Pienoismallit.net

Paras kynäruisku?

Tämä keskustelu on lukittu.

Toni Redsven kirjoitti:
Olen käsittänyt että iwata badger erot ovat suurinpiirtein siinä että iwata on vielä vähän paremmin viimeistelty ja näin vielä helpompi puhdistaa? Mutta muut erot olisivat keskiverto käyttäjälle lähes huomaamattomia? Tämä siis näistä ja muutamista muista keskusteluista poimittua mutua. Ja jos näin on niin onko ne badgerit sitten bilteman laatuun verrattuna millaiset puhdistaa?
Lähes kaikilla ruiskuja valmistavalla yrityksellä on malleja monessa eri hintaluokassa. Valintaa ohjaa ennen kaikkea se, minkälaisia kohteita maalaa ja kuinka kuinka paljon ruiskua käyttää - ja kuinka paljon on ruiskusta valmis maksamaan. Ruiskujen hinta ja laatu korreloivat ennen kaikkeaa kestävyyttä. Jos puhutaan perusruiskuista ja perusmaalauksesta, niin noin viiden kympin halpisruiskuilla saa lähes yhtä hyvää jälkeä kuin kalliimmilla merkkiruiskuilla, eli lopputuloksen kannalta ei ole automaattisesti selvä, että kallis merkkiruisku olisi avain onneen.

Halpisruiskujen pintakäsittely ei ole yhtä hyvää kuin kalliissa merkkiruiskuissa eikä neuloja ole karkaistu. Rajut ohenteet kuivattavat pinnat ajan myötä, jolloin maali tarttuu pinnoille ja ruisku menee helpommin ja nopeammin tukkoon. Jos maalaa muutamia malleja vuodessa, voi viidenkympin ruisku olla hyvinkin perusteltu hankinta.

Mitä ohuempaa viivaa ruiskulla haluaa maalata, sitä kalliimpi ruisku. Olettamus, että ruiskulla pitäisi voida maalata jotain 0,3 mm:n viivaa ja toisaalta suuria pinta-aloja on epärealistinen. Yhdistelmä toimii yhtä huonosti kuin kameroiden zoom-putket: ääripäissä huonosti ja keskialueilla kohtalaisesti.

Itse arvostan ruiskuissa seuraavia ominaisuuksia: irrotettava yläpuolinen säiliö ja liipaisimen rajoitin. Ruiskuja työkalupakista löytyy kolme: Bilteman kaksitoimiruisku pohjamaalauksiiin ja suurille tasaisille pinnoille, Tamiyan HG perusmaalaukseen ja Meijin MP-2 säistämiseen (ja siihen jos joskus tulisisi tarve maalata 0,3 mm:n viivaa). Tamiyan HG on erinomainen ruisku. Velipojan kanssa hankittiin sen 1990-luvun alussa kimpassa ja sitä on rääkätty todella paljon. Vain neuloja ja suuttimia on jouduttu vuosien varrella vaihtamaan. Meiji MP-2 on todellinen superruisku, jonka neula on hirvittävän ohut, maalikanavat ahtaat ja yläpuolinen kiinteä säiliö hyvin pieni. Erittäin ikävä käyttää, mutta sillä voi tehdä surutta malliin säistämisefektejä jne. Tätä ei usein tule otettua esille. Bilteman ruiskun paiskaan aina silloin roskikseen, kun joku osa hajoaa tai pinnat kuivuvat liiaksi ja ostan uuden. Bilteman ruisku menee vaihtoon käytännössä noin viiden vuoden välein.

Kompuraa ei passaa myöskään unohtaa. Sen painetta pitää voida säätää, siinä pitää olla vedenerotin ja mieluiten mallia öljytön. Turha hankkia kallis merkkiruisku ja käyttää sitä jollain vakiopainetta runksuttavalla sykkivää ilmanpainetta tuottavalla mäntäkompuralla.

Kansainvälisillä ruiskumaalausta käsitelevillä sivustoilla kerrotaan, että ainakin Iwatan, Tamiyan ja Gunzen ruiskut tulisivat samasta tehtaasta nimeltään B.B.Rich Company. Jossain arvostelussa mainittiin, että Tamiyan ruiskut olisi valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Tähän en osaa ottaa kantaa, mutta voisi olla selitys siihen, että pinnat pysyvät aina vaan liukkaina kovasta rääkistä ja selluloosapohjaisista ohenteista huolimatta. Löysin myös sellaisen väittämän, että Iwatan ruiskut olisivat Olympos-nimisen ruiskun kopioita (ilmeisesti Olympos on joku legendaarinen ruisku).

