Pienoismallit.net

Espanjan Mersut

Hei taas!

Tällä kertaa ongelmana on paljon keskustelua herättävä Espanjassa lennelleiden Messerschmittien väri(tys). RLM 63 tarjoillaan kilvan RLM 02:n kanssa. Jopa uusimmissa mallisarjoissa - eli AZ Models ja Special Hobby - ehdotetaan edelleen pääväriksi RLM 02:a. Siis edelleen, vaikka RLM 63:a ollaan pääsäntöisesti pidetty oikeampana sävynä, ainakin jokusen aikaa.

Mistä voisi sekavuus tämän sävyn kohdalla johtua, koska kyseiset mallivalmistajan ovat valmistaneet aivan uudet sarjat ja toisaalta olettaisin näin uusimman tiedon olevan saatavilla? Tuskin on niin, että tässä kilpailuyhteiskunnassa, joka myös mallin valmistajia koskee, tehtäisiin uusia malleja väärin, vanhoin ohjein? Ja vieläpä molemmat valmistajat? Mielipiteitä kiitos.
Hyvä kysymys.
Mielestäni 02 tarjotaan usein vaikka oikeampi saattaa usein olla 63.
Vaikea mustavalko kuvista sanoa muuten kuin kontrastien perusteella, sen ajan 02 oli paljon vaaleampi kuin 63.
Condor Legionin Mersuihin tutustuin kun tein Möldersin 6-79:n.
Näin pikaisesti muistan törmänneeni alumiinin värisiin, harva 02, useita 63 mutta myös 62. 70/71 taisi olla myös ja ehkä 62/63.
Mitä yksilöä olet tekemässä?
No tuota luultavasti ainakin 3.J/88 Bf-109E-3 vois olla ja 1.J/88 ehkä toinen vaihtoehto ja silloin E-1. Tuntuu, että RLM 63/ 02 on taas melko "ohhoon päällä", kun nettiä lueskelee. Aikaisempia alatyyppejä ainakin oli tosiaan ilmeisesti alumiinin värisiä tai erittäin vaalealla harmaalla maalattuja tai ehkä molemmilla?
RLM 63 harmaata on kahta. Siiviili RLM63 joka on helmenharmaa ja RLM63 sotamaalaus joka on hivenen vaalemapi kuin RLM02 mutta kuitenkin vihertävä. Bf-109 A ja alkusarjan Bf-109 B alatyypit oli maalattu hopeavärillä. Bf-109 E -1 koneet olivat jo RLM02/RLM71 maalauksessa. Bf-109 C ja D hieman sekamaalissa mutta kuvista selviää yksiväriset koneyksilöt ja RLM70/RLM71 maalatut.
Ookoo. Eli tuollainen tai tuollaiset E-1- ja E-3-tyypit saattaavat tulla kysymykseen, mutta RLM 63 ja RLM 02 sävyillä ja alapuolelle RLM 65. Tämmösiä värejä ajattelin tässä vaiheessa.

Kiitos tähänastisista kommenteista.
Käsittääkseni myös RLM02 oli kahta sävyä joista aiempi hyvin vaalea. Sävyltään lähellä RLM63 mutta vaaleampi.
Myöhempi (1941?) 02 taas paljon tummempi.
Ilmeisesti juuri näin Raine. No, pitänee miettiä. Noita pre-war Luftwaffen värejä on kyllä saatavilla ja suunnitelmana siis koneiden yläpinnoille ja runkoon RLM 63/02 ja alapuolelle RLM 65.

Nettiseikkailu jatkuu…
Kunhan keksit minkä koneyksilön teet, 6-??…
Itse tein vuosia sitten Hellerin sarjasta B-1 -mallin "6-15", silloin päädyin tutkimuksissani 63/65-väreihin.

Kun nyt Espanjan Mersuista keskustellaan, niin minua on alkanut kiinnostaa HA-1112 -koneiden väritys. Joidenkin tulkintojen mukaan (esim. Michiganissa entistetty museoyksilö) kokonaan tummansiniseksi maalatut koneet olisivat olleet syvän ultramariinin värisiä, mutta joidenkin lähteiden mukaan - esim. Martinezin Hispano-kirja (Kagero 2019) - väristä käytettiin nimitystä "Peugeot-sininen"; perimätieto kertoo että laivueen komentajalla oli sininen Peugeot ja hän oli kovasti tykästynyt sen väriin. Löysin 1950-luvun lopun värikartan Peugeotin väreistä, mikään niistä ei ollut ultramariinin sininen, mutta sieltä löytyi sellainen tumma, hieman vihertävä väri.

Special Hobbyn sarja on työn alla, pitäisi kohta päättää millä värillä mennään…