Pienoismallit.net

Maalipinnan tummentaminen?

Termos! Nyt tuli tenkkapoo tälle aloittelevalle mallarille. Maalasin eilen malliani (1/16 Tiger-psv) kolmivärikaavioon ja kynäruutalla ehkäpä hieman huonossa valaistuksessa ja nyt huomasin värien olevan hieman liian vaaleita. Kaavio onnistui kuitenkin mielestäni niin hyvin, etten haluaisi maalata kuvioita yli. Joten onko kenelläkään lääkettä tähän asiaan, eli miten tummentaa koko maalipinnan hieman? Litkutus ehkäpä? Apuva…
Mustalla värillä litkutus auttaa. Mustaa ohennetaan sopivasti ohenteella ja vahvemmalla pensselillä sivellään pintaan, niin eiköhän se siittä tummu. Kuitenkin täytyy antaa mallin kuivua edellisen kynäruiskumaalauksen jälkeen vaikka parisen päivää ja kannattaa katsoa mustan ohenne ettei se ole liian häijyä, esim. tinneri saattaa olla liian kova aine.

Myös pölytys tuo hyvää efektiä, samoin pigmentit. Fiksummat saavat jatkaa neuvojen antamista :)
Ei mitään ongelmaa. Joillakin, minä mukaanlukien, on tapana maalatakin vaalemmilla sävyillä ja loihtia lopullinen väri aikaan ns. suotimilla (engl. filter).

Alla oleva kuvasarja selittänee miten dramaattisesti suotimilla voidaan säätää mallin sävyä. Ja miksikö käyttää suotimia sen sijaan, että maalaisi mallin suoraan lopullisella sävyllä? Koska suotimet ovat helppo tapa saada yksivärisenkin mallin pinnasta vihahteikas, elävä ja kolmiulotteisempi ja se korostaa samalla muun muassa erilaisia pintatekstuureja. Toimii myös hyvänä pohjana varsinaiselle vanhentamiselle.En kuitenkaan suosittele puhtaan mustan sävyn käyttöä, koska se haalentaa muita sävyjä ja saa ne näyttämään enemmänkin likaisilta (ei-toivotulla tavalla :) kuin tummemmilta. Saksalaiseen kolmivärikaavion suotimiksi sopivat varmimmin esimerkiksi tummat punaruskeat sävyt. Kokeilu eri sävyillä kannattaa. Vaikka jollain violetillakin tai pinkillä voi saada yllättävän mageita efektejä aikaiseksi, kunhan ei liioittele.

Käytännössä suodin on siis värihuuhtelun (ns. litkutus) yksi muoto. Eli ihan oikea tekniikka sinulla oli jo hakusessa. :)
Laitoikko filtterit ruiskulla vai pensselillä? Onko ollenkaan väliä kummalla laittaa?
Kasimir Karanka kirjoitti:
Laitoikko filtterit ruiskulla vai pensselillä?
Minä levitän ne aina siveltimellä. Ruiskuttamalla voi kyllä tummentaa sävyjä, mutta noihin muihin efekteihin sillä ei oikein pääse.
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Kasimir Karanka kirjoitti:
Laitoikko filtterit ruiskulla vai pensselillä?
Minä levitän ne aina siveltimellä. Ruiskuttamalla voi kyllä tummentaa sävyjä, mutta noihin muihin efekteihin sillä ei oikein pääse.
thanks!