Pienoismallit.net

Rakennuspienoismalli

Hei Haluaisin näin aloittelijana askarrella muovilevystä pienen suomen julkisrakennuksen .Plastic Plate Tamiya Pla Plate muovilevyä saa pienoismalli marketista.Onko se oikeaa mallin rakennus levyä? Miten saadaan pienoismalliin ikkunat leikataanko ne muovilevyyn läpi terävällä veitsellä vai miten? ja laitetaan ikkunoihin kalvoa. Entäs tiilireunus.Olen aikaisemmin myös kysellyt hieman tämän Joensuun kaupungintalon pienoismallin askartelemissta. Minulla on piirrustukset.Jos onnistuu laitan kuvat. Miten saadaan muovilevystä myös pyörötorni jne. Lämmittämälläkö muovia ja vääntämälla kaarelle jne.?
Kiinostaisi saada itse tehtyä Joensuun kaupungintalon pienoismalli .En saa liitettyä pieniä kaupungintalon rakennuspiirrustus julkisivu kuvia tänne terveisin Osmo
Yritin selvittää netistä onko tuo Tamiyan Pla Plate styreenilevyä vai jotain muuta muovilaatua. Jos se on styreeniä, niin se on kelpo rakennusainetta moneen tarkoitukseen, myös rakennusten pienoismalleihin sen vuoksi, että sitä on helppo liimata yleisesti saatavilla styreeniliimoilla. Joku muu muovilaatu vaatii toisenlaiset liimat, esim. epoksin tms.

Ikkunat saat varmasti hyvin tehtyä juuri kuvaamallasi tavalla, leikkaamalla ikkuna-aukot terävällä veitsellä auki ja liimaamalla niihin läpinäkyvää levyä. Ikkunapuitteet ym. rakenteet on helpointa tehdä valmiista styreeniprofiileista, joita löytyy alan liikkeistä vaikka minkä kokoisina.

Tiilireunusta varten löytyy myös valmiita tiilipintaa jäljitteleviä styreenilevyjä esim. tuolta: www.micromark.com/O-Sheets-Red-Brick-2 Tässä kannattaa kiinnittää huomiota mittakaavaan, mihin olet rakennusta rakentamassa, jotta tiilipinta olisi mittakaavan mukaista, eikä poikkeaisi siitä kovin paljoa.
Harmillinen tämä yhteisö miten vaikeaksi on tehty kuvan liittäminen .Se ei onnistu minulta ollenkaan .Näille pienoismalli askartelioille olisin laittanut arvioitavaksi pienet Joensuun kaupungintalon julkisivukuvat ja pohjakuvan ja kysellyt neuvoja .Vaan en saa ollenkaan.Kysyy jotain outoa koodia.En saa tiedostosta liitettyä kuviani .Kuvat ei olisi isoja terveisin Osmo.
Siirrä kuvat esimerkiksi Google kuviin ja laita tähän ketjuun sittenn linkki kuviin.
Erilaisia styreenistä (helposti käsiteltävä ja pienoismallirakennuksessa runsaasti käytetty) tehtyjä levyjä, rimoja ja profiileja saa todella laajan valikoiman nykymarkkinoilta. Suosittuja ja tunnettuja valmistajia ovat ainakin Evergreen ja Plastruct, joita molempia saa alan liikkeistä, ja myös Suomestakin suoraan hyllystä.

Monenlaisia kuvioituja levyjä, kuten tiilikuviota, löytyy myös pienoisrautatietarvikevalmistajilta, kuten Fallerilta. Myös valmiita ovia, ikkunoita yms. on saatavana k.o. valmistajilta Suomessakin, ja maailman tarjontaa laajemmin katsottuna jopa hurja määrä. Tosin esikuvat tulevat akselilta Pohjois-Amerikka - Saksa - Keski-Eurooppa - Iso-Britannia. Eli välttämättä juuri sitä suomalaista ikkunaa tai ovea löydy.