Ruisku on ylipäätään hyvin henkilökohtainen valinta niin kuin tästäkin ketjusta voi päätellä. Eräs kaverini ei päässyt sinuiksi lainkaan Patriotin kanssa, vaan maalaa kaikki mallinsa Bilteman kallliimmalla ruiskulla - eriomaisin tuloksin. Eräs mallarivelho käyttää yhä Badgerin IL-200 -yksitoimiruiskua, myös erinomaisin tuloksin. Ruisku on siis vain yksi osa maalauskokonaisuutta. Olipa ruisku mikä tahansa ja laitteet miten hyviä tahansa, on hommaan hankittava rutiinia ja tehtävä hommia säännöllisesti - ja silti homma voi mennä pieleen.
Juu, kompura jo on, öljytön, paineensäätimellä ja veden erottimella. Säiliö tuolle bilteman kompuralle on harkinnassa, jos jaksaisi jauhesammuttimen tyhjentää ja porata toisenkin reiän…

Ja tuon jo tiesin että pätevä kaveri saa hyvää jälkeä ruiskulla kuin ruiskulla. Mutta nyt kaipaisinkin sellaista yhdistelmää jossa tuo kestävyys ja pienen viivan veto yhdistyisi niin että jälki on enää käyttäjästä kiinni myös vuosien jälkeen. Ja että materiaalit olisi sellaisia että puhdistaminen olisi (en sano helppoa, koska se lienee väärä sana) vaivatonta.

Mutta ymmärrän jotenkin niin että tamiya, iwata, badger olisi hyviä valintoja joista jälkimmäinen se "halpis" versio näistä kolmesta. Mutta sitten se merkki kohtainen ero mallien välillä. Miksi niitä ruiskuja pitää olla niin pirun paljon? Eikö voisi olla vain yhtä runkoa johon voisi pultata mieleisensä kokoisen maalikupin ja suuttimen neuloineen kiinni? Sitten alasäiliöllinen versio erikseen?

Missäs pk seudulla olisi järkevästi kauppoja joissa näitä pääsisi hypistelemään ihan näppi tuntumalla? Nuo kaikki erot laitteissa kun ei oikein netin kautta avaudu.
Toni Redsven kirjoitti:
Missäs pk seudulla olisi järkevästi kauppoja joissa näitä pääsisi hypistelemään ihan näppi tuntumalla? Nuo kaikki erot laitteissa kun ei oikein netin kautta avaudu.
Tietonikkarissa ja Temperassa ainakin Badgerin ruiskut
Airbrushpoint Iwatan ruiskut (kanattaa soitta ensin jotta ovat varmasti paikalla)
Toni Redsven kirjoitti:
Missäs pk seudulla olisi järkevästi kauppoja joissa näitä pääsisi hypistelemään ihan näppi tuntumalla? Nuo kaikki erot laitteissa kun ei oikein netin kautta avaudu.
Näppituntumasta en tiedä, mutta koemaalaamaan et kumminkaan pääse. Ekan ruiskun joudut siis hankkimaan enemmän tai vähemmän sokkona.

Linkitys ja mainonta taisi olla ei toivottavaa, mutta katso nyt vaikka nämä:

www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=SX-SP-20
www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=SX-SP-35B

Hinta kotipostiin tai ärrälle tuotuna ei paljon päätä huimaa. Soivia pelejä varmasti molemmat, vaikka mun käyttämä koko oli näköjään just loppu. Toimii niin kauan kuin toimii, ja hommaat sitten vasta kalliimman (tai pari samanlaista halpaa). :D
En maalaamaan varsin ymmärrettävistä syistä edes kuvitellut pääseväni. Vaan aivan vain hypistelemään laitosta, vai onko näissä kaikissa yläpuolisella "liipaisimella"(ei siis ne joissa säätö näyttää tapahtuvan etusormella) samat mitat sijoittelun suhteen. Painoissa ja rungon paksuuksissa ainakin taitaa olla eroja? Eli jos kaikki "normaalit" yläpuolisella astialla varustetut ruiskut menee samaan reikään pehmikkeessä niin en tarvitse näppi tuntumaa… Jos taas kupin ja ilma letkun etäisyydet eroaa toisistaan saati sitten itse liipaisimen sijainti niin mielellään kokeilisin laitetta käteen ennen ostoa. Nakki sormiin kun ei kaikkein hennoimmat esineet vain meinaa käydä. Ja olisi varsin ikävää ostaa kalliskin ruisku ja huomata että se ei ilman liimaa pysy sormissa ja silloinkin ote on epävarma.

