Pienoismallit.net

Kiina-Humbroll kuplii

Nimimerkki "Badger" kirjoitti jokin aika sitten, että Humbrollin maali kuplii mallin pinnalla, kun sitä ruiskuttaa. Nyt minulle sattui aivan samalla tavalla. Ruiskulla levitettyyn tuoreeseen maalipintaan ilmestyy melko nopeasti pieniä ilmakuplia. Ne eivät edes kuivuessaan tasoitu, vaan jäävät maalipintaan kuin pienet pölyhiukkaset. Olen havainnut ilmiön sekä kiiltävällä maalilla (Humbroll 69) ja kiiltävällä lakalla. Maalauksen olen tehnyt niillä tavanomaisilla rutiineilla, mitä olen viimeiset 20 vuotta harrastanut: pohjamaalaus oikealla tartuntapohjamaalilla, johon sitten maalaus ohennussuhteella 1:1:een tai enemmän. Diccolla 1:2:een. 69:n ohensin Diccolla ja lakan Humborolin omalla ohenteella. Yhteistä näille kahdelle purkille on se, että ne ovat Humbrollin uutta Kiinassa valmistettua tuotantoa - ensimmäiset hankkimani enkä älynnyt asiaa ennen kuin kuuli muilta harrastajilta. Kansi näissä purkeissä on "tinapaperimainen". Etiketin alalaidassa lukeekin Hornby Hobbies. Sekä maali että lakka ovat ns. "perusemalimaalia" eli etiketin alalaita on tummansinistä. Käsittääkseni Super-Enamel (ei sinistä raitaa etiketissä) lopetettiin, kun Hornby osti Humbrollin.

Helkutti, että ottaa päähän. Kumpikin kohde on hikisen räpellyksen tulos. Tuolla keltaisella 69:llä maalasin puhtaalta pöydältä äheltämäni Virin, jonka pitäisi olla pinnaltaan erittäin sileä ja kiiltävä. Annoin epäonnistuneen pinnan kuivua viikon ja tein hyvin kevyen vesihionnan maalipinnalle 1200:n paperilla. Tämän jälkeen maalasin uuden kerroksen vanhalla "engelsmanni-Humbrollilla" nro 69:llä samalla tavalla ohentaen. Ei mitään ongelmia. Ihan joka paikasta en päässyt mallin pintaa enää hiomaan, joten aivan timmi se ei ole. Pitänee yrittää korjata lopputulosta lakkauksella.

Viristä en vielä oppinut riittävästi, vaan tänään lakkasin Stetinin M-9:n rungon Kiina-Humbroll lakalla. Sama homma: märkään pintaan ilmestyy melko nopeasti pieniä kuplia. Lakkapinnassa ne näkyvät kuin puruna. Nyt Kiina-Humbrollit lentävät osaltani roskikseen!

Meikäläisen kokemukset perustuvat nyt näihin kahteen tapaukseen. En tiedä ovatko johtopäätelmäni oikeita, mutta muutakaan en keksinyt. Kannattaa kuitenkin katsoa, lukeeko purkin etiketin alalaidassa pienellä präntillä Humbroll Ltd vai Hornby Hobbies.

