Pienoismallit.net

Paras kynäruisku?

Tämä keskustelu on lukittu.

Kaivoimpa nyt tälläisen ketjun esiin kun aihe askarruttaa.

Eli nykyään on näitä ruiskuosien yhteen liittäjiä ja pakettiin laittajia(myöhemmin tekstissä olkoot vaikka valmistaja, vaikka valmistamisen kanssa ei taida tekemistä juuri ollakkaan) tusinassa 14kpl. Ne perus hyvät joita täällä mainostetaan joka paikassa, iwata ja badgeri, mutta entäs nuo harder & steenbeckit? Tai muut lukuisat valmistajat joita on tarjolla?

Ideana olisi löytää(tiedän että lauseen jatko aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta voitte korvata sanan akryyli mielessänne jollain muullakin sanalla jottei viestinne jumitu ojentamaan kirjoittanutta maalien paremmuuksista) akryyli maaleille ja mallailuun kiva ruisku, sillä optiolla että ruiskulla voisi tehdä myös jotain muuta. Siis niin tullessa vaikkapa maalata taulun, mopokypärän… Eli ruiskulla pitäisi osaavan tekijän kyetä saamaan ohutta ja siistiä viivaa, kuin myös leveämpääkin jälkeä.

Ja jätetään se biltema/motonet osasto pois keskusteluista, tavoitteena olisi nimittäin saada myös ruisku joka puhdistuu kivasti ja johon on tarpeen(ja maalin) mukaan vaihdettavissa suht helposti pienempää ja isompaa neulaa ja suutinta jos taidot moisen sallii(tiedän, akryyli ei meinaa tulla pienestä läpi, siksi aiemmat sulut).

Yläkuppi on se mistä tunnun tykkäävän. Ilman/maalin määrän esisäädöt tuntuvat olevan vähän kyseenalaisia viritelmiä, toiset tykkää, toiset ei?

Eli jos aiot vastata tähän ketjuun minun kysymyksiin, toivottavasti teet sen sellaisen ruiskun nimissä josta itselläsi on kokemusta. Ja plussaa olisi jos vastaus olisi enemmänkin tuote arvostelu kuin jotain tyyliin: Iskä osti iwatan itelleen töihin, tulee tosi nättii jälkee, on maalannut 46v ammatikseen… Tiedän että periaatteessa kaikki yli 300 ruiskut rupeaa olemaan hyviä(siis kotimaan hinnat) mutta olen myös käsittänyt että iwata ei ole enää(onko koskaan ollutkaan) se ainoa autuaaksi tekevä nimi. Ja että oikeasti hyviä ruiskuja alkaa saamaan kotimaastakin jo satasella, mutta kaikki linkit joita olen tältä(ja parilta muulta) foorumilta selaillut eivät toimi enää ja joitain ruiskuja ei edes saa ja suurin osa linkeistä on tyyliin: Osta tämä. Ei siis guuglekaan auta kun ei osaa kertoa mikä on tämä ruisku =D
Itselläni ollut kolme merkkiä, Aztek -> Badger(360 ja 100LG) -> Iwata HP-C plus.
Badger oli jo huomattavasti parempi kun Aztek mutta tuolla Iwatalla luonnistuu jo helpostikin värirajat vapaalla kädellä.
Iso pintaa maalatessa ei noissa ole hirveesti eroa mutta jättäisin kyllä tuon Azekin pois.
Jos haluaa pientä detaljia/kapeaa viivaa niin käänyisin Iwatan puoleen.

Toinen on myös tuo käteen istuvuus, lähdin alunperin iwatan neoa hankkimaan mutta kun kokeilin eri Iwatan ruiskuja kädessä niin tuo HP-C istui kun valettu.
Käytössäni on kolme ruiskua:

Iwata Neo 0,35-millinen
Spramax kirjainrykelmä 0,25-millinen
Mig Productions kirjainrykelmä 0,3-millinen

Kirjainrykelmillä ei ole niin suurta merkitystä, että olisin viitsinyt opetella niitä ulkoa.

