Pienoismallit.net

Suomalainen pulttiklimi

Olen hankkinut Trumpeterin KV-1 Ekranami eli pulttiklimin 1:35 sarjan. Aion tehdä siitä suomalaisen. Suomalaisillahan oli yksi pulttiklimi joka (muistaakseni) saatiin sotasaaliiksi 1941. Joten, muutama kysymys ennen mallailun aloittaittamista ettei tarvitse myöhemmin korjata virheitä:

Millaisia maalauksia KV-1E oli? Eikös se ensin ollut Neuvostoliittolaisen vihreä ja peruskorjauksen jälkeen kolmivärikaaviossa?
Mitä muutoksia suomalaiset tekivät?
Mitä runkomuutoksia pitää tehdä? Ainakin etulokarien päät ja takakannella ilmanottoaukot? Käyvätkö Trumpeterin palatelat vai pitääkö olla erilaiset? Entäs laatikot sivuilla, käyvätkö?
Mitä työkaluja pitää olla, käykö se mitä laatikosta löytyy vai pitääkö lisätä esim. lapioita yms?

Lisäksi ilmoitelkaa mitä muuta on huomioitava jos on Suomi-klimi kiikarissa =)
Haulla löytää keskustelut ja muutaman mallinkin täältä. Tässä makupala:

www.pienoismallit.net/galleria/malli_578/?hl=pulttiklimi
Tuota äsken katselinkin mutta on valutorniklimi. Käytin myös hakua aiheesta mutta ei löytynyt.
Tämäpä on mielenkiintoinen aihe; itsellä sama projekti 1:48-mittakaavassa lähiaikoina…
Terve Jaakko,

En ole nähnyt tuota Trumpan sarjaa ja pultti klimi saatiin mielestäni keväällä 42 mutta jos siinä tulee samanlaiset varustelaatikot kuin 1941 mallissa niin käyvät pultti klimissä oli edestä katsottuna oikealla puolella kaksi laatikkoa vasemman puolen määrää en tiedä. Telat käyvät suoraan(siis jos jokaisessa telakengässä on hammas). Kun klimi vallattiin niin siinä oli Venäjän perus vihreä yllä(mitä nyt kuvista näkee) ainakin vuonna 1944 ja 1945 huristeli 3värikaaviossa ja kesällä 44 taisi olla tornissa taktinen numero(en muista tähän hätään olisiko ollut 332?). Kannattaa lainata Suomalaiset panssarivaunut 1918-1997 niminen opus kirjastosta sisältää 3kuvaa pultti-klimistä.

Johannes

E: Niin ja tietysti tämä: www.pienoismallit.net/galleria/malli_3069/
Parolassa seisoo pulttitorninen KV-1:

www.andreaslarka.net/ps272001/ps272001.html
Vuoden 1992 Pienoismalli-lehdessä on tehty Tamiyan vastaavasta Suomi klimi(En muista tähän hätään mikä numero. Lehteä on vielä saatavilla ja tilaus onnistuu www.pienoismalli.com sivuston kautta.
Olen minä myös kotimaista pulttiveitikkaa Trumpasta väsäämässä.

Muistista nyt heitän joitakin aatoksia/havaintoja asian tiimoilta:

Trummpa Ekranamin lokarit ovat liian leveät sellaisinaan (jopa venäjäläiseen "early" :) Klimiin). Suomi-pultin lokarit lienevät sen 18,5mm (1:35), jollaiset saa Trumpan myöhäistä mallia olevista Klimi-sarjoista. Tarvittavat muutokset voi tsekata vaikka mainitusta Larka-sivustosta.

Tornin lisäpanssarit kaiketi suht OK. Pientä hiomista ehkä tarvitaan, jotta ne saadaan keskenään sopivalle etäisyydelle tornin pinnasta. Suomivehkeen kaikki yläreunat olivat/ovat ummessa (pelti päällä).

Rungon sivujen lisäpanssarien pulttien paikoissa on muutettavaa.

Moottorin ilmanottoritilät menevät remonttiin suuresti. Samoin jäähdytysilman ulostusreikä kaipaa suomiritilät.

Trumpan telat käyvät suomalaiseen pulttivesseliin.

Trumpan tykin asekilpi lienee laavistuksen iian leveä ja asekilven "nenäosa" puolestaan liian kapea. korkeuttakin kannattaa tutkailla. Tai sitten ei kannata. Kyseiset heitot ovat aika pieniä. Jos omajaa vanhan Tamiyan mallin, voi vertailla.

t. Peksis
Jos haluaa investoida aiheeseen, niin Aberilla on iso ja kallis etsisetti (sisältää myös jotain resiiniosaa yms) suomikonversiota varten. Tuolta näkee suunnilleen mitä tulee mukana www.model-making.eu/szczegoly.php?grupa_p=18&przedm=604524&sess_id=31604691
JS-Modelsilla on resiinitorni ja työkalulaatikot Pultti-Klimiin. Tosin ko paja on käsittääkseni pois pelistä mutta torneja yms löytyy pienellä vaivalla edelleen, kysäisepä vaikka Combat Modelsista ihan ensiksi.