Pienoismallit.net

Arviointi ja pisteytys

Juha K kirjoitti:
eikö ne tähdet merkitse mitään?
Kyllähän nekin jotain merkitsee, mutta jos keskiarvo on 2,1 niin silloin olisi kiva kuulla että mikä mallissa on huonoa, mitä voisi parantaa? Ja omalla kohdallani eräässä mallissa hajonta oli 1,5 ja 4 välillä niin kyllä etenkin noita 1,5 antaneita haluaisin kuunnella. Ei sillä että pitäisin malliani sitä parempana, ei todellakaan vaan haluaisin niitä parannusehdotuksia seuraavaa varten.
Juha K kirjoitti:
Fakta taitaa olla se, että ne mallarit joista on potentiaalia kehittyvät oman aktiivisuutensa ansiosta, ja ne kenessä ei ole potentiali jäävät ruikuttamaan niitä kommentteja ja selittelemään miten ei juuri nyt viitsinyt tehdä sitä ja sitä.
Ilmeisesti tämä tarkoittaa että minussa ei ole potentiaalia, kun yritän saada kommenttia jolla kehittyisi taas ja tietäisi että mitä seuraavassa pitäisi tehdä paremmin. Kun ei noita kaikkia vikoja aina älyä rakennusvaiheessa.

Jokaisessa mallissa on jotain hyvää, suurimmassa osassa jotain parannettavaakin. Eikö niitä voisi kertoa mallarin tietoon joka kenties auttaisi seuraavaa mallia rakentaessa? Mutta jos antaa parannusehdotuksia, niin jotain positiivistakin pitäisi sanoa, muuten kuullostaa siltä kun malli haukuttaisiin täysin jolloin joku saattaisi vetäistä herneen nenään.
Niko Lindström kirjoitti:
Ilmeisesti tämä tarkoittaa että minussa ei ole potentiaalia, kun yritän saada kommenttia jolla kehittyisi taas ja tietäisi että mitä seuraavassa pitäisi tehdä paremmin. Kun ei noita kaikkia vikoja aina älyä rakennusvaiheessa.
Ovatko mallisi kehittyneet omasta mielestäsi? Onko malliesi tähtikeskiarvo kehittynyt? Tunnetko, että sinulla on vielä opittavaa, ja haluat oppia vaikka sinulle ei sormella osoitettaisiikaan mitä pitää tehdä toisin?

Yleisesti voi todeta, että jos mallin keskiarvo 1,5-2 tähteä (siis keskiarvo, ei yksittäiset arviot. Anonyymissä arvostelussa tulee varmasti yksitttäisiä hajontoja keskiarvon ulkopuolelle), pitäisi mallin "virheet" olla kyllä terveellä maalaisjärjellä ja itsekrittikillä huomattavissa. Noin alas arvostelluissa malleissa on niin eeppisiä ongelmia rakennustekniikan, maalauksen jne. kanssa, että ne kyllä huomaa kun vähän jaksaa asiaa tutkia ilman kommenttejakin.

Näkisin sanalliset kommentit tärkeimmiksi kun aletaan lähestyä keskiarvoja 3,5-4,5, silloin voi kommentista jo ollakin hyötyäkin kun kehittyminen menee detaljitasolle.
SS kirjoitti:
Tämä on kyllä mielestäni aika outo lahestymistapa sivustoon joka voi parhaimmillaan olla hyvinkin vuorovaikutteinen, kannustava ja opettava. Mutta jokainen tyylilään.
Kysehän ei millään tavalla ole siitä ettei kommentointi olisi iloinen asia jos on jotain sanottavaa. Otin kantaa vain siihen, että tietyt arvosanat vaatisivat erityisesti perusteluja.
Juha K kirjoitti:
Yleisesti voi todeta, että jos mallin keskiarvo 1,5-2 tähteä (siis keskiarvo, ei yksittäiset arviot. Anonyymissä arvostelussa tulee varmasti yksitttäisiä hajontoja keskiarvon ulkopuolelle), pitäisi mallin "virheet" olla kyllä terveellä maalaisjärjellä ja itsekrittikillä huomattavissa.
Tämä on sinun näkökulmasi. Näitä parin tähden malleja rakentavat ovat tyypillisesti harrastuksen aloitusvaiheessa, usein nuoria, eivätkä he välttämättä huomaa omia virheitään. Yhtä hyvin voisi sanoa, että neljän tähden malleja rakentavat ovat niin edistyneitä, että kyllä he tietävät mitä voi parantaa ilman kommenttejakin.
Jos "heikompi tasoisia" malleja ei kommentoida, vaan ainoastaan upeita malleja, tulee tästä foorumista kuva pelkkänä pienen piirin selkääntaputtelijoiden kokoontumispaikkana. ;)
Tässä keskustelussa puhutaan paljon siitä miten mallien hyvät ja huonot puolet tulevat esille paristakin kommentista, ja miten tähtien keskiarvostakin pitäisi pystyä asiat päättelemään. Varmaan näinkin, mutta itse puhun ihan eri asiasta, eli vuorovaikutteisuudesta ja toisten kannustamisesta. Rekisteröityneitä käyttäjiä on paljon, mutta ajatusten vaihto, ystävällinen opastus ja sellainen rento hassuttelu-kommentointikin tuntuu puuttuvan lähes täysin. Ei ihmisiä voi pakottaa kommentoimaan tai osallistumaan, mutta ei tuo monien kokeneempien mallarien jäykkä asenne ainakaan tätä asiaa auta.

