Pienoismallit.net

Mitä työn alla?

Tervo Salminen kirjoitti:
Mika Kauranen kirjoitti:
Kuinka tämän voisi hoitaa jollakin nesteliimalla tai vastaavalla?
Noh, toi Revellin neulaliima ei olekaan mitään nesteliimaa (tai vastaavaa). Hieman juoksevampaa kuin tuubiliima, pirusti helpompaa annostella, ihan samalla käyttöperiaatteella kuin tuubiliimakin.
Ihan hyvä huomio, mutta selittämissäni tapauksissa Revellin nesteliima ei vain olisi toiminut. Ainoa toimiva liima olisi ollut (=oli) paksu tuubiliima, jota käytin.
Viimeksi muokattu 22.4.2021 23:54
Mika Kauranen kirjoitti:
…paksu tuubiliima…
( Koska omat muoviliimatuubini ovat kuivuneet jo vintage-tyylin näyttelykuntoon (mutta niiden jäljittelemätön ja unohtumaton odööri ei kyllä katoa pysyväismuistista), paksuliimatarpeissa olen joutunut turvautumaan näihin moderneihin korvikkeisiin eli geelimäiseen pikaliimaan ja epoksiliimaan.
Geelimäinen pikaliima antaa aikaa asetella osaa rauhassa paikalleen, kunnes kiihdyttäjän jälkeen jämähtää kohdalleen (ja mahd. myös sormeen). Itse luulin pitkään, että pikaliimoja löytyisi vain ohuina litkuversioina (siis vain tiukkoihin sovituksiin), mutta nyt olen kyllä ihastunut tähän geeliin.
Epoksilla pitää tuhrata kahdella komponentilla niitä sekoitellen, mutta kyllä jymähtää hyvin kiinni isompikin osa vähän huonommallakin yhteenspivuudella. Kuivumisajatkin ovat iloisesti lyhentyneet.
Faktahan kuitenkin on, että näiden liitoslujuus tuskin vielä voittaa originaalimuovituubiliiman hitsaavaa ikuista sidosta. )

Ja työnalla on ollut Snarkin (laturin?)ilmaanoton veistelyä, hiontaa ja kaivertelua.

Hommahan se etenee, kun kelit huononee (vvs). Mallisarjan osapussista löytyi tomeran näköinen vaahtosammuttaja (katso kuva), joka toimii hyvin toivottavasti joskus valmistuvan Snarkin mittakaavamallina. Sitä on tänään ehtinyt rapsuttaa ja porata.


Kuva. Osapussista löytynyt 1/48 ukkeli. Kaveria kaiveltu ja raaputeltu tänään. Detaljit kaiveltu esiin. Esim. hepun takataskusta pilkottaa kiintoavain (ei tosin näy kuvassa)! Huomaa myös aukiporattu sumutorvi. Kaverilla on muuten raskaan vastuun homma, jottei 3.8 megatonnin paukku pääse kajahtamaan ennen laukaisua.

Mukana on onneksi myös toinen mahdollinen kaavamallihenkilö - rätti kädessä kiillottava mekaanikko. Näin tulkitsin. Lindbergin ohjuspaketti sisältää tosi paljon tukevaa muovia, vaikka itse ohjus onkin vain ehkä noin kymmenenosanen. Pikku-ukkojen lisäksi mukana on komea lavettihässäkkä ja ajoneuvo. Melkein vähän jo kuumottaa, että pitäisikö tästä oikein nikkaroida dio.
Tällaista mallia tällä hetkellä pilaamassa.
Jostain syystä tähän asti menee yleensä pikkumokilla, mutta jossain vaiheessa käy se isompi kämmi.

Nyt muutama virhe tullut tehtyä, eivät onneksi valmiissa mallissa näy, ellei osaa etsiä vikoja.

Kyseesssä Belkitsin alkupään malleja: Fiesta S2000. Osat sopivat hyvin yhteen, mutta ohjeissa tulkinnan varaa.

Pari kuvaa taas Snark-spektaakkelista todisteeksi, että eteenpäin pyritään.

