Pienoismallit.net

Maalien ja liiman hajut

Tulipa tossa töistä kotia päin ajellessa kehiteltyä seuraava tarina. SUHTEELLISUUSTEORIAA! "Onpas mukava näin työpäivän jälkeen rentoutua mallailun parissa" pohtii Matti ja samassa tiplauttaakin vahingossa kaksi liimatippaa yhden sijaan! Huh, no onneksi tuli hankittua kokomaski! Ylilääkäriystäväni Ypäjä, kun oli osannut kertoa liuotinhöyryjen imeytyvän myös silmien limakalvojen kautta! Samaan aikaan viereisellä työmaalla lattiayrittäjä Lasse liimailee lattiaan viimeisiä neliöitä vinyylimuovilaattoja kontaktiliimalla. Siinä työn ohessa aprikoi mielessään "tämän viikon urakka menikin hyvin, kun liimaa kului vaan 120 litraa 150 sijaan". Jatkuipa siitä vielä ajatuskulku ihan terveysasioihinkin. "Työterveyslääkäri kyllä puhui asiaa noista etanoliliuottimen haitoista, joten pitääpä jättää se perjantaipullo ostamatta! Hiukka sarkasmia tarinani sisälsi, mutta tosielämäähän se oli. Aihe nyt tuntui läheiseltä, kun töissä pari viimepäivää tullut liimailtua muovijalkalistoja. Kyllähän ne höyryt päähän kävi niin, että joutui odottelemaan tovin ennenkuin rattiin uskalsi:) Itsekin rupesin pelkäämään oman terveyteni puolesta, kunnes tuntemani lattia-asentaja kertoi hiukan SUHTEELLISUUSTEORIAA!
Totta. Parilla työmaalla joutunut jättämään hommat kesken, kun viereisen huoneen seuraavan seuraavan huoneen lattia ollut käsittelyn alla (keittiön lattia, sitä akryyli/kivijauhetavaraa), ja silmiä kirvelee ja keuhkoputkea polttelee (jopa raskaansarjan tupakoitsijalla). No eivätkös nämä lattiahirmut paina hommia tyynen viileästi ilman mitään maskeja.

Kai siihenkin tottuu. Vaan en kyllä tuohon lähtisi. Joku raja omalla laiskuudellakin.
Emalimaalit, liima ja satunnainen tärpättipurkin avaaminen ovat mielestäni kevyttä sarjaa.
Töissäkin saa käyttää suojaimia. Jos ei käytä niin on ammattitaidossa monen aivosolun mentävä aukko. ja ei siihen katkuun totu, siihen turtuu.
Aaaah! Mikään(?) ei ole rentouttavampaa kuin avata Humbrolin maalipurkki ja haistaa tuo ikiaikainen tuoksahdus. Kyse on siis mallailusta.

Kun maalailen ruiskulla Xtracolorin maaleja, on vetokaappi vielä lisänä paikallaan eikä hengityssuojainkaan kovasti liioittelua ole. Käry on hirmuinen. Se mitä nämä käryt tekevät aivoille, maksalle ym. ovat vielä kevyttä rasitusta verrattuna siihen, mitä ne aiheuttavat hengitysteille. Maalaussession jälkeen vielä rentouttavat Marlboro-savut niin avot…
Olen miettinyt tälläisessä pienehkössä kaksiossa mallaillessa että onko tuuletus riittävä kun huoneistossa on ilmanvaihtojärjestelmä sekä pitää ikkunaa auki? Maalaan sisällä pelkästään siveltimellä emalimaaleilla.

Ongelma on se että huoneessa jossa mallailutila sijaitsee ei ole periaatteessa kunnon ovea (liukuovet jotka eivät ole tietenkään tiiviit) jolloin käryt mitä hetkellisestä maalailusta tulee leviävät myös olohuoneeseen. Joten muutkin kuin minä itse altistuvat noille mahdollisille käryille.

Spraylla maalailen toki parvekkeella hengityssuojaimen kanssa tietenkin. Sisällä en ole sitä käyttänyt, tyhmänä olen ajatellut että ei siitä sivellinmaalauksesta niin paljon haittaa ole hengitykselle.
Hiomisen hoidan aina vesihiomapaperilla veden kanssa, tärpätit ja diccot myös ovat tottakai kannellisessa lasipurkissa.
Viimeksi muokattu 13.4.2013 13:13
Janne V kirjoitti:
Olen miettinyt tälläisessä pienehkössä kaksiossa mallaillessa että onko tuuletus riittävä kun huoneistossa on ilmanvaihtojärjestelmä sekä pitää ikkunaa auki? Maalaan sisällä pelkästään siveltimellä emalimaaleilla.
--
Tässä ketjussa kirjoitetusta tiivistäen: todennäköisesti on riittävä, mutta jos mahdollista niin läpituuletus tai koneellisen poiston tehostus session lopuksi/aikana lienee hyvinkin suositeltavaa. Liuotinmäärät ovat pienoismallien sivellinmaalauksessa kuitenkin aika pieniä, joten riski liuotinten haittavaikutuksista on myös pienempi.
Maalatessa pidän aina tuuletusta isoimmalla mahdollisella asetuksella.
Tuli tuossa kokeiltua ruiskua tikkurilan ohenteella ~6x3x4 metrin hallissa.
Käry oli hirvittävä ja päänsärky sen mukainen.
Ei tarvitse kotona emaleita ruiskulla kokeilla edes kylppärissä, jossa sentään koneellinen poisto.
Sen verran karu sumukatku että emäntä heittäisi volttia jo pelkän sumun näkemisestä…
Ja tärkeää on myös pitää maali- ja luotinastiat suljettuina aina kun mahdollista. Ja hävittää esim. siveltimien puhdistuksessa käytetyt paperit yms. asap asunnon ulkopuolelle, tai ilmatiiviiseen paikkaan. Vähentää hajuhaittoja huomattavasti.
jep, näin teen aina. Eniten juuri ärsyttää että ne hajut pääsevät tuolta mallailupisteestä joka puolelle kämppää, kun ei ole niitä kunnon ovia rakenteluhuoneessa.