Pienoismallit.net

Xtracolor emalimaalin hankinta.

Aion kasata ensi vuonna monogrammin '69 dodge super been, ja tarvii nyt maali hankkia. Ajattelin että kokeilisin maalata xtracolorin emalimaalilla kokeiluna mutta en oikein tiedä mistä niitä enää saa. Muistan että kuivalaisesta sai niitä kun se oli vielä auki, mutta nyt kun se on vaihtunut sisumodelsiin niin saako niitä sieltä enään vai pitääkö hankkia jostain muualta.
Saaneeko tuoa enää kuin Lontoosta Hannantsilta Vaan miksi? Marketin Revellillä luulis onnistuvan ihan samalla tavalla, jos emaleilla kerran aikoo maalata.
Tervo Salminen kirjoitti:
Saaneeko tuoa enää kuin Lontoosta Hannantsilta Vaan miksi? Marketin Revellillä luulis onnistuvan ihan samalla tavalla, jos emaleilla kerran aikoo maalata.
Marketti-Revell maalit ehkä vaativat juuri sopivaa ohentamista toimiakseen OK ainakin sivellintyöskentelyssä, ehkä myös ruiskumaalauksessa. Onko siitä tietoa aloittelevilla mallareilla?
Itsellä ei ole kokemusta Xtracolor maaleista, mutta luulisi niiden olevan ihan OK laatua, kun ovat kerran ihan Hannants brandin masinoimia. Xtracolor maalithan ovat tunnetusti kiiltäväpintaisia, joten ne vaativat mattalakkauksen, jos pinnaksi halutaan matta.

Mutta ohentamisasiaan. En tiedä kuinka Xtracolor maaleja tulisi ohentaa, jotta ne sopisivat sivellintyöskentelyyn, ehkä ei ollenkaan?. Varmaan toimivat hyvin ruiskulla, mutta joku muu saa ohjeistaa miten ohennettuna.
Hannantsilta nyt ainakin. Yhdelle purkille tulee vain aika lailla hintaa jos ei ole muuta tilattavaa. Sopivat niin ruisku- kuin sivellinkäyttöönkin, ohentuu vaikka Humbrolin tai Revellin ohenteella ja se etu niissä on, että valmiina löytyy lentoyhtiöiden omia sävyjä kuten Aer Lingusin vihreä tai Northwestin helmiäisharmaa.
Kannattaa kysäistä kotimaisilta kauppiailtakin jos ei Hannantsilta suoraan tilaaminen innosta.
A Lappalainen kirjoitti:
se etu niissä on, että valmiina löytyy lentoyhtiöiden omia sävyjä kuten Aer Lingusin vihreä tai Northwestin helmiäisharmaa.
Joo, lentokonekäyttöön kyllä, on näitä minullakin joku setti, vuosikausia (-kymmeniä?) sitten hankittuna, ensimmäiset juurikin Hannantsilta. Jotain joskus ruiskutellutkin, eikä tuntuma mielestäni poikkea mitenkään Revell/Humbrol -linjasta. Hyötynä tietenkin toi kiiltävähkö pinta, joka antaa mahdollisuuden siirtokuville ilman välilakkausta. Eikö Hannantsilla ollut joku minimitilausraja, joskus yritin jotain siirtokuvitusta ostaa, mutta olisi jotain turhaa pitänyt tilata lisäksi?

Mutta edelleen ihmettelen, mitä hyötyä näiden käytöstä on jonkun Dodgen maalauksessa.
Xtracolor on jo vähän out of date, toki ovat itselläkin vielä käytössä välillä, sopii ruiskumaalaukseen oikein hyvin, mutta pitkähkö kuivumisaika joskus ärsyttää, nykyään löytyy paljon parempia maaleja mallailu käyttöön joten itse unohtaisin (ellei nyt ole valmiiksi vanhaa varastoa niin paljon että jonku sävyn voi hommata.)
Sisulla on jonkinlainen valikoima edelleen (tai oli äskettäin) xtraa. Kannattaa kysyä, mutta muistelen, että sävyt tosiaan sotilaskalusto/lekopainoitteisia, ei välttämättä löydy automalliin sopivia.
Xtran maalit poikkeavat hieman Humbroleista: Niiden "pigmentti-intensiteetti" on hieman alhaisempi, ts. ne ovat läpikuultavampia kuin Humbrolin vastaavat, ja maalikerroksia tarvitaan useampia. Tässä voi olla sävyistäkin kyse, olen itse käyttänyt 2.ms brittisävyjä, saksalaisia 74-75-76 -sarjalaisia, US-harmaita ja muinaisia Suomen maavoimien sävyjä. Lisäksi maalin tarttuvuus on mielestäni hieman heikompi kuin Humbroleilla, joten tarkkuutta teippauksissa, tämä voi myös liittyä pohjan puhtauteen, en tiedä.
Revelleihin en osaa ottaa kantaa, minulla on vain metallisävyjä ja lakkoja nykyisin.

Xtran ohennan kuten kaikki emalimaalit, ohenteena noin puolet-kaksi kolmasosaa hyvälaatuista (rautakaupan, esim teknos 1621) mineraalitärpättiä ja loput tinneriä.

T:Ville H
Sisumodelsista kävin n. kuukausi sitten ostamassa muutaman purkin. Aika paljon eri sävyjä löytyi ,puuttumaan jäi ainoastaan saksalaiskoneissa käytetty RLM 70 Schwartzgrun. Tuo kuivuminen on tietysti hitaampaa kuin Humbrol maaleilla ,itse ripustan pannuhuoneen kattoon pariksi vuorokaudeksi. Tai sitten otan ns. maalinkuvumismallin työn alle.
Joskus 30 vuotta sitten Xtracolorin maalit toimivat hienosti siveltimellä suoraan purkista. Hyvällä pensselillä sopivasti märkä pinta etukäteen suunnitellen maalausjärjestys jottei tulisi märkää hieman kuivuneen päälle.
Kuivuttuaan "pingottui" hyvin jättäen pintakuvioinnit näkyviin. Kuivuminen tietty otti aikansa.
Sittemmin laatu muuttunut omituiseksi limaksi joka ei peitä eikä tasoitu eikä tahdo kuivua.
Ikivanhat purkit toimivat edelleen.
Ruiskulla en ole niitä käyttänyt.