Pienoismallit.net

Mitä työn alla?

Airfixin Kingfisherin paneeliurat on kaiverrettu ja esivarjostettu. Kelluke tulee AZ:n sarjasta, koska teen siitä pyöräversion.
Mika:
Käytätkö spriiliukoista tussia noihin esivarjostuksiin? Kuvien perusteella näyttäisi siltä. Onko sinulla joku tietty valmistaja, jonka tussilynää käytät? Ja millaisella kärjellä (0.05 mm…?)
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Mika:
Käytätkö spriiliukoista tussia noihin esivarjostuksiin? Kuvien perusteella näyttäisi siltä. Onko sinulla joku tietty valmistaja, jonka tussilynää käytät? Ja millaisella kärjellä (0.05 mm…?)
Spriiliukoista tussia kyllä. Vamistaja STAEDTLER Lumocolor permanent, ihan ruokakauppakamaa. Kärki on F, n. 0,5 mm
Ohjaamon lasitukset sain eilen maalattua ja lakattua. Ikävän mallinen se kuplakuomu teippauksen kannalta, siispä kaikki taas metallifoililla teipaten. Tällä saa maalirajoista paljon tarkempia kuin Tamiyan teipillä. Ainoat "ongelmat" ovat teippauksen poisto, mutta kohtuu helposti noi lähtevät cocktail-tikulla kalvoa ylös työntäen ja pinseteillä sitten nostaen. Ja toinen ongelma tietysti lasiin jäävän liiman poisto. Spriillähän tuo lähtisi helposti, mutta se irrottaa myös akryylimaalin :( Isommat pinnat putsasin spriihin kostutetulla vanupuikolla, varoen maalipintoja. Loppuihin testasin tärpättiä, joka näyttikin tuota liimaa irrottavan, ja säästävän maalauksen. Kiitettävän hyvin näyttävät Airfixin lasiosat sopivan paikalleen.
Piti ennen kuomun laittamista koittaa saada ohjaamosta kuvaa, mutta on se niin pieni, ettei sinne valoa saa kuin ehkä taskulampulla sojottaen. Eipä siis oikein mitään syytä tässäkään jättää ohjaamoa avonaiseksi pölyä keräämään.

Välityönä kittaus- ja maalausharjoituksena polkaistu käyntiin 3,8 megatonnin ydinristeilyohjus-Snark (vrt. Hiroshima Little Boy, 13 kilotonnia) mittakaavassa 1/48.

Mielenkiintoinen ihmisen tekemä rauhanturvaaja tämäkin. Ensimmäinen mannertenvälinen risteilyohjus siis. Suunniteltiin myös takaisinpalaavaksi(!). Vuonna 1956 yksi Snark onnistuttiin hukkaamaankin - Floridasta ammuttu ohjus meni hallitsemattomaksi ja katosi jonnekin Brasilian sademetsiin… paikallinen maanvijelijä löysi epelin vasta vuonna 1982!

Sarja on Lindbergin 1980-luvun uudelleenjulkaisu, joten valu ei ole aivan 5/5.
Kittinä käytössä mainio MRP Mr Filler, jota ohentelen Mr Colorin Levelling Thinnerillä. Tymäkkä haju, mutta mukavasti hiottavissa.
”Hienommassa” hionnassa käytän apuna Tamiyan kiillotustököttiä. Kokeillaan moista metodia, koska sarjassa on muhevat kohoniitit !€%&$$€!.