Niin tai näin, muistetaan että meistä käyttäjistähän se on kiinni minkälainen fiilis sivustolle muodostuu. Tärkeintä on kuitenkin mallien tekemisen ilo, ei yksi tähti sinne tai tänne. :)
Onko kukaan näistä kommenttien kinuajista (no offence…) miettinyt, että niitä samanlaisia kommentteja tulee pistettyä miltei jokaisen aloittelijan (ja muutaman vuoden mallailleidenkin) malleihin? Ei vaan enää jaksa pistää samoja kommentteja maalauksen tarkkuudesta, maalin paksuudesta, rakennusjäljestä…

Jos kokeneiden mallareiden "pitäisi" kommentoida jokaista mallia, niin eipä tässä ehtisi itse rakentamaan mitään…
Kritiikin puuttuminen kommenteista ei ole este kehittymiselle. Itse ne puutteet pitää monessaki tapauksessa huomata. Ei tämä sivusto ole paikka josta kaikki tieto löytyy. On myös hyvä kyseenalaistaa vanhat menetelmät, koska joka asian voi tehdä paremmin. Kun keksii itse jonku uuden työskentelytavan, niin se se vasta on palkitsevaa.
Vieläkin poijjaat meette asia vierestä. Ei kyse ole mistään kehittymisen esteistä vaan vuorovaikutuksen puuteesta. Monilla aloittelevilla mallareilla tuskin on ehtinyt kehittyä samanlaisia "mallari-verkostoja" kuin kokeneemmille, joten tämä paikka on ainoa jossa pystyy millään tasolla keskustelemaan mallailusta ja saada mielipiteitä omien kättensä tekeleistä.

Monille malleilla ei ole yhtään kommenttia, vaikka käyttäjiä on reilusti yli 4000, ja tuntuu aika oudolta, että muutamat kokeneemmat mallarit tulevat kyllä haukkana tähän ketjuun sarvet pystyssä kertomaan miten kauheaa ja turhaa on antaa keskinkertaisemmille malleille mitää huomiota. Lämmittää ja kannustaa varmasti nuorta mallaria, joka on juuri käyttänyt 30 tuntia mallinsa rakentamiseen.
On kanssa hyvä lukea muidenkin kuin omiensa mallien saamaa palautetta, niistäkin oppii ihan kivasti.
Pitää yrittää kanssa muistaa et ei täs oo oikein oikoteitä, tekemällä oppii ja tältä palstalta kuin muiltakin saa apuja.
Itse arvostan kumpaakin arvostelu menetelmää, tähtiä ja kommentteja.
SS kirjoitti:
Vieläkin poijjaat meette asia vierestä. Ei kyse ole mistään kehittymisen esteistä vaan vuorovaikutuksen puuteesta. Monilla aloittelevilla mallareilla tuskin on ehtinyt kehittyä samanlaisia "mallari-verkostoja" kuin kokeneemmille, joten tämä paikka on ainoa jossa pystyy millään tasolla keskustelemaan mallailusta ja saada mielipiteitä omien kättensä tekeleistä.
Tämä paikka voi olla joillekin ainoa, mutta täällä paikassa on hyvin monia muitakin tapoja ottaa opikseen kuin odottaa, että kaikista opettelun arvoisista asioista kerrotaan jokaiselle mallarille henkilökohtaisesti.

Täällä on paljon hyviä kirjoituksia, keskustelua, mallikommentteja, linkkejä jne., joiden avulla voi oppia huomattavasti enemmän kuin pelkkien mallien saamien kommenttien avulla on milloinkaan mahdollista.

Vaikka Internet tarjoaakin paljon mahdollisuuksia vuorovaikutteiseen osallistumiseen, vaatii kehittyminen mallarina(kin) aina suuren määrän oma-aloitteisuutta.