Pienoismallit.net

Muovit uuniin?

Hei. Kertokaapa kokeneemmat pikku vinkki. Meneillään on "Taivaan Helemi" ja kokeilin rungonpuolikkaita yhteen. Ne irvistää liki sentin! Valun jälki on muuten ihan hyvä, mutta ei ne kyllä pelkällä liimalla asetu kohdalleen. Takaosan kun kohdistaa, niin keula on sentin verran auki.

Eli auttaako siihen tukankuivaaja vai laitanko puolikkaat uuniin ja mille lämmölle suunnilleen ja miksi aikaa??
Ei ole aikaisemmissa malleissa näin pahasti irvistelleet.
Ennemmin hiustenkuivaaja tai lämmin/kuuma vesi kuin uuni.
Laittaisin mieluummin muovit hetkeksi lämpimään veteen. Ei kuitenkaan kuumaan…Tai ei ainakaan uuniin sulamaan :)
Lämmin vesi. Helpoimmin hallinnassa.
Lämmin Vesi ehdottomasti avuksi. Uunia olen käyttänyt öljyvärin kuivatuksessa mut vain metalli/itsesculptatuilla figuilla ja nekin kun uuni on alta 50 asteen niin kuumenevat aika paljon et EI muovia uuniin.:)
Liimaa pikaliimalla pieni pätkä kerrallaan, näin saa useimmiten taivutettua hiljalleen osat kohdalleen. Kannattaa ensin testata, ettei runko ole myös kiero, puristimilla, teipillä, kuminauhalla tms päistä kiinni ja tarkistus. Sitten vasta liimaus. Jos runko on kiero, lämmin vesi auttaa.
Uunissa riittänee noin 100`C, mutta siellä lerpahtaa koko malli.
Jos onnistuu lämmittämättä vähän kerrallaan liimaillen, niin aina parempi. Jos on pakko lämmittää niin malttia! Itse joskus yritin oikaista "spruce goosen" rungonpuolikkaita kuumalla vedellä. Vesi oli liian kuumaa ja ennen kuin ehti sanoa kissa, rungonpuolikkaiden sisäiset jännitykset vetivät ne peruuttamattomasti totaalisen muodottomiksi.

Korkeusvakaajista tuli Revellin(?) vanhaan Rataan uudet siivet alkuperäisten, liian pienien tilalle.

Mikko
Kiitos asiantuntijoille. Huljuttelin vedessä, auttoi hivenen. Sitten laitoin kuminauhat ympärille ja pari puristinta ja taas veteen, auttoi taas vähän. Lisää kumeja ja yksi puristin ja otin tukankuivaajan. Auttoi jo niin, että ei jäänyt kuin pari milliä rakoa. 800:nen hiomapaperi lasilevyn päälle ja hinkkaus. Sitten vielä tippa pikaliimaa väliin ja lämmitys vielä tukankuivaajalla varovasti. Veitsellä erilleen ja loppuhionta. Kas tuli ihan hyvä.
Joo uuni ei ole kovin fiksu ratkaisu. Oma kokemukseni ei liity pienoismalleihin, mutta kerron silti: Kaikki tapahtui 6 vuotta sitten. Oli syksyinen aamu, kiire töihin jne. Silloin mulla ei vielä ollut mikroa joten ruoan lämmitykseen käytin uunia. Noh, sinä aamuna puoliksi unessa laitoin edellisen päivän safkan uuniin, MUOVIASTIASSA!!! Sitten lähdin vessaan…kun tulin takaisin, sain aikamoisen raivarin. Oli n. 5min aikaa siivota suht kuuma uuni ja lähteä töihin…semmonen tarina!