Ja tuollainen halpis ruisku on jo kaapissa, merkkiä yms ei nyt tähän hätään muistu mutta menee samaan kastiin biltemoiden yms kanssa. Silläkin saa jotain aikaan kyllä, mutta tuntuisi kaipaavan varaosia(kiitos pöydän reunalle jätetyn puretun laitteen kiinnostavuuden 3v pojan silmissä). Joten siksi kyselen jotain aavistuksen parempaa…
Stadimallareiden puuhapajalla pääset kokeilemaan tuollaista liipasimella varustettua ruuttaa, turha sitä on vierastaa ja kannattaa ainakin kokeilla miten istuu käteen sekä millaista jälkeä sillä saa aikaiseksi. Omat maalit ja ohenteet sekä tietty joku jota maalailet mukaan ja ilmaannut paikalle sunnuntaina klo 12-14
Toni Redsven kirjoitti:
Ja tuollainen halpis ruisku on jo kaapissa, merkkiä yms ei nyt tähän hätään muistu mutta menee samaan kastiin biltemoiden yms kanssa. Silläkin saa jotain aikaan kyllä, mutta tuntuisi kaipaavan varaosia(kiitos pöydän reunalle jätetyn puretun laitteen kiinnostavuuden 3v pojan silmissä). Joten siksi kyselen jotain aavistuksen parempaa…
Osoittamassani ruiskuissa tulee mukana räjäytyskuva varaosanumeroineen. Bilteman ruiskusta en tiedä. Jos hintalappu on asia, joka ratkaisee, niin 250 euron Iwata on ainoa oikea valinta. Toivottavasti toimii ikuisesti.
Iwatat kannattaa hankkia muualta kuin Suomesta. Ostin oman HP-C+ : n Hobbylinkistä ja tuli tulleineen maksamaan 145 € täällä maksaa noin 264 € että aikamoinen ero.
Selailin lisää nettiä ja vajavaisella lontoon murteen ymmärtämiselläni(ja osin tältäkin sivustolta) sain sen kuvan että joku seuraavista ruutista pitäisi olla sellainen "kerran elämässä" ostos jolla siis pärjää vuosia ja vuosia eteenpäin ja joihin kai pitäisi tarpeen niin vaatiessa olla tarjolla myös varaosia ja pienempää tai isompaa neulaa/suutinta.

Tamiya HG Airbrush III 175 taalaa

Badger 100LG 80 taalaa

iwata HP-C+ 175 taalaa

Badger Renegade Velocity 98taalaa

Hinnoissa on siis eroa badgerin eduksi sen satasen verran. Mutta eivät nuo kaksi muutakaan ehkä konkurssia aiheuta jos ovat oikeasti rahan arvoisia. Ja voihan toki olla että halvemmallakin saa, nuo ovat hyvin pikaisen guuglailun hinnat(eka toi toka kauppa mikä osui kohdalle ko ruutan nimellä hakiessa). Jaappanista tai jostain muualta voi hinnat vielä tasoittua?

Joten jos olisit itse ruuttaa miettimässä sattuisiko joku noista kohdalleen?

Ja petrille tiedoksi että hinta ei ole se mikä ratkaisee, suuntaan tai toiseen jos hinta haitari on tuossa esitetty. Ja varaosa listalla ja räjäytys kuvalla ei juuri ole tässä tapauksessa merkitystä, uusiksi menisi neula, suutin sekä rungossa varsin kiinteän oloisesti istuva messinkinen osa johon suutin tulee kiinni. Muksu oli keksinyt että se on kiva vääntää pihdeillä rikki. Joten uuden laitteen osto on esissä jokatapauksessa.

Eli nyt mielipiteitä kehiin, muitakin hyviä ruuttia saa yhä ehdottaa ja ennen kaikkea suomenkielistä faktaa laitteista tarjota. Jos tuossa on hyvät vaihtoehdot, etsin kotimaiset liikkeet joissa noita voisi käpistellä ja teen päätöksen sitten sen mukaan.