( Tarkoitus oli kyllä viritellä rakennusblogiakin, kun näyttää olevan näitä työvaiheita oletettua useampikin. Tyssäsi vaan heti alkuun, kun pm-ohjeissa mainitaan hienovaraisesti blogien olevan tarkoitettu ”hieman edistyneemmille mallareille”. Ja että ”määrä ei korvaa laatua”. Joten jatketaan siis tässä ”työn alla”-teemalla. )

Vuorossa ollut ohjuksen sisäisiä asioita. Vehkeen peräosa on helposti irrotettavissa, jos sitä ei erehdy liimaamaan. Sinne peräpäähän voi tunkea suihkumoottorin hahmotelman, jota sitten voi vilautella lapsenomaista malliharrastustani ihmetteleville sukulaisille ja kavereille samalla vähän kehuskellen ”tekniikkadetaljien” määrää + retostella moisen mahtavaa työntövoimaa jo 50-luvulla. Tätä varten sumutin sisukset ensin mattamustalla ja sitten suhautin aukkojen kohtiin hitusen Zinc chromaten vihreää. Aion kokeilla samaa mustahäivennystaktiikkaa ilmaanottoaukkoihinkin. Sisuksia en fixaillut tarkemmin, valujäljet saapi jäädä sinne piiloon.Moottorin maalailin Vallejon metallimaaleilla Ultimate kiiltävän mustan pohjamaalin päälle. Burn ironia, kultaa ja ripaus violettia (MRP) + panel linerilla musta pesu. Kuvan mittakaavamiesoletettu ja palovahti Pate ei ole hiiltynyt mustaksi sammutushommissa, vaan kokeilen varjostuksen vaikutuksia ja sumuttelin pohjiksi mustaa ukkeliin alhaaltapäin. Paten säiliö on Rosso Corsa-punainen.


Tiikeriprojekti alkaa olla voiton puolella.
Hidasta edistystä. Viikonlopun oli homma jäissä siskon hautajaisten takia, sitä ennen ehdin litkutella noi panelirajat. Eilen ruiskuttelin Vallejon puolikiiltävän lakan pintaan, ja nyt taistelin kuomun teippauksen pois, ja siivosin BMF:n jättämät liimat pois, ensin tärpätillä, ja sen jälkeen Tamiyan vahalla.
Laskutelineiden osat on viimeistelty, odottavat inspiraatiota paikalleen liimaamiseksi. Samoin suurin osa ripustimista ja niihin tulevista tavaroista on jo osin maalattu. Irto-osia on kuitenkin vielä yllättävän paljon. Valot puuttuvat vielä kokonaan, sekä tuosta ilmanottoaukoista että rungon takaosasta, kuin myös tuolta sivuperäsimen päältä. Mutta eiköhän tämä ennen mökille pääsyä valmistu.

Motivaatio-välioperaationa ohjuksen pohjamaalatut isoimmat palaset yhteensovitettuna valmiina katselmukseen. Potretissa myös mukana uusi mittakaavaheppu. Hiukan vielä viilaamista sovituksessa.
Ohjelmassa seuraa lisäsäiliöiden vakaajien ohentelua aerodynaamisemmiksi (olisivat melkein 10 cm paksuja jytkyjä alkuperäisessä kuosissa). Harkitsin jo uusien leikkaamimsta ohuesta muovilevystä, joka on jo hiukan arveluttavaa käytöstä näin OOB -mallarin näkökulmasta. Lisäksi odottaa huvittavan moniosainen silppupussi, jossa lavetti, tikkaat ja joku traktori jykevissä valurangoissa voittajaansa. Tuotanto tosin miettii vielä, jotta tehdäänkö ko. rekvisiitta urakalla tai tuntilaskutuksena vai tehdäänkö ollenkaan!?!


Snark pohjamaalissa palaset kasassa. Kohtuu isokokoinen paukku ollut, kun vertaa mittakaavaukkeliin. 1/48 koossakin malli on yli 40 cm pitkä. Vanha dia - värit pielessä.
IT Lahtinen kirjoitti:
Motivaatio-välioperaationa ohjuksen pohjamaalatut isoimmat palaset yhteensovitettuna valmiina katselmukseen. Potretissa myös mukana uusi mittakaavaheppu. Hiukan vielä viilaamista sovituksessa.
Snarkki edistyy hyvin ja komea on tulossa :D.
Severi Mäkelä kirjoitti:
Snarkki edistyy hyvin …
Juu kiitos. Jostain syystä pohjamaalissa kaikki näyttää lähes aina vielä hyvältä. Sitten alkaa yleensä alamäki.