Pienoismallit.net

Sotaelokuvat

Huhhuh. Tulipahan viimein katsottua tuo flyboys, ja olipas kyllä aikamoista tuubaa. Jotenkin jäi mielikuva että oli yhdistetty kaikki huonoimmat puolet elokuvista topgun ja pearl harbor, vaihdettu aikakautta ja liimattu elokuva kasaan huteralla juonella. Tosin takakannessa sanotaankin, että kyseessä on toimintaseikkailu, mutta kun ei minun mielestäni ollut edes sellaisena toimiva. Ja silti, kaikesta ruikutuksesta ja negatiivisesta palautteesta huolimatta, tuli polttava tarve hankkia pienoismalli kaksitasoisesta brittipommarista. Ja miksei myös saksalaisesta, kunhan lozenge-kaavio tulee siirtokuvana :)
Kirjassa "Saksan ja Suomen salainen sukellusveneyhteistyö" kerrottiin 1932 kuvatusta saksalaisesta sotaelokuvasta "Morgenrot", imdb.com/title/tt0024352/ , jonka ulkokuvat kuvattiin Suomessa Iku-Tursoa filmitähtenä käyttäen.

Katsoin uteliaisuuttani netistä. DVD:llä en filmiä löytänyt myynnissä mistään, mutta eikö vain olisi tarjolla bit-torrenttina. Harmi, että laki kieltää imuroimasta. Pitää varmaan aina välillä muistaa seurata, josko se tulisi johonkin nettikauppaan myyntiin jonain päivänä.

Mikko
Mikko:

Eihän laki kiellä imuroimasta, vrt "Starwreck", sehän on tehty imuroitavaksi! Eikös säädökset kiellä sen, että hilloaa tuotteen nettiin toisten imuroitavaksi ilman tekijänoikeusmaksuja?
Elem Klimovin "Tule ja katso".
Masaki Kobayashin "Paljain jaloin läpi helvetin".
Itse katsoin tossa viikonloppuna Flying Leathernecksin. No, olihan siinä kalustoa ja footagea kiitettävästi esillä…
Viesti on poistettu moderaattorien toimesta.
kapitänleutnant kirjoitti:
Mikko:

Eihän laki kiellä imuroimasta, vrt "Starwreck", sehän on tehty imuroitavaksi! Eikös säädökset kiellä sen, että hilloaa tuotteen nettiin toisten imuroitavaksi ilman tekijänoikeusmaksuja?
Starwreck on nimenomaan tekijöidensä toimesta annettu imuroitavaksi ja on siksi erikoistapaus.

Kävin lukemassa uuden lain, enkä ymmärtänyt siitä juuri mitään, mutta wikipedia tulkitsee sitä näin: "Laki kieltää myös tekijänoikeuden alaisten ilman oikeudenhaltijan lupaa levitettävien teosten lataamisen Internetistä omalle tietokoneelle, mutta ei tee siitä rangaistavaa." Vähän kuin ajaisi polkupyörää ilman kypärää, paitsi että siinä ei tarvi pelätä, että liikennevakuutusyhtiö tulee vaatimaan korvauksia vahinkoriskin kasvamisen kautta sille koituvista kustannuksista (vrt. teosto).

Laki tosin näköjään sanoo, että elokuvien tekijänoikeudet raukeavat 50 vuotta julkaisun jälkeen, eli "Morgenrot"-elokuvan tapauksessa joskus vuoden 1983 tienoilla.

Mikko
Anttilassa olisi ollut Dresden- niminen elokuva, joka kertoo SUURESTA liittoutuneiden häpeäpilkusta jonka keskelle liittoutuneiden sotilaslentäjä putoaa. hinta vain oli niin suolainen, tosin ensi viikolla se on jo myyty loppuun. Onko kellään tietoa k.o. filkasta? Sergeant Steinerille (taisit olla BR-leffasarjan fani?) tiedoksi: Anttilasta bongasin samalla reissulla Battle royale 2:sen 4,99€ hintaan. näin hieman off topikkina.
Mikko ja Morgenrot:

Tekijänoikeuslaki 43 §, toinen virke: Elokuvateoksen tekijänoikeus on voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut viimeksi kuolleen pääohjaajan, käsikirjoittajan, vuoropuhelun kirjoittajan tai nimenomaisesti kyseistä elokuvateosta varten luodun musiikin säveltäjän kuolinvuodesta.

Ja siihen imurointiin saman lain 56 § mom 2: Tekijänoikeusrikkomuksena ei pidetä muutaman kappaleen valmistamista yksityistä käyttöä varten sellaisesta tietokoneella luettavassa muodossa olevasta tietokoneohjelmasta tai tietokannasta, joka on julkaistu taikka jonka kappaleita on tekijän tai tietokannan valmistajan suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu, taikka teoksesta 11 §:n 5 momentin vastaisesti.

Eli käsitykseni mukaan myös laittomasti talletetun tiedoston saa kopioida omaan käyttöön.

Eli voinet imuroida, mutta pidä ne koneelta ulospäin menevät portit kiinni, jotteivät muut imuroi sinulta.
Hannibal Rising nyt ei varsinaisesti ole mikään sotaelokuva, mutta leffan alkuvaiheessa on kyllä hyvin mielenkiintoinen kohtaus, jossa venäläinen T-34 panssarivaunu ja saksalainen Junkers Ju87 Stukan tankintuhoojaversio ottavat yhteen melkoisella melskeellä.
Tuskin kukaan kuitenkaan hankkii tuota dvd-leffaa yhden lyhyehkön kohtauksen takia, mutta minun nyt piti päästä tästä valistamaan. Itse olen sen verran pervo, että hankin tuon leffan nimenomaan päähenkilön takia - on nimittäin sen verran tarkasti tullut seurattua Hannibal Lecterin "uraa" kirjojen ja leffojen välityksellä.

www.imdb.com/title/tt0367959/