Pienoismallit.net

Kestääkö Johnson päällimmäisenä lakkakerroksena?

Johnssonin kiiltovahasta paljon ollut puhetta monessa keskustelussa. Nyt aiheesta konkreettinen kysymys.

Voiko Johnsonin jättää päällimmäiseksi lakkakerrokseksi esim. Alcladin alumiinin ja siirtokuvien päälle vai pitääkö vetää vielä kerroksia jotain kovempaa tavaraa? Pinnan ulkonäkö mielestäni ok, joten sen puolesta ei olisi enää tarvetta muille.

Jatkokysymys: Entäs jos yrittää laittaa Johnssonin päälle vaikka MIGin pesulitkuja tai tärpätillä ohennettuja öljyvärejä niin kestääkö lattiavaha myös tämän?
Viimeksi muokattu 23.2.2008 01:58
Johnson kestää myös litkutukset, mutta vahaa täytyy olla sitten riittävä kerros.
Onkos teillä tullut ongelmia ton Johnsonin levityksen kanssa?? Itselläni tuli seuraavanlainen ongelma vastaan sutiessani tota Scanian hyttiä, että maalipinta hylki vahaa. Eli sama tulos, kun olisi sutinut vettä rasvaselle paistinpannulle. Olikohan syynä se, että hytti oli maalattu paukkumaalilla (spray)??
Ei ainakaan minulla ole ollut ongelmia käläkälän päälle "vahauksessa". Ehkä hieman vahan raja "vetäytyy", ennen kuin koko tasainen pinta on peitossa, mutta varsinaista hylkimisreaktiota ei ole tullut vielä vastaan. Voisiko tuo Johnsoni(kin) olla vähän arka rasvalle / lialle? Ettei ole sormenjälkiä tai muuta ylimääräistä maalipinnassa?
En oikein usko, että olisin rasvasilla sormillani koko hyttiä onnistunut töhrimään (tosin mahdollista sekin). Maali oli muistaakseni Metalcitin (tai jotain sinnepäin) metallihohtomaalia. Voisikohan syy olla siinä?? mutta joka tapauksessa vahapinta ei oikein miellytä silmää, mutta tällä nyt mennään eteenpäin ja vahingosta viisastuneena koitetaan ens kerralla jotain muuta konstia, ellei jollakin ole jotain hyvää vinkkiä tarjota.
Tommo kirjoitti:
Onkos teillä tullut ongelmia ton Johnsonin levityksen kanssa?? Itselläni tuli seuraavanlainen ongelma vastaan sutiessani tota Scanian hyttiä, että maalipinta hylki vahaa. Eli sama tulos, kun olisi sutinut vettä rasvaselle paistinpannulle. Olikohan syynä se, että hytti oli maalattu paukkumaalilla (spray)??
Maalit hylkivät vahoja mutta toisinpäin tuntuu oudolta (olettaen että maali täysin kuiva). Oliko maali täysin läpeensä kuiva?

---OT
Esimerkiksi jos huonekalut käsitellään vahoilla (mehiläis + carnabau), niin tämän jälkeen on lähes mahdoton saada pintaan tarttumaan luotettavastai maalia. Aino keino on tarkka vahan poisto (puuosilla tarkoittaa 1 mm siklaamista pinnasta pois, muoviosilla vahanpoistoaine).

Vahoja hylkivät erityisesti vesiliukoiset maalit. Vahan pinnalla pintajännitys kasvaa ja vesifaasi vetäytyy kuplaksi. Ilmiö sama kuin vastavahatulla autolla jossa veisipisaroista tulee isoja. Vahoja hylkivät myös 2k+ liuotinpohjaiset maalit. Tehtäessä lasikuituosia, joudutaan valun jälkeen poistamaan huolellisesti kaikki vaha vahanpoistoaineella hyvän maalipinnan saamiseksi. Yhdistyskohdissa joudutaan joskus jopa poistamaan materiaalia vahan täydelliseksi poistamiseksi.

Jos haluaa täydellisen maalin pysyvyyden/tasaisen levittymisen ei kannata vahaa laittaa alle. Vahan voi laittaa pintaan aivan ulommaiseksi kerrokseksi ennen litkutuksia.

/Jarkko
Viimeksi muokattu 25.2.2008 12:07
Tuli vaan mieleen, että oisko mahdollista, että Johnsonilla on tullu tunnit täyteen, eli mennyt vanhaksi? Joku tietäjä tällä tai fcma:n foorumilla informoi, että vahat kestää toimivina ehkä vuoden päivät. Vai oisko ollu kaks. Enää muista.

Tuohan tietysti selviää kun levität sitä johonkin muualle, onko efekti samankaltainen.

Kävi mielessä sekin vaihtoehto, että olet Tommo liipannut maalipinnan niin kiiltäväksi, ettei siihen tartu edes terva ;)