Pienoismallit.net

sotasaalispaloautojen väri

Markku Mäkipirtin kirjassa "Puolustusvoimien moottoriajoneuvot 1919-1959" kerrotaan Puolustusvoimilla olleen sota-aikana sotasaaliiksi saatuja GAZ-AA ja ZIS-5 paloautoja muutama kappale. Kummastakin on piirroskuva kirjassa, mutta onko kenelläkään tietoa tai valistunutta arvausta näiden väreistä? Onko ne olleet punaisia vai kenties esimerkiksi jonkinsävyisiä vihreitä?
Valitettavasti vain musta-valkoista referenssiä. SA-kuva 37232 hieman sävyiltään korjailtuna.
[/url]
Juha ja Jukka…Kokeilin mielenkiinnosta www.img2go.com sivuston colorize image toimintoa…tähän jukan lähettämään paloauto kuvaan ja yhteen omaan 88 Itk referenssikuvaan…ohjelma käänsi todennäköisesti oikein ainakin tuon 88 itk:n mustavalkokuvan ja paloauton väriksi tuli vihreä….testailin pikaisesti colorize toimintoa muihinkin sa-kuviin ja tuntui toimivan melko luotettavasti…laitoin molemman colorisoidut kuvat kuvapankkiini.
Tuossa kuvaa katselin ja tosiaan olettaisin että väri on joku muu kuin punainen eli varmaankin juuri tuo vihreä. Varsinkin jos miettii että punaista paloautoa olisi puiden oksilla yrittänyt naamioida niin varmaankin vaikutus plus-miinus-nolla
Kokeilin tuota ohjelmaa, vielä mustavalkoisiin sa-kuviin, joissa varmuudella myös punaista… 5 kuvasta kolmeen tunnisti punaisen värin oikein, yhdestä kuvasta punaisesta tuli harmaa, mutta siinäkin löytyi tarkasti tutkaillen hiaman punaista mutta yhdestä punaisesta teki kyllä täydellisen sinisen.
Kieltämättä vihreä kuulostaisi loogiselta. Siinä tapauksessa luultavasti siis samaa vihreän sävyä kuin Puna-armeijan kuorma-autot. Löysinkin tuolta SA-kuva-arkistosta ( Kiitos, Jukka, vinkistä. Olin unohtanut että sieltäkinhän voisi löytyä referenssiä ) myös toisen paloauton kuvan Koiviston Saarenpään Putronhiekan motista marraskuulta 1941.
En osaa liittää kuvaa tähän, mutta se on kuvanumero SA-kuva 60580.
Kuvassa on paloauto etualalla ja kuorma-autoja taka-alalla ja niin ovat samaa harmaan sävyä, että varmaankin samanvärisiä.