Pienoismallit.net

Motonetin alakupillinen ruisku

Tekeekös tällä motonetin alakupillisella ruiskulla mitään (75-1094), kun eräs henkilö sanoi, että bilteman 10€ ruiskulla voi heittää vesilintua, niin että voisko tällä oikeen maalata. Kokemuksia tänne päin.

Löytyy tuolta: www.motonet.fi/?id=23&Tuote=75-1094
Tuon hinta on jo niin lähellä halvimpia yläpuolisella kupilla varustettuja 2 toimi ruiskuja,että minä en ostais tuota.
Toi ruisku on ihan ok silloin kun on tarvetta maalata suurella maalimäärällä. Iso miinus on se että ruisku on hieman hankala purkaa osiin, saa olla tosi varovainen että ei hajoita ruiskua
Kyllä tuo jälkimmäinen ruisku varmaan helpompi aluksi on ja jos ei tarvitse paljon maalia kerralla levittää. Näyttäisi vaan että maalin määrää ei tuossa jälkimmäisessä ruiskussa pysty säätämään
Ehdottomasti toi kalliimpi sisäsekoitteinen. kyllähän sitä maalin määrää pystyy säätelemään liipasimesta, onhan se sentään kaksitoiminen.
Ja toi bilteman 10€ ruiskuhan taitaa olla sama vehje kuin se motonetin alakuppiruisku, eri merkillä vaan.
Näyttää olevan Yama-merkkinen ruisku, josta tuntuu olevan aika negatiivisia kommentteja.
OK, mutta kai sillä ensikertalainen pärjää?
Minulla on ollut velipojan kanssa yhteiskäytössä Yaman ruisku, joka on muuten täysin samanlainen kuin Gern-merkkinen halpisruisku. Yama on ihan kohtuullinen ruisku. Meillä se kesti noin viisi vuotta ennen kuin pimahti. Käytämme halpisruiskuja yleensä suurten tasaisten pintojen maalaamiseen, kuten pienoismallitalojen seinien ja kattojen maalaamiseen. Jos käyttää malleissa oikeaa tartuntapohjamaalia, soveltuu halpisruisku myös pohjamaalin levittämiseen hyvin. Halpisruiskuissa työn jälki ei ole yhtä viimeisteltyä kuin kalliimmissa ruiskuissa. Riskinä on myös se, että voi saada maanantaikappaleen tai toisaalta ihan kohtuullisen työkalun. Ei sitten kannata pettyä, jos juuri se sinun kappaleesi onkin susi.

Halpisruiskulla on hyvä aloittaa, jos ei ole koskaan ennen käyttänyt ruiskua. Ei tule niin suurta vahinkoa, jos tärvii tällaisen ruiskun. Varaosia halpisruiskuihin on turha yrittää etsiä. Jotkut niistä ovat merkkiruiskujen kopioita, joten niihin saattavat sopia merkkiruiskujen varaosat - jotka ovat yleensä kalliimpia kuin kokonainen uusi halpisruisku. Kaksitoiminen halpisruisku tuottaa paremman jäljen kuin yksitoiminen merkkiruisku, kuten Badgerin legendaarinen IL 200, ns. "hehtaaruisku". Varaosien tarve on muutenkin ilmeisesti hyvin henkilökohtainen asia. Velipojan kanssa yhteiskäytössä olleeseen merkkiruiskuun (ollut käytössä jo yli 15 vuotta) ei ole tarvinnut vaihtaa muita osia kuin suutin ja neula muutamaan otteeseen.