Maalaan akryyleillä, ja jokainen näistä ajaa asiansa. Näistä Iwata on tällä hetkellä eniten käytössä helpon puhdistettavauuden vuoksi. Sparmax muuten ihan yhtä helppo, mutta maalikuppi on kiinteä toisin kuin Iwatassa. Migin ruiskussa erikoisuutena on ruuvi, jolla viivan leveyttä saa vakioitua, mutta tätä ei enää valmisteta ja tuskin myydäänkään. Muissa ruiskuissa ei ylimääräisiä säätöjä ole. Suosituslistalle jäävät siis Iwata ja Sparmax.

Kaikkien mainittujen ruiskujen hinta ulkomailta on 40-50 euroa postikuluineen (tai vähän yli). Varaosia on luultavasti saatavana ainakin Iwataan ja Sparmaxiin, en tiedä kun en ole tarvinnut. Varaosan hinnalla saa luultavasti uuden ruiskun. Isompia tai pienempiä suuttimia en ole kokenut tarvitsevani. Kotimaasta ostettu sikahintainen Badger on unohtunut kaappiin satsin hankalakäyttöisimpänä.
Itsellä käytössä tuo tässäkin ketjussa aijemmin mainittu aztek 470,siinä on ainakin helppo vaihtaa suuttimet löytyy 0,3-1mm kokoisina.Käyttö vaatii ehkä hieman enemmän tottutelua kun perinteiset ruiskut mutta mielestäni ihan ok peli.Olen maalaillut sillä pienoismalleja,rc-autojen koreja ja paikkamaalannut autoa 2 komponetti automaallilla ja ihan hyvin on pelannut.Ja tuo joka ketjussa mainittu maalin meneminen ruiskun rungon sisään pitää kyllä paikkansa,mutta ruiskun saa napsautettua talttapää ruuvimeisselillä auki(vastoin valmistajan ohjetta) ja putsattua hyvinkin helposti vie noin 5min,mekaniikka ruiskun sisällä on hyvinkin yksinkertainen ja helppo koota.Eikä ruiskua todellakaan tarvitse purkaa kovinkaan usein.Aztekki ei varmaankaan ole missään nimessä paras ruisku,mutta varmaan ainoa johon saa noin laajan sarjan erikokoisia suuttimia ja hintaasa nähden ihan ok.Omani ostin rc sabesta joitain vuosia sitten ja makso muistaakseni sata euroa puulaatikossa jossa mukana 6 suutinta ja 6 eri kokoista maalisäiliötä.Ja näytti niitä olevan sabessa myynnissä vieläkin.Itsellä myöskin käytössä iwatan hp-c joka on varsin mainio ruisku mutta ei yhtä monipuolinen.
Itsellä käytössä Iwatan Neo, kahdella erikokoisella yläkupilla. Erittäin helppo puhdistaa ja säätää viivan leveyttä. Iwatan osti Spray Pal nímisestä putiikista (Italia) ja maksoi rahteinen 75€. Oli muuten nopea palvelu, tilasin maanantai aamuna ja tiistai iltapäivällä oli ruisku ovella. Kyseisestä ruiskusta oli jossain Mallixin numerossa arvostelua.
Omistan myös Bagderin ruiskun, mutta olen haudannut sen kaapin perukoille Neon tieltä.
www.dickblick.com/products/paasche-model-vl-double-action-airbrush/#photos Paaschen VL käytössä, jo useamman vuoden. Toimii varsin mukavasti molemmilla maalityypeillä. Varsinkaan akryyleillä ollut ongelmia mitättömän vähän.
Kun noita badgereita jotkut kehuu että olisi hyviä, ei aivan iwata tasoa tosin ja niitä tuntuu olevan kaapin perukoilla pölyttymässä niin paljonkos niistä sitten huudetaan? Meinaan jos ne ovat kuitenkin huima parannut näihin biltema ruiskuihin, vaikkei iwata tasoa olekkaan niin onko sellainen järkevä investointi jos joku teistä vaikka siisti kuntoisen käytetyn myy halvalla? Rahahan se on se suurin ongelma, jos siitä ei olisi pulaa ostaisin luultavasti pari kolme eri iwataa harjoitteluun ja sitten miettisin saako parempia jos vajavaisilla taidoilla ei vieläkään tulisi loistavaa jälkeä =D

Olen käsittänyt että iwata badger erot ovat suurinpiirtein siinä että iwata on vielä vähän paremmin viimeistelty ja näin vielä helpompi puhdistaa? Mutta muut erot olisivat keskiverto käyttäjälle lähes huomaamattomia? Tämä siis näistä ja muutamista muista keskusteluista poimittua mutua. Ja jos näin on niin onko ne badgerit sitten bilteman laatuun verrattuna millaiset puhdistaa?

