Pienoismallit.net

Mitä työn alla?

Jonkka kirjoitti:
Sulla on kokoamisohjeet, meillä ei enkä tunne E-2:sta niin hyvin että olisin huomannut kuvasta. :)
Ohjeita luetaan yleensä vasta tarvittaessa, eli kun moka on jo tehty ;-)
Parempi näin! Ei mikään iso katastrofi noiden sivuperäsimien siirto puolelta toiselle, mitä nyt turhaa vaivaa.

Tervo Salminen kirjoitti:
Ohjeita luetaan yleensä vasta tarvittaessa, eli kun moka on jo tehty ;-)
Ai? Ehkä minä olen tehnyt riittävästi niitä mokia koska tavaan ohjeet todella tarkkaan ja teen niihin ahkerasti omia merkintöjäkin jatkovaiheiden helpottamiseksi.
Tervo Salminen kirjoitti:
No voi sun kerpele! Olette tekin kavereita, katsotte vierestä kun toinen tekee elämänsä suurinta kokoonpanomokaa, ettekä sano mitään!
Vähällä olet päässyt ohjeita lukematta jos tuo on pahin moka.;) Nyt veit senkin mahdollisuuden, että valmista mallia olisi voinut kommentoida: "muuten hyvä, mutta…";)
Täällä vuorossa pienempää itseaiheutettua haastetta suoraan 90-luvulta:
Dragonin 1/72 AR 234 suihkarin Walter HWK 109-500 rakettiboosterin ripustimien (osanro D3) haastavan tukeva kiinnitys valurankaan. Toisenpuolen kiinnitys oli himpun helpompi ja siitä on jo selvitty & osaa hiottu. Mutta miten moinen toinen irti ehjänä?

"Mutta miten moinen irti ehjänä?"

Noniin - onnistui!

Tässä raporttia niille, jotka jännittivät ”kuinka tolle nillittäjälle tossa käy”.
Tempaisin kamomillateet naamaan aperitiiviksi ja rauhoittunein mielin tartuin haasteeseen. Ensin funtsin katkaista valunrangan lyhyeksi, jotta ei syntyisi ”jännitteitä” ison rangan ja pienen osasen väliin (Moogiltakin tuli vinkkiä ja rohkaisua moiseen operaatioon). Mutta EI toiminut EI - menikin homma hankalmmaksi meikeläisen taidoilla.
Tauko ja uusi lähestyminen: pienin saha työkalupakista käyttöön ja naurettavan varovaista sahaamista ja nylkytystä vielä ehjässä valurangassa olevaan osaan. Tämä homma toimi, mutta kyllä nauratti itsekseen moinen mitättömyyden hinkkaaminen. Voimaa sain kuitenkin siitä, että en varmaan ole yksin tässä porukassa, joka moisia hommia itsekseen hiplaa!
Katkaistu valurangan pätkä osineen oli nyt sitten taas ongelma, se piti saada tukevasti kiinni johonkin. Onnistui hyvin käänteisten pinsettien avulla, mutta pelko tietysti oli, että osa singahtaa irti ja katoaa horisonttiin. Sahailtua sain varovasti ja nyt ovat osat puhdistusta ja pohjamaalia vailla. Kohti uusia haasteita ja takaiskuja siis.


Sahana käytin tässä tapauksessa kuvan teräväkärkisintä sahaa.
Setti on rimpulanoloinen, mutta näissä pikkujutuissa toimiva Trumpeterin rakenneltava minisahasarja #09917. Useimmin olen käyttänyt kuitenkin mainiota CMK:n sahanterää (sain muuten sen Eduardin ylipäälliköltä boonuksena NordicChallengessa, kun sorruin ostamaan yhden harstsisarjan heidän osastoltaan). CMK-saha on tukevampi ja siinä on kaksi eri hammastiheyttä (72 ja 42). Tähän vielä hyvä kahva, niin käyttö kyllä lisääntyy. Kätevä peli hartsimalleissa ja urapalautuksissa kun on hionut esim. paneeliuria umpeen koneen rungossa tai siiven etureunassa.
No, tuo minisahan käyttö on ihan rutiinihomma ainakin niissä malleissa, joita minä itse teen yleensä;)
Jos ei ole siihen aiemmin tottunut, niin homma voi tietysti aiheuttaa pientä dramatiikkaa.
Mika Kauranen kirjoitti:
… ihan rutiinihomma …
Juurikin näin! Tähän pyritään harjoittelulla ja yritysten & epäonnistumisien kautta. Ja kyllä totta tosiaan Mika, rakentamasi mallit eivät todellakaan mene itsestään kasaan, vaan on siellä meikeläisen silmin suht työlästäkin dramatiikkaa tarjolla tasaisena virtana. Itse rentoudun (turhankin?) useasti snapFit-tyyliin kasautuvilla Kotobukioilla ja Mengeillä (ja tommoset Dr1 ja Titanics -lastensarjatkin odottavat kyhäämistä), joten nämä arkirealismiin pohjautuvat (ja itsellä myös usein vanhavaluiset) rakentelut kyllä nostattavat pulssia ja tarjoavat kylmäävää dramatiikkaa. Itsellä ei ole vaaraa, että muodostuisivat vielä rutiineiksi useampaan vuoteen ja hyvä näin - haasteita piisaa.

Ja kun menee tämä off-topiciksi oikein kunnolla, niin esitelläämpä just nyt kaffehetkellä tullut ja tähänliittyvä älytön kehityshanke mahd. vielä myöhemmin tänään tuolla ”takavasemmalta”-höpinäosastolla…

Klo 16:25 - Tässä onkin jo linkki tuohon YouTube-ideaan Takavasemmalle.
Viimeksi muokattu 29.1.2021 16:27
Poika ja miniä oli täällä koko viikon häiritsemässä rakentelua. Tosin, poika piti verkkoja tuossa Joroisselällä, ja kantoi 9 haukee, matikan ja jonkun ahvenen syötäväksi. Eli voi tulla toistekin ;-)

Kittaillut tuota runkoa, Loctite -merkkistä "kittiä" kulunut enempi kuin yhdenkään mallin kanssa pitkään aikaan Toki, noita wanhoja malleja on vielä jokunen jonossa, saa nähdä miten niiden kanssa. Vielä olisi edessä moottorikehtojen ja tuon peräsimen paikalleen liimaus (ja varmaan kittaus).

Ja edistänyt nyt noita pikkuosiakin. Fujimi on kaikessa viisaudessaan valanut hirveät urat potkureiden kärkiin, ilmeisesti "helpottamaan" noiden valko-puna-valkoisten varoitusraitojen maalaamista. Ne pitää kitata umpeen, samoin kuin todella isot hymykuopat tuolla takapuolella. Muutenkaan valun laatu ei oikein vastaa nykypäivän vaatimuksia.Potkureista löytyi pohjamaalauksen jälkeen lisää kitattavaa, joten keskityin moottorigondolien saumojen hiomiseen ja sovitteluun paikalleen. Melkoista viilailua, että sai ilman isoa kynnystä gondolit istumaan tuohon siiven yläpinnan "muotopeltiin".

Runkoon sovittelin samalla noi tutkan tietotekniikkalaitteiston vaatimat jäähdyttäjät, sekä takarungon alla olevan jarrukoukun osat.

Viimeksi muokattu 30.1.2021 20:50
Jotain valmista ;-) Mitä nyt varmaan lakka pitää vetää päälle. Yllättävän työläs näinkin simppeli teippaus!