja maastonrakennuksen tekniikat ovat suurimmilta osin yhteneväisiä staattisten mallien kanssa.

Tässä keskustelussa oli kuitenkin kyse nimenomaan siitä, miten tuollaisen aluksen radio-ohjauspuoli moottoreineen hoidetaan, niin tämä ei varmasti ole paras tai järkevin paikka asiasta keskustella, koska aihepiirille löytyy maastamme ihan omakin hyvä sivusto – tai itseasiassa useampiakin. Kun nämä asiat on hoidossa, voi täällä toki käsitellä esim. detailjointia ja maalausta, niiden toteutus kun ei mittakaavauskollisissa rc-malleissa juuri eroa staattisista malleista ja niiden alojen asiantuntijoita täältä toki löytyy.
Rakentelin pari vuotta sitten vanhan Matchboxin, nykyisen Revellin, 1/72 Flower-luokan fregatin RC-malliksi.

Tässä linkki itse malliin: www.moduni.de/product_info.php/products_id/8105061

Kaivelin vanhoista sähköposteistani, mitä RC-kilkkeitä silloin ostin projektia varten. Alla on listattu suurin piirtein kaikki. Lisäksi piti vielä ostaa toisenlainen potkuri, kun ensimmäisellä ei riittänyt peräsimessä teho.

1 kpl Reedy GP3700 / 7,2V ajoakku 37,50EUR
1 kpl Graupner latauskaapeli Tamiya/Traxxas 4,90EUR
1 kpl Graupner Turbomat 6 plus laturi 59,90EUR
1 kpl Työntötanko 50cm 1/2A 2,44EUR
1 kpl Graupner Speed Profi 40R Bec nopeudensäädin 34,90EUR
1 kpl Navy Kompakt moottorisarja 39,90EUR
1 kpl Skysport 4YF FM 40Mhz akuilla ja laturilla 135,00EUR

Yhteensä sievoiset 314,54EUR

Mitään ylivoimaisen vaikeaa ei projektissa tullut eteen rakentamisen kanssa. Vaikeinta oli saada rungosta vesitiivis. Se jäi vuotamaan saumasta ja vuodon lopullinen jäljittäminen ja tilkkiminen vaatisi koko sisuskalujen purkamisen. Tuossa laivassa on mukavasti tilaa rungon sisällä RC-vehkeiden asentamiseen.

Tykin pyörittäminen on vielä keskeneräinen osa projektia. Sen tulen tekemään servon ja lego-hammasrattaiden avulla.

Mikko
Kiitosta vaan tiedoista, pitääpä käydä noilla sivuilla heti kuhan joutaa.
Hei voisiko joku selittää (kune en siitä rakkaasta Googlesta löytänyt) tiivistetysti miten nuo kaiken maan kytkennät hoidetaan, eli miten ja mihin kaikki härpäkkeet oikeen liitetään. Tiedän kyllä suurinpiirtein mitä täytyy hankkia toimivaan RC-laivaan, mutta nämä laitteiden kytkökset mietityttävät.