Pienoismallit.net

Gallerian säännöt

Tämä keskustelu on lukittu.

Juho Mella kirjoitti:
Kuvien lisäämisessä voisi käyttää itsekritiikkiä, kannattaako jokaisesta valmistuneesta mallista lisätä kuvaa galleriaan.
Itse olen pitänyt periaatteenani, että laitan kuvia vain parhaimmista ja tai jollain tavalla erityisimmistä malleistani.
Olen nyt kolmatta viikkoa rakentamassa Revellin 1/48 Super Hornettia, josta en aio laittaa kuvia pienoismallit.netin galleriaan. Syynä se, että olen rakentanut sen melko rennolla asenteella ja lopputulos jää melkoisesti siitä, mitä se olisi voinut olla, jos olisin tehnyt sen "tosissaan".
Kritisoin nyt sitä tapaa, että lisätään kuvia IHAN kaikesta. Puolessa päivässä kiireellä rakennettuja pienoismalleja, jossa ei ole yritetty juuri muuta kuin saada malli nopeasti näytille. Valuranganpätkäläjästä, joka on ilmeisesti jokin pelialusta jne..
Nyt puhut asiaa. Ei kai niissä emekeissäkään itsessään ole kenekään mielestä kategorisesti mitään ylivoimaisen vastenmielestä (olettaen siis että niille on oikeasti tehty jotain), niiden kohdalla vaan kärjistyi tämä joidenkin into lisätä galleriaan kuva joka ikisestä kaapista löytyvästä muovikasasta. Ja mitä tulee periaatteisiin koskien valmismalleja ja sitä miksi emekit kiellettiin, jotkut ovat sanoneet että aivan samoilla perusteilla voisi kieltää myös vaikka pienoisrautatiet ja figuurit. Totta (ainakin osittain). Mutta vielä ainakaan tähän mennessä kukaan junaharrastaja ei ole innostunut postailemaan kuvia jokaikisestä omistamastaan märklinin valmivaunusta, tms. Sen sijaan kaikissa nähdyissä postauksissa on ollut mielenkiintoista katseltavaa niin paljon että enemmänkin näkisi mielellään. Samaten maalaamattomia/sutaistuja figuja ei ole juuri näkynyt.

Eikä nyt lueta niitä sääntöjä kuin piru raamattua, eihän? Maalaisjärjen ja hyvän maun käyttö lienee sallittua suuntaan ja toiseen. Säännöt ovat niitä varten joilta nämä ominaisuudet jostain syystä puuttuvat. eiks niin ;)
Jari Männikkö kirjoitti:
Tuota onkohan saivartelua, mutta jos malleja rakennetaan huvin vuoksi niin eikö niitä myös esitellä huvin vuoksi.
Tottakai niitä voi esitellä huvin vuoksi, mutta jossakin muualla kuin tällä sivustolla. Ainakin siihen asti kunnes käytössä on rajattomasti levytilaa.

Vai onkohan tässä nyt jokin ikä-, sukupolvi- tai murremuuri joka tekstieni ymmärtämistä hankaloittaa. Ainakin minun elinympäristöissäni termi huvin vuoksi on aina tarkoittanut suurinpiirtein samaa kuin ilman mitään todellisia tarkoitusperiä, ihan vaan välinpitämättömyyttäni tai vaikka ilkeyttäni. Termiä käytetään siis silloin kun asialle ei ole oikein mitään järkiperäistä perustelua.

- Miksi heitit sen kiven ikkunasta läpi?
- Emmä tiiä. Huvin vuoksi…

Ehkä joku ei näe eroa ilmaisuilla "huvin vuoksi" tai "siksi kun nautin siitä ja se oli hauskaa", vaan kokee näiden tarkoittavan samaa. Siinä tapauksessa on ymmärrettävää, että sääntökohdan merkitys ei ihan avaudu.

Ei varmasti kukaan malleja rakenna, jos ei pidä sitä jollain tapaa hauskana tai nautinnollisena harrastuksena. Minulle se hauskuus piilee siinä, että teen omin käsin mahdollisuuksieni mukaan mahdollisimman hienoja malleja (pl. terapiamallit) ja opettelen uusia tekniikoita sekä siinä, että voin jakaa oppimaani muille ja antaa harrastajayhteisölle jotain takaisin kun olen itsekin siltä paljon saanut. Kun malli on valmis, ei sillä ole minulle juuri mitään arvoa, vaan se hautautuu loppuelämäkseen varaston nurkkaan pahvilaatikkoon.