Vehkeelle tulee mittaa yli 40 cm. Moottorin aihiokin olisi tarjolla, jos harjoittelisi vaikka metallimaalien operointia. 1. pohjamaali vedelty. Vielä on kittausta jäljellä, vielä tulee hiontapäiviä …
Nyt on Airfixin Kingfisher tässä vaiheessa:


Siis ikkunaosien maskaus on tehty, paneeliurien kaiverrus ja esivarjostus tehty, mutta mikä tärkeämpää, sain laitettua mottoriosaston runkoon kiinni. Se vaati sovitepalikkaa ja paksua TUUBILIIMAA. Ilman sitä tuubiliimaa asennus olisi ollut lähes mahdoton.
Terveisiä vain niille, jotka väittävät, että nykyään tuubiliima on tarpeeton;)
Viimeksi muokattu 21.4.2021 21:14
Mika Kauranen kirjoitti:
Terveisiä vain nille, jotka väittävät, että nykyään tuubiliima on tarpeeton;)
Tuubia mulla ei enää ole, mutta Revellin neulaliima on työpöydällä siinä missä muutkin. Pari viikkoa sitten Prismasta ostin uuden, kun vanha alkoi olla finaalissa.
Annostelun kanssa vaan oltava varovainen, ettei parin kuukauden päästä huomaa, kuinka muovi alkaa painua kuopalle sieltä, missä liimaa liikaa.
Mika Kauranen kirjoitti:
… nykyään tuubiliima on tarpeeton;)
Itsekin olen korvannut perinteiset tuubit aikalailla pikaliimatuubilla (ca cement, ca glue).
Suosikkina nyt hiontakelpoinen Tamiya CA Cement (Easy Sanding).
Juurikin asentelin entisaikojen (outomuovilaatuiseen) Lindbergin Snarkkiin eksoottista ilmaanottoaukkopalaa, jossa samalla liimatessa onnistui paikkaamaan massiiviset liitosepätasaisuudet, valuvajavuudet, -sulkeumat ja epämuodollisuudet. Turaus pikaliimaa kohteeseen + pikaahyydytys kickerillä, niin pääsee hiomaan lähes heti! Eikä muovikaan sula liimamäärän kasvaessa.

( Very extra thinnit sivellinliimat (esim. vihreäkorkkiset) olivat kyllä Nobelin arvoiset keksinnöt meikeläiselle, kun aloittelin uudelleen mallarointia vuosikymmenien tauon jälkeen. Liimasormenjälkien määrä putosi heti alle puoleen. )
Tervo Salminen kirjoitti:
Tuubia mulla ei enää ole, mutta Revellin neulaliima on työpöydällä siinä missä muutkin. Pari viikkoa sitten Prismasta ostin uuden, kun vanha alkoi olla finaalissa.
Siihen rakoon, jossa moottoriosaston sovitepalikka kohtaa rungon, ei voisi levittää mitään liimaa palikan sovittamisen jälkeen. Itse moottoriosasto estää sen. Ainoa vaihtoehto on laittaa paksua tuubiliimaa kontaktipinnoille ja sitten asettaa osat paikoilleen pitäen riittävän kauan kiinni molemminpuolisista osista, jotta osat asettuvat paikoilleen. Kuinka tämän voisi hoitaa jollakin nesteliimalla tai vastaavalla?

Jotkut tekevät edelleenkin tällaista mallailua wanhoista palikoista ;)

PS. Lisäselvennyksenä täytyy sanoa, että se "sovitepalikka" on arviolta tehty. Ei ole mitään mittoja, joidenka pohjalta sen voisi tehdä täsmällisesti. Siis se tarvitaan, jotta moottoripalikka saadan kiinnittymään runkoon. Tein sen arviolta ja pienien sovituskierroksien jälkeen totesin, että nyt voi liimata paksulla tuubiliimalla. Mikään muu liimavaihtoehto ei olisi tarjonnut riittävää sovitteluvaraa.
Tämmöistä tämä mallailu Wanhojen mallien kanssa voi välillä olla.

edelleenkin Yt.
MK
Viimeksi muokattu 22.4.2021 23:02
Mika Kauranen kirjoitti:
Kuinka tämän voisi hoitaa jollakin nesteliimalla tai vastaavalla?
Noh, toi Revellin neulaliima ei olekaan mitään nesteliimaa (tai vastaavaa). Hieman juoksevampaa kuin tuubiliima, pirusti helpompaa annostella, ihan samalla käyttöperiaatteella kuin tuubiliimakin.