Pienoismallit.net

Rc hinauslaivaan sähköt ja moottorit

Olen suunnitellut ostavani Billing Boatsin Smit Nederland rakennussarjaa. En ole aiemmin rakennellut tällaisia itse ja on vähän epäselvää, että mitä kaikkea muuta tuollaiseen tarvitaan, että siitä saa radio-ohjattavan. Pitääkö kaikki osat (moottortit, sähkövehkeet sun muut ohjaimet) ostella erikseen vai saako ne jostain kenties pakettina. Osaako joku vielä ketoa miten haastavaa tuo rakentaminen on ja onko tuo kaavailemani malli aloittelijalle sopiva vaiko kenties liian haastava. Kiitos etukäteen avusta.
Viimeksi muokattu 21.11.2021 17:21
Hei Kusti,

Smit Nederland on luokiteltu edistyneemmille rakentajille, ja se lienee melko haastava rakentaa. Hiukan helpompi näyttäisi olevan esimerkiksi St. Canute, jonka myös voi rakentaa RC-malliksi.

Suomalaisesta kaupasta löytyy sekä laivat että niihin valmiit RC-setit:

www.hobbypoint.fi/billing_boats
Väittäisin että muovirunkoinen nederland on mukavampi rakentaa ja saada valmiiksi kuin puurunkoinen canute… Toki mittakaava taitaa pienentyä, mutta muovirunko antaa paljon anteeksi rungon osalta kun tulee valmiina ja kansirakenteet taas voi rakentaa taitojensa mukaan molemmissa. Ainakin tuo nederlandin ohjeet vaikutti aika silmppeleiltä ja vähän ihmettelenkin sen vaikeus tasoa. Toki pienemmät osat ja jos haluaa paljon detaileja on siinä nysväämistä ja hieromista.

Itse kuitenkin lähtisin muovirunkoisesta liikkeelle, puurungossa tulee monta muuttujaa ja muttaa vastaan että siitä tulee suora ja hieno ja sen kittaileminen ja hiominen on oma hommansa vs muovirungon kevyt karhennus ja maalaus…
Hei, olen samaa mieltä Canuten haasteellisuudesta.

St Canutessa on vanerista ja puulistoista rakennettava runko, kun taas Nederlandissa on ABS -syvävetorunko, siis yhtä kappaletta. Tuo rungon rakentaminen uivaan malliin on kuitenkin kohtalainen työ, jossa voi mennä pieleenkin.

Toki Nederlandissakin on omat hankaluutensa, ja Canute on muuten suoraviivaisempi yhdellä koneella jne. Ehkä billingin tuotannosta paras voisi olla Bankert, mutta nähtävästi sitä ei ole saatavana? Ehkä myös White Star -kalastusvene voisi olla sopiva aloitusmalli.

Joka tapauksessa näiden klassisten laivamallien rakentaminen on tosiaan huomattavasti työläämpää kuin muovimallien, esimerkiksi osien sopivuus on lähes täysin rakentajan tarkkuuden ja huolellisuuden varassa, on osattava sovittaa ja muotoilla niin kauan kunnes osat sopivat kunnolla toisiinsa. Fuskaaminen voi kostautua myöhemmin ikävästi, kun seuraavassa vaiheessa ei enää mikään toimi.
Oma haasteensa on käytetyt materiaalit. On hallittava erilaisten liimojen käyttö eri tapauksissa, ja myös pintakäsittely on kriittisempää toimivan mallin tapauksessa - maalauksen on kestettävä vettä ja pikkukolhuja. Puumateriaali vaatii kosteussuojaukset jne. ja jos halutaan sileitä pintoja, tulee käyttää erityisiä pohjamaaleja. Ja työkaluja tarvitaan paljon enemmän kuin esim. muovimallien rakentamisessa.

Mikä sitten on aloittelijalle vaikeaa, sanotaan näin, että jos ei ole aiempaa kokemusta esim. lennokkien tms. tarkemman rakentelun osalta, eikä apua ole saatavilla lähettyviltä, voi rakentelu olla liian vaikeaa. Toisaalta jos on jonkinlaiset kädenlahjat, ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä opiskella, eli kokeilla ja etsiä oikeita menettelyitä, kyllä onnistuminen on mahdollista.

Vielä sellainen asia, että em. syistä näiden rakentaminen on melko pitkä rupeama, puhutaan sadoista työtunneista.

Mitä tulee RC-laitteisiin, tuollaiseen periaatteessa riittäisi 2-kanavainen perusradio. Säätimeen kannattaa sijoittaa, eli hankkia kunnollinen 12 V kestävä laivamallisäädin, se tekee ajamisesta paljon miellyttävämpää. Hobby Pointissa on varmaan paras valikoima hyllyssä, ja loput saa tilaamalla.

Jotakin apua voisi olla Suomen Laivamallien rakentajien saitilla: www.sulara.fi/artikkelit.htm

Jos kuitenkin päätät kokeilla niin onnea vain uudelle harrastukselle, vastaavista lähtökohdista on kuitenkin usea ponnistanut.

T:Ville H