Joku toinen voi rakentaa ihan vain täyttääkseen vitriineitä mielestään mielenkiintoisten laitteiden pienoismalleilla. Ja hauskaa on.

Jollekin harrastus on sitten jotain näiden kahden välimaastosta. Syitä harrastuksen hauskuuteen on varmasti niin paljon kuin on harrastajiakin.

Yhdistävä tekijä kaikilla on kuitenkin varmasti se, että harrastuksen parissa on hauskaa, eli harrastetaan hauskuuden vuoksi. Huvin vuoksi, voisi joku sanoa. Mielestäni se on kuitenkin eria asia.

Ja edelleen; säännöt eivät ota kantaa siihen millä motiivein malli on rakennettu, vaan millä motiivein se lisätään palveluun. Taitava mallari voi rakentaa omaan tasoonsa nähden puolihuolimattoman mallin "huvin vuoksi", mutta tämä malli voi olla silti todella ansiokas ja tarjoata rutkasti vinkkejä ja virikkeitä muille mallareille.

Jos ei vieläkään avaudu, niin olen pahoillani. Minulta ei taida löytyä enää yhtään paksumpaa rautalankaa. :)
Nyt tuntuu siltä että kaikki ovat kuitenkin samaa mieltä asiasta että laadukkaampia kuvia on mukavampi katsella kuin epäselviä pimeitä kuvia.

Järki käteen nyt tässäkin ketjussa, jos olette ennen tätä ketjua lisänneet mukavia selviä kuvia malleista, referensseistä ym. ei pitäisi olla mitään syytä muuttaa toimintamalleja.

Kommentoimisesta on aikaisemminkin keskusteltu ja siinäkin kaikki tuntuivat olevan samaa mieltä että rakentava kritiikki niin kuvista kuin itse malleista on enemmän kuin tervetullutta.

Joten miksi tämä 10-sivua piirileikkiä?

Yleisistä periaatteista lipsuttiin muutaman kerran vaikka Tomi huomauttikin kohteliaasti asiasta. Homma jatkui entisellään ja siitä nyt oletettavasti tämä sääntöjen "tiukentuminen"
Heh meikäläisen "huvin vuoksi" on juuri tuo "hauskaa mukavaa mielenkiintoista". Ja jos ei huvin vuoksi on silloin takana vakavamielisempi ehkä opetus ja ohjaamis tai jopa pätemis tarkoitus. Taidan sitten vain olla niin vanhanajan tuotetta etten ymmärrä että huvin vuoksi tehdään hallaa muille tulkitsisin sen ilkeilyksi ja välinpitämättömyydeksi tai suorastaan kiusanteoksi enkä suinkaan huviksi. Noista muista kohdista en lainkaan mussuta. Mutta kun koen noiden mallien kanssa väsäämisen juuri nimenomaan huviksi. Kieli ja sen käyttö on näköjään muuttunut tai sitten asioista ei puhuta niiden oikeilla nimilla vaan kaikkea kaunistellaan.
Viimeksi muokattu 12.2.2008 16:36
Jari Männikkö kirjoitti:
Kieli ja sen käyttö on näköjään muuttunut tai sitten asioista ei puhuta niiden oikeilla nimilla vaan kaikkea kaunistellaan.
On se varmaan muuttunutkin ja muuttuu. Kirjoitetussa tekstissä toisaalta ei oikein voi pelata ilmeillä, painotuksilla jne. jolloin väärän tulkinnan mahdollisuus lisääntyy.
"Huvin vuoksi" lisätyistä kuvista … toisinaan galleriaan postataan kuvia, joiden kuvatekstissäkin jo kerrotaan suunnilleen tää meni pilale ku ikkunat meni liimaa ja siivet on vääri päin.en viitti korjata mut lisäsin tästäki kuvat huvikseen. Nämä ovat mielestäni niitä huvikseen lisättyjä kuvia, joiden toivoisi jäävän pois, olkoonpa kuvat sitten vaikka miljoonan pikselin Hasselilla otettuja.
Pekka Muikku kirjoitti:
"Huvin vuoksi" lisätyistä kuvista … toisinaan galleriaan postataan kuvia, joiden kuvatekstissäkin jo kerrotaan suunnilleen tää meni pilale ku ikkunat meni liimaa ja siivet on vääri päin.en viitti korjata mut lisäsin tästäki kuvat huvikseen. Nämä ovat mielestäni niitä huvikseen lisättyjä kuvia, joiden toivoisi jäävän pois, olkoonpa kuvat sitten vaikka miljoonan pikselin Hasselilla otettuja.
Mielestäni Pekka tässä tiivisti hyvin sen asia mitä Tomi on yrittänyt vääntää siitä kuuluisasta rautalangasta useampaan otteeseen.
Tämä nyt on jo selvä asia ja tämä saivartelua.