Nyrkkisääntö on se, että oikeastaan kaikkea pienoismallitalon rakentamiseen tarvittavia komponentteja on kuitenkin hyvä tai jopa erinomainen valikoima, jos mittakaava liikkuu yleisten harrastettujen skaalojen nurkissa: H0 (1/87) ja N (1/160) sekä ensiksi mainittuun usein "tarpeeksi" lähelle osuva 1/100, joka lienee arkkitehtuurissa yleinen, hoituvat näiden valmistajien tuotteilla aina kivijalasta ränneihin saakka.
Osmo niskanen kirjoitti:
Harmillinen tämä yhteisö miten vaikeaksi on tehty kuvan liittäminen .Se ei onnistu minulta ollenkaan.
Siirrä kuvat tänne palveluun "omaan kuvapankkiin" ja sieltä koodilla linkitä edelleen kirjoittamaasi viestiin. Ei ole hankalaa, täällä ohjeita
Materiaaleja löytyy kun ensin keksii niiden oikeita nimiä ja niitä löytyy mm. ulkomaisilta verkkosivuilta.BLICK - Micro-Mark
Suomesta materiaaleja löytyy esim liikkeistä joissa myydään lennokkitarvikkeita, pienoismalleja, taidetarvikkeita, kehystämöistä, rautakaupoista, puutavaraliikkeistä (Viiluja).
Foam board, Kapa-levy, Depron, balsavaahtolevy, arkkitehtikartonki/pahvi, puurimat, styreenivaahtolevyt, Balsarimat ja levyt, erilaiset askartelukartongit.
Jos mittakaavan valitsee oikein ei tarvitse kaikkea tehdä alusta loppuun itse. Valmista ja puolivalmista löytyy markkinoilta.
Jos haluaa uppoutua hieman hankalampaan keräilyyn ja mallien rakentamiseen voi hankkia Modulex - LEGO palikoita ja rakentaa malli niistä.

Finnairin vanhan pääkonttorin pienoismallin parkkipaikoilla oli muuten vain Porsche:ja ja Mustang:eja.

AJ.
Rakennuksen pienoismalli voi olla helpompi tehdä pahvista kuin muovista. Pahvia on helpompi leikata ja taivuttaa kuin muovia. Arkkitehtimallit tehtäneen edelleen yleensä pahvista?

Jos rakennuksessa on pintakuviota, esimerkiksi tehty kivestä tai tiilestä, eristelevy ("Finnfoam") voisi olla hyvä materiaali, koska siihen pintakuvion voi kaivertaa/muotoilla suhteellisen helposti.

Mittakaava ja käyttötarkoitus ratkaisevat materiaalivalinnat.
Aluksi pitäisi päättää se, onko tavoitteena mahdollisimman tarkka pienoismalli, ainoastaan muodot esittävä arkkitehtimalli vai jotain tältä väliltä. Joensuun kaupungintalo on työläs ja haastava pienoismalli. Työlääksi sen tekee tiilipinnoite, joka pitäisi jäljitellä ainakin siinä tapauksessa, jos tavoitteena on pienoismalli — tarkkuustasosta huolimatta. Patsaiden mallaaminenkaan ei ole mikään pikku juttu. Jos ei ole kokemusta rakennusten pienoismallien valmistuksesta, niin kohde on aloittelijalle erittäin haastava.

fi.wikipedia.org/wiki/Joensuun_kaupungintalo#/media/Tiedosto:Joensuun_kaupungintalo.jpg

Jos rakentaisin Joensuun kaupungintalosta pienoismallin, pohtisin kahden eri menetelmän väliltä. Niitä voi myös yhdistellä.

Vaihtoehto 1. Toteuttaisin koko mallin 3D-tekniikalla, tulostuttaisin kaikki osat, jonka jälkeen malli maalattaisiin perinteisillä menetelmillä. Osin tulostuttaminen ei ole ihan halpaa, mikäli tavoitteena on mahdollisimman tarkat pinnat. Ikkunanpuitteet, ovet ja hennot yksityiskohdat toteuttaisin syöyvyttämällä.

Vaihtoehto 2. Jos 3D-tekniikka ei ole hallussa, niin käyttäisin perinteisiä pienoismallirakentajien tekniikoita. Samoja kuin oheisen linkin takaa löytyvän tiilisen veturitallin rakentamisessa on käytetty. pienoismallit.net/galleria/malli_6126/

Mittakaavaksi valitsisin 1:87 (H0), koska siihen on saatavilla suurin valikoima erilaisia muovisia jäljitelmälevyjä — myös tiilijäljitelmälevyjä, jotka saattavat tarjota jopa oikeanlaisen tiilimuurauskaavion. Verhoilumuurauksen kaavio on muuten aivan erilainen kuin kantavan tiiliseinän muurauskaavio :) Sitä paitsi näissäkin on eroja. Peltikattoon löytyy myös muovista jäljitelmälevyä.

Ikkunat, ovet ja hennot yksityiskohdat toteuttaisin tässäkin tapauksessa syövyttämällä. Muovilevyjen työstäminen hoituu perinteisillä pienoismallimenetelmillä. Toistuvien osien toteuttamisessa voi käyttää hartsivalutekniikkaa.

Joensuun kaupungintalon malli on kokeneellekin rakentajalle tai ammattilaiselle suuri duuni. Saattaa olla, että puoli vuotta kokopäivätoimisesti ei riitä — tästä saa hintahehtaarin, mikäli mielii teettää mallin ammattilaisille.