Toki ei nuo iwatatkaan ole mahdottoman hintaisia kun ulkomailta tilailee, saa monesti parit neulat ja suuttimet siihen parempaankin ruiskuun samalla rahalla kun kotimaasta sen "karvalakki" version ilman varaosia… Mutta jos järki hintaan(iwatan ulkomaanhintoihin verrattuna) saa siistin badgerin niin meneekö rahat hukkaan? Jos menee niin jatkan aiheeseen tutustumista ja tutkailua, jos taas ei niin odottelen hyllyn koristeiden tiukkoja hintoja =D Ja ei, tarkoitus ei ole mennä siitä mistä pääsee halvimmalla vaan etsiä se kohta aidasta jossa käytettävyys, hinta ja laatu kohtaa keskiverto käyttäjän tarpeet. En siis luultavasti koskaan osaa tai kykene tai edes halua maalata 7 neliön kokoista hämähäkin seittiä seinään vapaalla kädellä, mutta voisi olla kiva joskus osata ja saada tehtyä ohut viiva vapaalla kädellä vaikka nimmarin muodossa tms.
Toni Redsven kirjoitti:
… mutta voisi olla kiva joskus osata ja saada tehtyä ohut viiva vapaalla kädellä vaikka nimmarin muodossa tms.
Tuolla nimmariharjoituksella homma oikeastaan kannattaa aloittaa sitten kun olet ruiskun hankkinut.

Badger 360 pysyy hyllyssä, koska se on ainoa ruiskuni, johon tarvittaessa saan ison maalisäiliön kiinni. En tiedä milloin sellaista tarvitsen, mutta kumminkin… :)
Viimeksi muokattu 24.7.2012 13:49
Noin vuosi sitten ostin Badgerin Patriot 105:n ja 360 universalin. Olen käyttänyt pelkkää Patriotia johtuen sen suuremmasta maalikupista. Jos kupin täyttää aivan täyteen(en ole kokeillut), niin varmaan riittää maali 1/35 vaunun tai 1/48 lekon maalaukseen kauttaaltaan. Ruiskun F-neulalla+suuttimella(lienee 0,5mm?) olen ainakin tähän asti saanut kaiken sen maalattua mitä on ruiskulla tarvinnut maalata. Oikealla maalin ohennuksella saa helposti tehtyä noin 1-2mm viivaa ja leveimmillään jäljen saa noin 5 senttiin.
Kun Tamiyan akryylit(mitä pääasiassa käytän ruiskussa) ohentaa T:n omilla ohenteilla, niin vaikea on ruiskua saada tukkoon, itse en ole monesti siinä onnistunut. Vallejokin varmasti menee läpi hyvin omilla ohenteilla ohennettuna..
Hinta-laatu suhteeltaan Patriot on loistava ruisku, hinta pyörii jossain 100-130€ vaiheilla, 360 on sitten lähempänä 200€.
Minulla on kaksi, yksivaiheisia Badgereita molemmat ja samalla (200) rungolla. Toinen kiinteällä yläkupilla siksi, että Alcladien kanssa on helpompaa kun ei tarvitse läträtä niin suurien värimäärien kanssa kun alakupillisella. Se irrotettavalla lasipullolla varustettu on sitten sitä varten, että kun maalaa isompaa pintaa, ei koko ajan lopu ruiskusta maali. Alakuppiversio on jotakuinkin 10 vuotta vanha, yläkupillisen hankin äskettäin, maksoi muistaakseni 80 euroa.
Badger siksi, että niitä sai aikoinaan Kuopiosta. Yksivaiheinen on riittänyt niin hyvin etten ole muunlaista kaivannut. Puhtaaksi nuokin on saanut kaikenlaisten maalien jäljiltä.