Pensselikokemus on sama kuin nimimerkki "Badgerillä". Lakkasin lentsikoiden potkurit pensselillä eikä mitään ongelmia.
Niin kuin jo tuolla jossain toisessa keskustelussa kirjoitin, niin minulla ei enää ole paluuta Revell/Humbroll -linjalle. Testaillut nyt sekä Vallejon että ModelMasterin akryyleitä, ja kokemukset on olleet lähes pelkästään positiivisia. Ei hajua, ei käryä, kuivuvat todella nopeasti, ja värejä löytyy. Ainut toistaiseksi huonompi kokemus oli tuo Vallejo Air silver -väri, joka ei ainakaan vuorokauden kuivumisen jälkeen sietänyt MicroSettiä. Ruisku puhdistuu ikkunanpesuaineella, siveltimet ja sekoitus/ohennusastiat vedellä. Teippaus ei ainakaan toistaiseksi ole repinyt maalia irti.
Ainut missä jatkossa käytän liuotinpohjaisia maaleja, on autonkorien maalaus, niissäkin on tulossa värikerrokseksi vesiohenteinen akryyli testiin.
Itse tuskailin PE-2n maalauksien kanssa noin viikko sitten. Olin maalannut Humbrolin 33 ja 117 väreillä koneen yläpinnan ja parin päivän kuivumisen jälkeen levitin siirtokuvien alle Revelin kiiltävää lakkaa. 117 sävy alkoi mennä ruttuun (krakleerata) lakan alla, 33 sävy ei reagoinnut mitenkään. Tein vähän hiontatöitä ja värit ja lakka uudelleen, nyt vikaa oli taas, mutta niin lievästi että annoin periksi, malleja kun rakentelen ihan omaksi iloksi.
Molemmat Humbrol maalit olivat tätä kiinalaista. Maalaukset tein siveltimillä.
Nyt sittenkö on menty Humbrolin maalit pilaamaan? Täytyykin olla tarkkana kun hommaa lisää Humbrolin maaleja. Enää ei voi luottaa näköjään mihinkään. Oliko Petrillä tuo Humbrolin kiiltävä lakka purkkilakkaa vai Gloss Cotea?
^^Kokeilujeni perusteella model air-metallimaalit (kokeiltu alumiinia, kromia ja terästä) eivät tahdo sietää kuivuttuaan lähes mitään kastumista. Parin päivän kuivumisen jälkeen lähtivät ihan reippaasti liikkeelle kun koeluontoisesti hipelöi kostutetulla sormella.
Citadellit näyttävät ihan hyviltä, mutta ovat aika tuskaisia saada ruiskusta ulos.
Hawkeyeshobbiesin Talon-metalliakryyleitten kokeileminen on käynyt mielessä, mikäli tulee metallipintaista mallia väsättyä. Joutuu vaan Ameriikasta saakka tilailemaan.

^Käytitkö lakkana muuten johnsonia?
Muistan lukeneeni että ruttuiluja voi esiintyä jos lakan alla oleva maalikerro on vielä kuivumassa kun päälimmäinen on kuiva, jolloin vetää rumaksi.
Johnson kuivuu aika pikaisesti verrattuna emalimaaleihin. Ja kun pensselillä maalatessa kerrokset tuppaavat olemaan paksumpia kuin ruiskulla, voi lakan alle jäävä kerros olla paikoin tuore, vaikka on päällisin puolin kuiva. Johnson kuivuu, mutta alla oleva maali "elää" vielä, ja ryppyilee.
Karjalan Arska kirjoitti:
Nyt sittenkö on menty Humbrolin maalit pilaamaan? Täytyykin olla tarkkana kun hommaa lisää Humbrolin maaleja. Enää ei voi luottaa näköjään mihinkään. Oliko Petrillä tuo Humbrolin kiiltävä lakka purkkilakkaa vai Gloss Cotea?
Normaali purkkilakka nro 35. Stetinin M-9:n runko on esikuvassa lakattua vaneria ja tein puumaisen pinnan Citadel Inkillä. Tämän päälle en uskaltanut vetää Hunbrollia vahvempaa lakkaa (mitä yleensä käytän) enkä edes ohentaa Diccolla. Muut lakkavaihtoehdot olisivat olleet White Ensign Modelsin ja Agaman tärpättipohjainen lakka. Ajattelin kuitenkin käyttää "tuttua ja turvallista" Humbrollia, kun en ole vielä ensimmäistäkään mallia WEM:n tai Agaman lakoilla lakannut. Nyt on pakko tehdä kokeilut niilläkin.

Akryyleihin en koske - nitroselluloosa-akryyliä lukuunottamatta. Niiden tasoittuvuus ja kestävyys ei ole samalla tasolla kuin vahvemmilla ohenteilla varustettujen maalien enkä muutenkaan koe mallien maalaamista elintarvikkeilla kovin järkeväksi :) Toisaalta meikäläisellä ei ole käryn kanssa ongelmia, kun kellarissa on poistoimurilla varustettu maalauskoppi ja naamalla kaasunaamari.

Toinen juttu, minkä havaitsin Kiina-Humbrollin lakkapinnasta. Microscale Micro Sol pilaa lakkapinnan. Se ilmenee samalla tavalla kuin jos poistetaan maalia maalinpoistoaineella, eli lakkapinta rypyttyy ja halkeilee. Tämä erityisesti silloin, jos asettavana on suurehko siirtokuva ja Sollia laitetaan runsaammin, joten sen haihtuminen kestää myös pidemmän aikaa. Sol pitäisi imeyttää mahdollisuuksien mukaan pois siirtokuvan läheltä.

