Pienoismallit.net

Ruiskumaalauslaatikko

Tuli mieleen hullu idea. Mitä jos ottais vanhan pöytämallisen tietsikan keskusyksikön ja rakentais siitä? Sais ainakin kaksi sivusta vetävää tuulentinta joko ylä reunoistaan tai sitten alhaalta vetävää. Sitten vaan letkut boxin takaa yteen ja höyryt ulos. Maadotuskin onnistuu joko lämpö patteriin jos ikkunna laudalle laitaa boxin tai sitten tiskipöydänkannesta tai mihin ny boxin laittaa kun siinä malaa. Eikä vie suurta tilaa kun ei käytetä.
Tuli tossa viimevuonna rakenettua maalaus boksin (kuvassa oleva kone on 1/48 skaalan meteor)


Laatikko on kiinteästi rakenettu ikean 19euron hyllyyn.

Laatikko on alhaalta imevä jolloin imutehoa tarvitaaan vähemmän. Imureina on 2kpl bilteman veneen moottotitilan tuulettimia. Pohja on tehty niin että on n. 5 sentin tila jonka päällä on verkko joka tulee suodatin kangasta. Tämän suodatin kankaan päällä on sitten toinen verkko joka pitää taas kankaan paikallaan. Tämä 5 sentin tila tasaa hyvin noiden kahden imurin imun.Tässä maalausboksissa imu on juuri ja juuri riittävä jotta voi käyttää ilman hengityssuohjaimia (tosin yleensä kyllä on hengityssuoja päällä).

Tälläistä olisin suunnitellut (sori ei ollu muuta ohjelmaa nyt käsissä.) Takaseinä olisi ehkä kokonaan irrotettava.
Palaan vanhaan aiheeseen. Tuli tuossa kesän kynnyksellä muutettua rivitaloon ja nyt olisi yksi huone varattu askartelua varten. Niinpä kiinnostaisi sellainen kiinteämpi ratkaisu ruiskumaalauksen käryjen poistoon joka toimisi kesät talvet säästä ja ulkolämpötilasta riippumatta. Huoneessa ei ole ilmanvaihtokanavaa ja huippuimurityylinen ratkaisu ei liene tule kysymykseen ullakkokerroksen yms takia. Yksi mieleen tullut vaihtoehto olisi kanavapuhallin ja sille rööri seinästä tai ikkunan kohdalta pihalle. Onko kukaan foorumin lukija toteuttanut tämäntyyppistä ratkaisua? Itsellä kun ei ole 1:1 koon nikkarointi se vahvin alue niin kaikki pointterit aiheeseen liittyen otetaan kiitollisuudella vastaan. Jonkinlaista suodatusta tällaiseenkin pitäisi varmaan maalauslaatikon lähtöön laittaa, tuulettimet tuskin mallista riippumatta hirveästi arvostavat pitkäaikaista altistumista maali- ja liuotinsumulle?
Ite maalailen pensselillä autotallissa pöydälläni, mutta olen saamassa ruiskun. Kävisikö pelkkä pahvilaatikko maalauslaatikoksi? Sitten jälkikäteen voisi tuulettaa autotallin ovet auki.
Petri Sallisen juttu tuuletusikkunaan asennettavasta laitteesta oli Pienoismallilehdessä 6/2006.
Eräs hyvä vaihtoehto on soveltaa samaa systeemiä; levyllä tuuletusikkuna umpeen, reikä poistoilma putkelle ja putken toinen pää kiinni mallailukäyttöön valjastettuun liesituulettimeen.
Tuli tässä muutettua omaktotitaloon ja samalla jäi yksi ylimääräinen tuuletus ikkuna. Olen itse laittamassa ikkunaan tuon poiston.

Jos vähän enemmän maalailee ja on paikka mihin laittaa niin suosittelen tossa ylempän olevaa vaneri ratkaisua. Tuli itte nikkaroitua se kerrotalon keittiössä tosin isoimmat sahaukset tein pihalla ja osittain sahautin jo kaupassa.

Koon määrittelyyn käytin itte pahvilaatikkoa jolloin varmistuin mikä on riittävä. Helppo kokeilla vaikka valmiilla malilla miten mahtuu malli kääntymään.

Riipuen mitä maaleja käyttä niin tuo tuulettimen rakenne on aika tärkeä. Kokeilen tuossa jonkin aikaa sitten liesituuletinta kun en olut saanut tuota maalaukoppia vielä siirettyä muuton yhteydessä omaan paikaan. Kokeilun pääteeksi poistoputki toimi jälkipolttimena kun alcladin maalit sytty tuulettimessa, meinasi tulla p****t housuun oli nimittäin aikamoinen pamaus.
Eli kanatta miettiä minkäilaisi tuulettimia meinaa käyttää, ei kannata taloa poltta siitä syystä että tuli hieman säästettyä puhaltimessa.

Tuossa maalauskopissa on mottortilan tuulettimia jolla on tarkoitus poistaa bensiinihöyryjä joten ei kyllä syty maalitkaan.

Omani mittasin vielä virtaukset (kalibroidulla mittarilla) jotta varmistuin siitä että imu on rittävä jotta voi työskenellä ilman hengityssuojainta.

Ja jos laitat kiinteän putken ulos niin laita verkko päähän niin ei ole ensi keväänä linnunpesää putkistossa :)
Nikkeli kirjoitti:
Kävisikö pelkkä pahvilaatikko maalauslaatikoksi? Sitten jälkikäteen voisi tuulettaa autotallin ovet auki.
Epäilen, ettei ole pidemmän päälle hyvä ratkaisu. Laatikko itsessään ei huuruja pidättele, vaan ne pitää imeä tai tuulettaa pois. Talvella tuulettaminen on varmasti mukava keino?
Helpoimmalla pääset, kun ostat vaikka käytetyn (toimivan) liesituulettimen ja siihen partikkelisuodattimen ja aktiivihiilisuodattimen.
Pahvi on maalaamisessa sikäli hyvä, että kostutettuna se sitoo maalipölyn itseensä, mutta liuotin höyryt pitää hoitaa jollain muulla keinolla.
Entäs jos ulkona ripustaa työnstä (esim auton korin) puuhun narulla ja sitten ruiskulla maalaa?
Olisiko toimiva idea? Mutta talvella on sitten vähän eri asia.
Nikkeli kirjoitti:
Entäs jos ulkona ripustaa työnstä (esim auton korin) puuhun narulla ja sitten ruiskulla maalaa?
Olisiko toimiva idea? Mutta talvella on sitten vähän eri asia.
Jos haluat kuorruttaa maalipinnan kärpäsillä, hyttysillä ja siitepölyllä…