Pienoismallit.net

Ketutusketju

Lahteen kaavailemani EA-kuutonen lipsahti käsistä kun rupesin silmäilemään kehtaako sen näytille viedä. Onneksi ei irronnut kuin siivet, kolme viidestä ripustimesta, kuomut ja ilmanopeusanturit. Nyt siinä ainakin on tekemistä ennen näytille vientiä.
Vanhan miehen hampaat lahoo suussa (tai itse asiassa lahonneet jo pitkään). Alaleukaan pitäis saada kokoproteesi, olin päivällä hamppilekurissa, ja vasen puoli tyhjättiin (4 hammasta). Ei enää hirveen kipee, vaikka muutama tunti tuossa piti kärvistellä. Varsinainen ketutus kuitenkin tää kunnallinen hammashoito, rahat törsätty ilmeisesti parin- kolmen viimehallituksen aikana turhaan sote-hölmöilyyn, sai seuraavan ajan vasta lokakuun alkuun ;-( Ei puoltoista kuukautta pitäis kärvistellä hyvin vajaalla purennalla.
Ei se yksityisellä ole sen parempaa ja asiaan vaikuttaa moni muukin homma. Tutulla mätäni happojen takia hampaat ja vuoden mittaan revittiin oikeastaan kaikki hampaat pois 5 hammasta jäi koko suuhun ja siihen alettiin rakentelemaan vasta nyt loppukeväästä nastoja jne. Ja vain siksi että suu kerkeää tottumaan ja parantumaan hampaiden poistosta yms. Ollut lähemmäs 3v projekti joka nyt viime metreillä vielä hidastui kun etuosan luut ei hampaiden poiston ja nastojen asennuksen jälkeen luutunutkaan niin nopeasti. Ja siis tämä yksityisellä ja vakuutusyhtiön maksamana, eli ei ole rahasta ollut kiinni.

Tosin en kyllä puolusta hallitusta ja sen tapaa olla ja elää yhtään, ovat ruttoon verrattavissa oleva instanssi josta pitäis päästä eroon, mutta suun hoitoon ei välttämättä vaikuta vain raha.
Joo, noi implantit onnistuu kuulemma paremmin, kun annetaan asettua kunnolla. Irtoproteesin sen sijaan olisi yksityisellä saanut niin, että proteesi olisi tehty jo ennen repimistä, noi kaheksan hamppia olisi nykästy yhellä istumalla, ja proteesi samantein suuhun. Tosin sen olisi joutunut pohjaamaan kohtuu lyhkäsen ajan jälkeen, Tämä tietysti rahalla.
Kunnallisellakin, kun noita aikoja olisi veromarkkojen vastikkeeksi, olisi noi loput voitu ottaa viikon päästä, ja siitä teknikon mukaan max. 2 viikkoo parantelua ennen proteesin tekoa. Hintaero yksityiseen on vaan niin karsee, ettei eläkeläisellä ole varaa. Lottovoiton kun sais, niin vois istuttaa nastat, sais vähän paremman proteesin.
No sitten ihmettelen että odotutetaan jos kerran suu olis antanut periks, mutta tää on tätä
Joo, kyllä nämä ongelmat on eniten juurikin tuolla eduskunnan puolella, ja toisaalta toi hammaslääkärien rintama pitää tonttinsa rajat suojattuna.
www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Documents/la_84+2007.pdf
Tällainen lakiehdotus raukesi, kaikesta päätellen THL:n hamppilääkärien vastustukseen. Nykyinen lakihan kieltää erikoishammasteknikkoja tekemästä suoraan muita kuin kokoproteeseja, osaproteesille saa tehdä "teknisen korjauksen", eli esim haljenneen saa liimata uudestaan läjään. Osaproteesien kaikki työt (uudelleenpohjaus, puuttuvan hampaan lisäys, proteesin teko ja sovitus jne.) on tehtävä hammaslääkärillä.
Ja ylläri, ylläri, osaproteesin teko, sovitus ja pohjustus on huomattavasti kalliimpaa (se hamppilääkärin kesämökkikin pitää maksaa) kuin kokoproteesin vastaavat työt. Tässä myös yksi syy, miksi se lääkäri pitää kynsin hampain (pun intended) kiinni siitä asiakkaan viimisestä hampaasta.
Jaha, se oli vaihteeksi lasaretissä käynti, tällä kertaa ruusu… eipä ole ennen ollu. Miksiköhän kaikki vaivat iskee tuohon oikeaan kinttuun, millo kihti runtelee tai vanhat vammat vihloo, duunikaveritki puhuttelee välillä "ontuvaksi Eeriksoniksi", nyt on mukavan pehmeä olo kun keskiviikosta tähän päivään on kuumeillut ja kärsinyt v-mäisen kovasta päänsärystä, verenpainekkin oli kuulemma huolestuttavalla tasolla 90/50 on kuulemma liian alhainen, no kyllä se siitä, iltapalaksi meetwursti leivät paksun kaakaon kera, joku leffa ja ZZzzzzzzzzzz!
Oli joulukuulle varattu Thaimaan reissu… Tjäreborgilta:( Kerpele!
Sunnuntai-illan pieni "mä tuosta putsaan / vaihdan suodattimet ja käännän kesäpellin kiinni" ilmanvaihtokoneen osalta eskaloitui n.500e remontiksi. Huollon jälkeen pistoke takas seinään ja kappas, eipä lähdekkään käyntiin. Soitto huoltomiehelle joka tuli käymään ja diagnoosina tussahtanut piirikortti ja konkat. Uudet paikalleen ja taas hönkii. Noh näitä menee ei voi mitään… Sitten vaan kop kop ettei nyt mitään muuta leviäis ihan vähään aikaan.
Ketutukset uhkaa loppua! Vajaan viikon ollut uudet hampaat, eilen wokkasin härkää mustapapukastikkeella, tänään paikallisessa kiinalaisessa syömässä. Elämä hymyilee, ja Thaimaan reissukin maksettuna, laukku pakattuna!