Lopuksi vielä lisää sekameteliä soppaan: kuulin vielä tänään yhdeltä mallarilta, että myös Humbroll Ltd ehti teettää ennen konkurssiaan maaleja Kiinassa. Näitä ei sitten ilmeisesti erota millään engelsmanni-Humbrollista - paitsi, jos tulee ongelmia. Ilmeisesti vain Super-Enamel on varma valinta - jos niitä vielä sattuu jostain löytämään.
Viimeksi muokattu 16.1.2008 22:09
Jännä juttu, tämä maalien kemiikka…
Emalimaalien kanssa en muista microsoleja ym. käyttäneeni silloin muinoin kun kovempien aineitten kanssa askartelin.
Akryyleilla olen huomannut sellaisen että vedellä ohennetun, mataksi jätetyn xtracrylicsin microsol tahraa, samoin kuin jos jättää sticky tac-maskauksia pitemmäksi aikaa paikalleen. Tätä siis silloin kun ei jaksa lakata tarpeeksi suurta aluetta siirtokuvan ympäriltä, ja solia livahtaa mattapinnalle.

Kappas vaan, täytyykin pitää silmät auki jos vaikka sille super enamel-valikoimallani löytyisi markkinoita… ;)
Viimeksi muokattu 17.1.2008 16:51
Ymmärsinkö oikein, pensselin kanssa ei ollut ongelmaa? JOS ymmärsin oikein, pensseliveikot voinee huoahtaa helpotuksesta? Super-Enamel tosiaan lopetettiin Hornby-jutskan takia (asiaan liittymättömänä: Lysander-pakkauksen kannessa luki Airfixin lisäksi myös Hornby. Pakettiin lätkäisty yksi tarra lisää?).

-KK
Tuohan on ikävä uutinen. Humbrol on ollut peruskamaani ja hyvin on maalannut. Ja sitä on saanut jopa täältä Turun perukoilta. No maalaan pensselillä, mutta silti… :(

Käytän myös Vallejoa. Hyvä maali, mutta mielestäni sopii paremmin "pehmeiden pintojen" maalaamiseen. Figuurien tai pienoisjunaratojen taloja. Ei mielestäni toimi esim. lentokoneiden kanssa. Maalipinta ei vain näytä hyvältä ja kuvasta mallin metalliutta. (ehkäpä ruiskun kanssa on eri asia)
Ittelläni kävi WEM(white ensign) maalin kanssa hassusti kun ohensin sitä Dicco-tinnerillä.
Maali kupli ja eikä pintakaan ollut hyvä vaan kuin olisi ollut täynnä pölyä,pisaroita ja kuivuessaan pinta vielä meni kurtullekkin kuin mummon pärstä.
Sitten tajusin ohentaa maalia tavallisen halvalla mineraalitärpätillä(lakkabensiini(hiilivetyseos)) ja johan pelitti ,kaunista maalipintaa syntyi …upeaa ja tasaista,eikä ruiskukaan räkinyt eikä temppuillut .
Jopa maalaussession jälkeen ruiskunpuhdistuskin kävi helposti kun vain suihkutti tuota ihmeellistä polaricin mineraalitärpättilakkabensiinihiilivetylitkua ruiskusta läpi.
Syytä moiseen ilmiöön en tiiä mutta jospa nuo uudet humbrollitkin toimii paremmin kun ohentaa niitä lakkabensiini turpeliinilla(tai mitä tuo nyt onkaan).
Paikallisessa halpahallissa tuo ihmeaine maksoi vain noin 2.5 €uroa litra kun taas Dicco-tinneri maksoi melkeimpä 11 €uroa litra.

Itse ihastuin nuihin WEMin maaleihin ja luultavasti käytän niitä jatkossakin tuolla polaric-mmerkkisellä aineella ohentaen.Tässä on heränyt jälkistäpäin ajatus että mitenkähän Bilteman lakkabensiini(white spirit) toimisi?…luulisi olevan kuitenkin aivan vastaavaa ainetta.

ps.olisi kiva kuulla mitä olette mieltä noista Wemin maaleista,kuinka moni on jo kokeillut myös.
Viimeksi muokattu 24.1.2008 20:03