Meillä on ollut käytössä neljä erilaista halpisruiskua: Gern, Yama, Biltema ja Well-Made, jotka hankittiin Pienoismalli-lehdessä julkaistua testijuttua varten. Missään näistä ei ollut sellaisia tekovikoja, jotka olisivat estäneet ruiskun käyttöä. Ruiskuista kaksi (=Biltema ja Yama) on sittemmin pimahtanut. Yaman liipasinmekanismi hajosi totaalisesti. Bilteman ruisku taas jämähti täysin kiinni öljyämisestä ja huolellisesta puhdistamisesta huolimatta (tosin ruisku oli pitkään käyttämättä ja öljykin kuivuu pinnoilta ajan saatossa). Gernin ruisku nikottelee jo. Ilmeisesti ruiskun rungon ja suuttimen sisäpinnat ovat voimakkaiden liuottimien käytön vuoksi jo niin kuivat, että öljyämisestä ei ole enää apua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruisku tukkeutuu melko nopeasti, kun sisäpinnoille alkaa kertyä maalia. Juuri pintojen viimeistely ja esimerkikis neulan karkaisemattomuus on yksi merkittävä ero halpisruiskun ja laaturuiskun välillä.

Hanki sitten samalla kunnollinen kompura, jossa painetta voi säätää - ei mitään painepulloilla lutraamista. Äläkä aloita maalaamista ruiskulla ainakaan mattamaaleilla, jotka tukkivat mikä tahansa ruiskun helpommin kuin kiiltävät maalit. Jos haluat mattapintaa, niin hoida kiiltoasteen säätäminen lakalla.

Oma reseptini ruiskujen hankkiseen on seuraava;

1. Halpisruisku suurten pintojen maalaamiseen. Niillä voi levittää myös surutta maisemaaliimaa ja erilaisia tököttejä, kuten itsetulostetuissa siirtokuvissa tarvittavia suoja-aineita. Lattiavahaakin ruiskuttaisin mieluummin halpisruiskulla kuin merkkiruiskulla.
2. Kaksitoiminen merkkiruisku itse pienoismallien peittomaalaukseen.
3. Joku superruisku ohuiden viivojen maalaamiseen (De Vilbis tms.) mikäli mallauskohteissa tällaisia viivoja esiintyy.

Lopuksi vielä:

Mikä tahansa ruisku on puhdistettava erittäin huolellisesti käytön jälkeen. Puhdistamiseen menee usein enemmän aikaa kuin itse maalaamiseen. Irrota suuttimen suojat ja itse suutin. Laita ne lillumaan käyttämääsi liuottimeen. Puhdista suojat mekaanisesti mikäli liottaminen ei poista kaikkea maalia. Irrota neula ja pyyhi se puhtaaksi liuottimeen kastellulla rätillä (kun irrotat neulan, niin liipasin ja liipasimen säätömekanismi voivat irrota - katso tarkkaan, miten päin nämä osat ovat ruiskussa, jotta osaisit laittaa ne oikein päin takaisin). Puhdista ruiskun maalikanavat liuottimeen kostutetulla pumpulipuikolla. Neulan tyvipäällä voit varovasti rassata maalikanavan puhtaaksi. Tähän sopii myös minikokoinen hampaanvälien puhdistamiseen tarkoitettu pulloharja (apteekista). Suutinta voit rassata tarvittaessa auki kuparilangalla tai pehmeällä messinkilangalla - olennaista on käyttää pehmeämpää metallilankaa kuin itse suutin, jotta rassailu ei naarmuttaisi suuttimen sisäpintaa. Kokoa ruisku ja ruiskuta säiliöllinen puhdasta liuotinta läpi. Ruiskuta lopuksi läpi ompelukoneöljyä, aseöljyä tai jotain muuta hienojakoista öljyä, joka saa jäädä ruiskun sisälle säilytyksen ajaksi. Ennen seuraavan session alkua öljy poistetaan ajamalla ruiskun läpi esimerkiksi puoli säiliöllistä Dicco Tinneriä.

Öljyä paineilmaa säätävä akseli silloin tällöin. Jos se pääsee kuivumaan, jämähtää akseli jompaan kumpaan asentoon. Jos joudut purkamaan säätömekanismin (=ruiskun alakautta), niin ole varuillasi: hankalasti irrotettavan mutterin takana on jousi, jota heittää sekä mutterin että itsensä Hevonkuuseen, mikäli et ole tarkkana. Vältä mekanismin purkamista. Jos laitat akselille pienen tipan öljyä silloin tällöin, ei akseli (yleensä) pääse juuttumaan täysin liikkumattomaksi.
Viimeksi muokattu 4.8.2008 10:35