Pienoismallit.net

Siirtokuvat ja lakkaus

Entäs kun en ole ennen lakannut niin voiko siirtokuvien päälle vielä lakata?
Lassi.K kirjoitti:
Entäs kun en ole ennen lakannut niin voiko siirtokuvien päälle vielä lakata?
Luehan vaikka tämän keskustelun neljä ensimmäistä viestiä.
Nyt minä kysyn kyllä niin tyhmän kysymyksen että oikein hävettää mutta tuskin se muutenkaan selviää. Tämäkin on varmasti aivan päivänselvä asia mutta tyhmä kun olen.

Millaisella lakalla mallit pitää lakata? En nyt tarkoita esim. kirkaslakkaa, mattalakkaa… yms. vaan mitä merkkiä? pitääkö sen olla pienoismalleille itselleen tarkoitettua lakkaa vai voiko se olla esimerkiksi normaalia Mastonin mattalakkaa? Kokeilin lakata sillä ikivanhaa silmät kiinni kasattua muovikasaa mitä olen joskus kutsunut pienoismalliksi mutta siitä tuli jotenkin turhan kiiltävä.

Sitten vielä toinen kymysys. Miksi mallaihin laitetaan alle kirkaslakka ja päälle mattalakka? Eikö mallia voi lakata mattalakka mattalakka periaatteella?

En löytänyt keskustelusta/hakua käyttämällä vastauksia kysymyksiin, joten pahoitteluni jos olen ollut huolimaton ja kysyn samoja kysymyksiä uudelleen.
Samuli Suonenvirta kirjoitti:
Miksi mallaihin laitetaan alle kirkaslakka ja päälle mattalakka? Eikö mallia voi lakata mattalakka mattalakka periaatteella?
Kirkaslakka pitää laittaa siirtokuvien takia. Jos laitat mattalakan päälle siirtokuvan, tuloksena on yleensä siirtokuvan kirkkaiden(läpinäkyvien) kohtien "hopeointi", sillä siirtokuvan alle jää ilmaa epätasaisen pinnan vuoksi. Päälle ei tarvitse laittaa mattalakkaa, jos lopullisen pinnan ei ole tarkoitus olla matta.
Lakan ei tarvitse välttämättä olla mallailulakkaa, esim. kirkaslakkana käytetään usein Johnssonin lattiavahaa.
Samasta ketjusta lainattua tekstiä ;)

"Kiiltävälle pinnalle laitetun dekaalin alle ei jää helposti ilmaa. Dekaalin alla oleva ilma näkyy läpinäkyvissä kohdissa(esim. dekaalin reunat) häiritsevästi."

Eli, mallit kirkaslakataan koska sillä saadaan siirtokuvat paremmin kiinni ja reunat häivytettyä. Lakka myös suojaa siirtokuvat, ja luo paremman pohjan litkutuksille ja kaikenmaailman filttereille. Myös henk.koht. näkökulmasta katsoen lakka tuo paljon ilmettä malliin, paitsi jos vetäisee uudelleen mataksi. Oma "pruusterikin" näyttää omasta
mielestä paremmalta hiukan kiillellen kuin täysmattana. Mattalakan idea siis on tietysti mattapinta, ja tarttumapinta pigmenteille.

Mallit voi lakata ihan Mastonin kirkas/mattalakalla tosin Mastonin wannabe-matta jättää vähän kiiltävän pinnan helposti. Silloin apuun tulevat kaikki mallivalmistajien mattalakat, joita riittääkin paljon, vesi- ja tärpättiohenteisia. Vallejon Gamecolor mattaa on kehuttu True-mataksi. Humbrollin matta toimii myös… Kiiltäväksi kelpaa vaikka lattioiden vahaamiseen tarkoitettu SC-johnson (kliks). Tai sitten Mastonin spray-kiiltävä, tai jo tutut mallivalmistajien lakat. Humbrol, Vallejo, Lifecolor, Tamiya… niitä riittää. Lakan ei tarvitse olla 100% pienoismalleille suunnattua, mutta en kyllä millään antiikkihuonekaluvahalla (hitto mikä yhdyssana) lähtisi hinkkaamaan Jagdpantheria kiiltäväksi ;) Toivottavasti auttoi.

edit. Ja joku kerkesi jo ennen.
Martti Y. kirjoitti:
ja luo paremman pohjan litkutuksille ja kaikenmaailman filttereille.
Filtterit tosin tarvitsevat mattalakan, muuten ne valuvat kuten litkutus.
Hyvä! Kiitos neuvoista. Nämä tulee tarpeeseen.
Viimeksi muokattu 3.6.2008 20:05
Nyt on minun vuoro olla kysymässä. Kun "silloin joskus" laittelin siirtokuvat Kv-1 panssariin, kiiltävälle pinnalle tottakai, mattalakan jälkeen ne jäivät vielä aika pahasti kiiltelemään. Nyt tänään kun sitä muutenkin renkslasin figuurien takia niin nappasin siirtokuvat teipinpalalla pois. Ihmeen hyvin lähtivät, vaikka päällä oli kirkaslakka ja kaksi kerrosta mattaa. Mutta tietysti siirtokuvien alla on kirkaslakka, niin nyt muuten mattaan pintaan jäi "702"-muotoinen kirkas alue. Kannattaisiko vetää mattalakka koko torniin, vain kirkkaalle alueelle, vai rajata joku isompi alue?
Mattalakka samantien koko torniin. Jos rajaa vaan sen pelkän alueen niin voi tulla ikävä raja vaikka samaa lakkaa käyttää.
Selv.. näin tehdään, suostuisikohan kaveri lainaamaan ruiskua, kun ei viitsisi vanhaa mallia pilata pensselillä enään tässä vaiheessa…