Pienoismallit.net

Puisen purjeveneen rakentaminen

Tietäisikö kukaan minkälaista suojalakkaa tms. kannattaisi käyttää puisen rc purjeveneeseen, jotta se kestäisi vettä. Tilasin rakennettavan rc purjevenemallin USA:sta. He eivät toimita ns. paloherkkiä aineita Suomeen ja siksi ne pitäisi ostaa täältä. En vain tiedä mistä kannattaisi tällaisia hankkia. Kaikenlaisesta avusta olisin kiitollinen. Tarkoituksena olisi jättää vene "puun väriseksi", mutta voisin harkita osittaista maalaustakin jos sopivia maaleja löytyy.
Hei,
Tiiviisti kolme vaihtoehtoa:
Helpoin ja suoraviivaisin tie on käyttää aivan tavallista venelakkaa. Ensin pari reilusti ohennettua kerrosta, joka imeytyy puuhun ja sitten paksummalla loppuja. Kerrosten määrä riippuu halutusta pinnasta - Jos haluat peilipintaa, kerroksia on jo useita, se vaatii myös rankkaa välihiontaa. Ja tässä tulee tämän menetelmän huono puoli - alkydilakka kuivuu hitaasti, jotta sitä pääsee hiomaan, pitäisi mielellään omien kokemuksieni mukaan odotella viikon päivät, ja kun tämä pitää tehdä monta kertaa niin homma vaatii kärsivällisyyttä. Mutta tosiaan, tämähän siis riippuu halutusta lopputuloksesta, jos vähempi riittää niin työkin on pienempi. Jos käytössä on ruisku, niin sitä sitten niihin viimeisiin kerroksiin.

Toinen vaihtoehto on käyttää (laminointi)epoksihartsia lakkana - kerros kovettuu läpikotaisin paksunakin nopeasti, ja pääsee noihin hiontahommiinkin sukkelammin. Viimeiset pari kerrosta sitten joko tuota venelakkaa, tai aerosolipurkista kiiltävää lakkaa.

Kolmas vaihtoehto "pomminvarma" on käyttää yhden epoksikerroksen jälkeen ohutta n. 50g/m lasikuitukangasta. Jotta se onnistuu siististi, kannattaisi ensin harjoitella asiaa muualle kuin veneeseen. Lasikangas on niin ohutta, ettei se näy, mutta tuottaa todella kestävän pinnan. Kuidun päälle kuitenkin pitää vielä vetää epoksia ja hiontaa, jotta pinta on sileä, ja viimeiseksi jokin ruiskutettava lakka.

Jos haluat mallin kestävän kauemmin, kaikissa vaihtoehdoissa pitää myös sisätilat (-pinnat) lakata hyvin, ei tarvitse kuitenkaan hioskella jne, vaan karumpi pinta toki riittää, varmaan pari kertaa vähän ohennetulla lakalla, tai kerta epoksilla riittää.

Jos haluat maalata malliin esim. vesilinjan alapuolen tms. se onnistuu tavallisilla maaleillakin tuon lakkapinnan päälle. Tavallisilla liuotinpohjaisilla aerosolimaaleilla pitää odottaa lakan kuivumista pari viikkoa, ja maalata ohuita kerroksia, ettei lakka lähde kiehumaan.

Lisää pintakäsittelystä esim: www.sulara.fi/artikkelit.htm

T:Ville H
Kiitos ohjeista. Näillä pääsen alkuun. Kiitos