Ollessani äsken tuossa pitämässä pienoismallikerhoa kylillä, niin törmäsin kunnan sivystoimen johtajaan joka toimii samalla kunnan yläasteen rehtorina. Kysyin tuosta sanasta huvi niin kyllä kuulemma edelleen tarkoittaa hauskaa, miellyttävää ja mukavaa. Näin ollen Mynttisen kirjoittama teksti pienoismalleista"Tottakai niitä voiesitellä huvin vuoksi, mutta jossain muualla kun tällä sivustolla. Anakin siihen asti kunnes käytössä on rajattomasti levytilaa." Tämä nyt oli suora lainaus ilman kirjoitus virheitä heh.

Tämän lausuman johdosta siis kaiikki laittamani kuvat ovat epäkelpoja sivustolle. Kun säännöt on kerran säännöt ja näillä mennään näin Suomen kielen mukaan kirjoitettuna ja luettuna. Myönnän saivartelua mutta kunnioitan kirjoitettua tekstiä ja poistan kuvani ystävänpäivänä. No ehkä joskus rakennan malleja ilman huvia ja laitan niistä sitten kuvia heh.
Viimeksi muokattu 12.2.2008 21:36
Jari Männikkö kirjoitti:
Kysyin tuosta sanasta huvi niin kyllä kuulemma edelleen tarkoittaa hauskaa, miellyttävää ja mukavaa.
Argh. Tarvitseeko tästä vielä vääntää? Oikeasti… Eiköhän pitäisi olla selvää että ilmaisu huvi / huvin vuoksi on monitulkintainen ja käyttöyhteys määrittää mitä ilmaisulla on tarkoitettu. Vähän samoin kuin pässi voi tarkoittaa eläintä tai typerää ihmistä, esim. pässi syö laitumella heinää tai Timo on pässi. Em. ilmaisua voidaan käyttää sekä Tomin että Jarin tarkoittamalla tavalla.

Jos lause "Älä siis suotta lisää kuvia kaikista malleistasi "huvin vuoksi"." koetaan monitulkintaiseksi, se voitaneen muokata tai poistaa. Ehkäpä jokin täsmällisempi ilmaisu voisi olla paikallaan.
Jari Männikkö kirjoitti:
. Kysyin tuosta sanasta huvi niin kyllä kuulemma edelleen tarkoittaa hauskaa, miellyttävää ja mukavaa. Näin ollen Mynttisen kirjoittama teksti pienoismalleista"Tottakai niitä voiesitellä huvin vuoksi, mutta jossain muualla kun tällä sivustolla. Anakin siihen asti kunnes käytössä on rajattomasti levytilaa." Tämä nyt oli suora lainaus ilman kirjoitus virheitä heh.
A A A A A A A A R G H H H

Eikö jo riittäisi tästä asiasta keskustelu?
No niin ystävänpäivä koitti sekä gallerian siivouspäivä.

Ensiksikin kiitän niitä jotka ovat kuviini tutustuneet avaamalla kuvakansioitani puolentoista kuukaudenaikana yli 16.000 kertaa. Varsinkin rautatieni oli suuren kiinnostuksen kohteena lähes 3500 katsonta kerralla.

Toivottavasti nyt poistamani noi 50 epäkelpoa kuvaa antavat gallerian rajalliselle kapasiteetille tilaa ja mahdollisuuksia parempaan toimintaan. En tule lisäämään galleriaan jatkossa huvin vuoksi rakennettujen sekä kuvattujen mallien kuvia. Mahdollisesti kyllä jos en tunne mallin rakentelun tuottavan huvia ja teen sitä vakava mielisesti heh. Tai jos gallerian sääntöjä muutetaan.

Nyt pieni muistotilaisuus kahvee hetken merkeissä ja sitten vapautamme kuvat bitti avaruuden äärettömyyteen.

Jari Männikkö